1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ODTÜ Kalkanlı’da ‘toplu taşıma’ isyanı
ODTÜ Kalkanlı’da ‘toplu taşıma’ isyanı

ODTÜ Kalkanlı’da ‘toplu taşıma’ isyanı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri bugün toplu taşıma ile ilgili yetersizlikten dolayı eylem yaptı.

A+A-

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri bugün toplu taşıma ile ilgili yetersizlikten dolayı eylem yaptı. Öğrenciler “ODTÜ öğrencileri olarak bizler Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığımıza buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Sizlerden isteğimiz açık ve nettir. Öncelik olarak Kalkanlı-Güzelyurt-ODTÜ ağındaki toplu taşıma ulaşımının tekrardan sağlıklı bir biçimde çalışması elzemdir” çağrısında bulundu.

 

Öğrencilerin yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

“Başladığımız akademik yıl itibariyle okulumuzun en büyük problemi olan toplu taşıma sıkıntısı artık bizlere bıçak kemiğe dayandı dedirtecek kadar günden güne büyümüş ve ODTÜ’lü öğrenciler olarak mağduriyetimizin son bulması bizler için son derece elzem bir konu haline gelmiştir. Sadece Kıbrıs’ın değil aynı zamanda Türkiye’nin en gelişmiş üniversitesi olarak gösterilen okulumuzda maalesef öğrencilerimiz eğitim öğretim hayatlarına ulaşım sıkıntılarından dolayı sağlıklı devam edememektedir. Okulumuzda toplu taşımayı kâğıt üzerinde elinde bulunduran söz konusu şirket sene başında girdiği ihale kapsamında rekabet kurumunun piyasa kurallarını resmen hiçe sayarak tekelleştirme istemiyle hukuku karşısına almış ve demir yumruk yönetimiyle biz öğrencilere hem maddi hem manevi zarara sebep olmaya başlamıştır. Aynı şirketin ücretli ulaşım uyguladığı Kalkanlı-Güzelyurt yolu üzerinde taşıma lisanslarının dahi olmayışını öğrenmemiz artık bardağı taşıran son damla olmuştur. Yaptığı tek iş olan taşımacılığı bile izin belgeleri olmadan sürdüren bu şirketin bazı şoförlerinin ehliyetinin bile olmadığı iddiaları basında yer alıyor. Bizi dinleyen değerli devlet erkânlarına soruyorum biz bu kişilere canımızı nasıl emanet edeceğiz? Okulumuza sağ salim ulaşabileceğimize nasıl emin olacağız? Aynı zamanda söz konusu olan şirketin öğrencilere karşı olan tavrı ise hadsizliğin sınırını çoktan aşmıştır. Sözlü tartışmalarla okulumuz öğrencilerini rahatsız eden kişilere buradan kim olduklarını unutmamalarını, unutma gafletinde bulunanların ise karşısında her zaman bir ODTÜ’lünün bulunacağını bilmelerini isteriz. Sadece öğrenciler tarafından kullanılan ODTÜ-Kalkanlı-Güzelyurt güzergâhında kartsız öğrencilerden halk otobüsü mantığıyla 4 TL ücret alınması ve buda yetmezmiş gibi en az 20 TL'lik yükleme yapılmasının istenmesi üstüne hali hazırda içerisinde para bulunan kartın ikinci defa kullanılması halinde bile 4TL olarak ücretlendirilmesi biz öğrencilere dayatılan ve tarafımızca asla kabul edilmeyen bir noktadır. Bu şirket bizzat kendilerinin verdiği ihale şartlarında geçerli olan otobüs saatlerine de uymayıp beynelmilel bir anlayışla hareket etmesi hangi mantıksal düzlemde mevcuttur? Bu tutum gücünü kimden almaktadırlar? Son dönemlerde basına da yansıyan söz konusu şirketin devleti 450 bin liraya yakın miktarda dolandırdıklarını okuduk. Şirketin üst düzey yöneticilerinden birinin “hayali öğrenci yolcular” göstererek resmi evraklarla oynadığını ve tedavüle sürme suçlamalarıyla tutuklandığı ortaya çıktığını gördük . Basında geçen bu iddiaları ne yazık ki son derece tedirginlikle takip etmekteyiz. Adı dolandırıcılık iddialarına karışan bu şirketin güzide okulumuzda bulunması biz ODTÜ’lüleri artık rahatsız etmektedir. ODTÜ öğrencileri olarak bizler Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığımıza buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Sizlerden isteğimiz açık ve nettir.

Öncelik olarak Kalkanlı-Güzelyurt-ODTÜ ağındaki toplu taşıma ulaşımının tekrardan sağlıklı bir biçimde çalışması elzemdir.

Kartlı sisteme geçiş ile birlikte ortaya çıkan normal ücretin 5 katı fiyat talebinin bir an önce kaldırılması gerekmektedir.

Sene başı itibariyle kaldırılan Müze Durağının tekrardan hayata geçirilmesi öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi açısın önemli bir husustur.

Saatlik ulaşım sağlayan otobüs seferlerinin yarım saat aralıklarla hareket etmesi artık okulumuzda olması gereken bir sistemdir.

Bunları unutmayınız ki, ODTÜ'lü olmak sorunlara karşı göğüs gerebilme cesareti gerektirir. Geleneklerimiz bize haksıza karşı mağdurun yanında tıpkı bugün gördüğünüz bu kalabalık gibi yan yana durmayı öğütler. Sesimiz her zamankinden gür , hak ve hürriyetlerimiz her zamankinden daha sağlam . Çünkü kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!.”

Bu haber toplam 5396 defa okunmuştur
Etiketler : ,