1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mecliste gündem sağlık ve ekonomi
Mecliste gündem sağlık ve ekonomi

Mecliste gündem sağlık ve ekonomi

Özgürgün, Maliye Bakanı’nı halka kamu maliyesiyle ilgili açıklama yapmaya ve muhalefetin sorularını yanıtlamaya çağırdı.

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalardan önce TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, grevlerle ilgili söz aldı.

Çakıcı konuşmasında hükümet icraatlarını eleştirerek, hükümeti Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası’yla ilgili verdiği sözleri tutmaya çağırdı.

Çakıcı, şimdiki hükümetin muhalefet olduğu dönemde bu yasaya popülist amaçlarla tepki gösterdiğin savundu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Başbakan Yorgancıoğlu’nun muhalefetteyken, sendikaların kendilerine bu yasayla ilgili sunduğu yazıya imza atmayacağını söylediğini belirtti.

Çakıcı, hükümetten “İrsen Küçük’le Özkan Yorgancıoğlu’nun ne farkı olduğunu açıklamasını” istedi.

YORGANCIOĞLU: “GÖZÜ KAPALI SÖZ VERMEK İSTEMEDİK”

Çakıcı’yı yanıtlamak üzere söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın bahsettiği, sendikaların imzalamalarını istediği belgeyle ilgili, daha hükümete gelmeden gözü kapalı sözler vermek istemediklerini anlattı.

Çakıcı’ya “Sen beni UBP’ye benzetemezsin. Böyle bir mukayese doğru değil” diyerek tepki gösteren Yorgancıoğlu “Yasayla ilgili ne öngördüğümüzü de, iki barem tablosunu yaklaştırmak için ne yapacağımızı da anlattık” diye konuştu.

Yorgancıoğlu bu bağlamda ocak ayında yapılan artışın da ortada olduğunu belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu eski ve yeni kamu personelinin izin haklarının eşitlenmesi ve Özelleştirme Yasası’yla işe girenlerin önünü açmak için de uzlaştıklarını dile getirdi.

Göç Yasası diye nitelenen yasa altında, 2011 sonrası istihdam edilenlerin baremleriyle ilgili sıkıntının aşılmasında da uzlaştıklarını kaydeden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Yani göç yasasının düzenlenmesi konusunda adım adım çalışmalar yapıyoruz. O yüzden ‘Özkan’ın İrsen’den farkı yoktur’ söyleminin anlamı yoktur, böyle bir mukayese yapılmasının da doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “O YASAYI GEÇİRMEK ZORUNLULUKTU”

Daha sonra ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün kürsüye çıkarak “Başbakan’ın konuşmasını dinlerken hükümetin içine düştüğü vahameti gördük” dedi.

“Yasanın ceremesini İrsen Küçük’ün çektiğini ancak bu yasanın bir şekilde geçirilmek zorunda olduğunu” söyleyen Özgürgün, iktidar partilerinin bunu değiştiremeyeceğini bildiğini kaydetti. Özgürgün, “O dönemde zorunluluk olduğunu bile bile karşı çıktınız” dedi.

Yasanın amacına ulaşmadığını çünkü kamu sektörünün halen cazip olduğunu söyleyen Özgürgün, insanların özel sektörde daha fazla para alacak olsa da iş güvencesi nedeniyle kamuyu tercih ettiğini belirtti.

Özgürgün, Maliye Bakanı’nı halka kamu maliyesiyle ilgili açıklama yapmaya ve muhalefetin sorularını yanıtlamaya çağırdı.


HAMZAOĞULLARI, TOPLU TAŞIMACILIĞA İLGİ İSTEDİ


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk konuşmayı Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları toplu taşımacılıkla ilgili yaptı.

Geçmişte T izinleri konusunda yanlış uygulamalar yapıldığını söyleyen Hamzaoğulları, taşımacılıkla ilgili sorunların da geçmişten getirilen sorunlar olduğunu belirtti.

Toplu taşımacılıkla ilgili gereken duyarlılığın gösterilmesini isteyen Hamzaoğulları, Kar-İş’teki sorunların çözülmesi için bundan sonra T izninin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Üniversitelerle Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş) arasında yaşanan anlaşmazlığa değinen Hamzaoğlulları Kar-İş’teki sorunların hükümetin alacağı radikal kararlarla çözülebileceğini belirtti.

Hiçbir üniversiteye T izni verilememesini isteyen Hamzaoğlulları, bu konuda gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.


TAÇOY: “EKİMDEN BU YANA HİÇBİR T İZNİ VERİLMEDİ”


Bunun üzerine söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Ekim ayından bu yana hiç T izni verilmediğini belirtti.

“Önemli olan sistemin kurulmasıdır biz bunun uğraşı içerisindeyiz” diyen Taçoy, Trafik Çalıştayı’nda ele alınan ulaşım master planından bahsetti.

Üniversite öğrencilerinin okula nasıl taşınacağının tartışılması gerektiğini belirten Taçoy, trafiğin tek elden sistemli bir şekilde yönetilmesi için çalıştıklarını anlattı.

Artan öğrenci sayıları nedeniyle T izni isteyen üniversiteleri Kar-İş’e yönlendirdiklerini anlatan Taçoy, ulaşım master planının gerekliliğini vurguladı.

Ulaşım master planı hazırlandıktan sonra soruların çözüleceğini kaydeden Taçoy, şu anda üniversitelere yeni T izni verilmesinin söz konusu olmadığını anlattı.

 

MİLLETVEKİLLERİ ÇEVRE, EKONOMİ VE SAĞLIK KONULARINI GÜNDEME TAŞIDI

Genel Kurul’da UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, çevre sorunları ve son ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı.

Akaryakıt zam ve indirimlerine değinen Sucuoğlu, döviz kuru ve dünya ham petrol fiyatlarını karşılaştırdığı zaman yapılan indirimin yetersiz olduğunu gördüğünü söyledi.

Sucuoğlu elektrik fiyatlarında yapılan indirimi de yetersiz bulduğunu belirtti.

Turizm fonunda biriken paranın başka alanlara harcandığını söyleyen Sucuoğlu, “Maalesef turizme kıyılıyor” diye konuştu.

Vatandaşın ilaçlama yapılan bölgelerden gömeç gibi otları topladığını ve bunun ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade eden Sucuoğlu, vatandaşı, tarlaların yakınından değil dağ eteklerinden ot toplamaya çağırdı.

PİLLİ

Sucuoğlu’nun ardından UBP Milletvekili Ali Pilli, sağlık ile ilgili güncel konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı.

Pilli, Genel Sağlık Sigortası’yla ilgili Sağlık Bakanı’nın görüşlerini isteyerek, kamuda çalışan hekimlerin özel sektörde de çalışmasının tartışma konusu olmaya devam ettiğini söyledi ve bu konunun bir an önce karara bağlanmasını istedi.

Pilli, sağlıkta hizmet verenin de hizmet alanın da memnun kalacağı bir sistem kurulması gerektiğini dile getirdi.

Pilli, Genel sağlık sigortasının gündeme getirilerek, muayene ücretlerinin buradan karşılanması gerektiğini ifade etti.

Hastanelerdeki doktor, hemşire ve teçhizat eksikliğine değinen Pilli, özellikle dahiliye ve çocuk kadrolarının artırılmasını talep etti.

Bunların olması için sağlık bütçesinin artırılması gerektiğini dile getiren Pilli, ilaçların çöpe atılmasının önlenmesi için otomasyon sisteminin devreye girmesini istedi.

DÜRÜST

Meclis Genel Kurulu toplantısında güncel konuşma talebi olan UBP Milletvekili Kemal Dürüst, “Gençlik ve Spor Politikaları” konulu konuşmasını, Meclis Genel Kurulu toplantı salonunda milletvekili bulunmamasından dolayı yapmadı; ama eleştirilerde bulundu.
CTP Milletvekillerinin nerede olduğunu soran Dürüst, Meclis Başkanı Sibel Siber ve hükümetin ne kadar şeffaf olduğunun görüldüğünü söyledi.
Meclisi boş bırakarak Cumhurbaşkanlığı seçim propagandası yapıldığını ileri süren Dürüst, “sakın CTP’nin adayına oy vermeyin... halkın sorunlarının katlanarak devam etmesine imkan vermeyeceğiz. Biz UBP olarak gençlere imkan sağlayacağız. Bu hükümet yoktur. Derhal istifa etsin. CTP vekillerinin görev başında olmayışının nedeni nedir? CTP hükümeti acaba meclise gelmeme kararı mı aldı... hükümeti halkın huzurunda istifaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, “Çanakkale Savaşları ve Sonuçları” ile ilgili konuşmasında, Çanakkale Zaferinin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla birçok yerde etkinlikler düzenlenmesinin Anavatan Türkiye ile birlikte olan güçlü bağların göstergesi olduğunu kaydetti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, “ekonomik sıkıntılar” konusunda yaptığı konuşmanın başında, Meclis koltuklarının boş olmasını eleştirdi.
Çanakkale şehitlerini anan Tatar, muhalefetin halkın sesi olmaya devam edeceğini kaydetti.
Ülkede alım gücünün düştüğünü savunan Tatar, hükümetin ekonominin kayıt altına alınması yönünde de bir başarısı olmadığını söyleyerek, ülkedeki grevlerin buna en büyük örnek olduğunu belirtti.
Ekonomik politikaların önemsenmemesi, güven ve istikrarın olmamasından dolayı da bir gelişme görülmediğini dile getrin Tatar, bu hükümete bakıldığında görünenin UBP hükümeti  zamanında yapılan projelerin devamının yapılması olduğunu ileri sürdü.
Ercan projesinin neden halen geciktirildiğini soran Tatar, proje tamamlanması halinde devletin kasasına çok ciddi bir rakamın gireceğini belirtti.
Tatar, Amerika Merkez Bankası’nın dün akşam faizleri artırmayı ertelediğini açıklamasından dolayı doların biraz gerilemesinin önemli olduğunu söyledi.
Hükümetin hayat pahalılığı ödeneğini kaldırmasını da eleştiren Tatar, bu ülkede alım gücünün düşmesine rağmen hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılmasını insanları fakirleştirdiğini söyledi.
İnsanların refah düzeyinde gerileme olacağını dile getiren Tatar, hükümetin vizyonunun olmadığını savunarak, hükümetin gerekli tedbiri alması gerektiğini kaydetti.
Meclis Genel Kurulu toplantısında güncel konuşmaların ardından yazılı sorular ve yanıtları okundu.
Bu bölümle çalışmalarını tamamlayan Meclis Genel Kurulu, bir sonraki bileşimini 26 Mart Perşembe günü saat 10.00’da yapacak.
(tak)

Bu haber toplam 1407 defa okunmuştur