1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. 3. Doğanköy Alıç Festivali sona erdi...
3. Doğanköy Alıç Festivali sona erdi...

3. Doğanköy Alıç Festivali sona erdi...

Girne Belediyesi ve Doğanköy Muhtarlığı işbirliğiye bu yıl 3.sü düzenlenen Doğanköy Alıç Festivali sona erdi.

A+A-

 

Girne Belediyesi ve Doğanköy Muhtarlığı işbirliğiye bu yıl 3.sü düzenlenen Doğanköy Alıç Festivali sona erdi.
Girne Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden yapılan açıklamada;
Doğanköy’ün tanıtımına ve alıç meyvesinin yeniden değer bulmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen festival tamamlandı.
Festival açılışında konuşan Doğanköy Muhtarı Niyazi Bedel, “Doğanköy’ün alıç ağaçlarının yoğun olarak yetiştiği bir bölge olduğunu anımsattı ve ülke kültüründe önemli bir değeri olduğunu, alıcı yaşatmak ve bölgede alıç ağaçlarını çoğaltmak için çalışacaklarını” söyledi.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü açılışta yaptığı konuşamda; ‘Kıbrıs Türk mutfağında ve kültüründe önemli bir yeri olan alıcın, yeniden değer bulması ve yaşatılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Başkan Güngördü; ‘Alıcın, Akdeniz ve Asya ülkelerinde çok değerli bir bitki olduğunu vurgulayarak doğada bulunan ve bir orman ağacı olan alıç ağaçlarının çoğaltılması için, Orman Dairesi’nin alıç fidanı yetiştirmeye başlamasının sevindirici olduğunu ‘kaydetti.
Meclis Başkanı Sibel Siber; ‘Kuzey Kıbrıs’ın, çok güzel bir doğa ve iklime sahip olduğunu belirtti ve ülkenin dört bir yanında düzenlenen festivallerin, Kıbrıs Türk kültürünün, gelenek, görenek ve değerlerinin yaşatılmasına önemli katkı sağladığını’ vurguladı.
Yabani bir orman ağacı olan alıçın, meyvesinden yapılan macunun, Kıbrıs Türk Mutfağında çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Siber, alıç macununun nostaljik ve vazgeçilmez bir tat olduğunu dile getirdi. Dansları, gelenekleri, el sanatları kadar, beslenme tarzı ve yemeklerinin de bir toplumun kültürünün öenmli bir parçası olduğunu vurgulayan Siber; ‘Festivallerle, geçmişi bu güne, bu günü geleceğe taşıyoruz’ diye konuştu.
Meyve olarak tüketilmesi yanında reçeli de yapılan ve Kıbrıs’ta oldukça sevilen alıç meyvesinin adının verildiği festivalde müzik dinletileri, halk dansları, modern dans gösterileri, çocuklar için düzenlenen uygulamalı atölye çalışması, Alıç’ta hastalık ve zararları ile Alıç’ın faydaları adlı seminer ile konserler yer aldı.
Kurulan standlarda alıç ve reçel yanında Kıbrıs’a özgü yiyecekler, içecekler, Kıbrıs’a özgü el işleri ve hediyelikler satıldı.
Festival’e Doğanköylüler yanında diğer yerleşim birimlerinden gelen yerli ve yabancı turistler de yoğun ilgi gösterdi.

Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur