1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BEYAZ KİMLİK DÖNEMİ!
BEYAZ KİMLİK DÖNEMİ!

BEYAZ KİMLİK DÖNEMİ!

Cumhuriyet Meclisi ‘Daimi İkamet İzni Yasası’nı onayladı, BEYAZ KİMLİK Dönemi başladı.

A+A-

 

KİMLER BEYAZ KİMLİK ALACAK?

• Kuzey Kıbrıs’ta çalışma veya iş kurma izni ya da her ikisinin toplamı ile kesintisiz altı yıl süre ile ikamet eden yabancılar Kuzey Kıbrıs’tan en az 125.000 (Yüz Yirmi Beş Bin) Euro veya eşdeğeri bir konut satın alan ve en az altı yıl kesintisiz izin alan yabancılar

• Aylık asgari ücretin 3 katından az olmamak koşulu ile garantilenmiş geliri olan ve ve en az altı yıl kesintisiz izin alan yabancılar

•  Kuzey Kıbrıs’tan konut satın alan veya garantilenmiş geliri olan 60 yaşını doldurmuş kişiler için 3 YIL izin koşulu aranacak.

•  ‘Tehlikeli hastalığı, yüz kızartıcı suçtan mahkumiyeti olmayacak… Sağlıklı yaşam alanı olacak…’

•  Kıbrıs’ta doğan veya reşit olmadan önce gelen yabancı uyruklulara reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurmaları ve istenilen koşulları taşımaları durumunda Daimi İkamet İzni verilecek.

•  Daimi İkamet İzni harcı 2 bin TL, iki yılda bir alınacak yoklama harcı ise 250 TL.

 

‘BEYAZ KİMLİK’LE KAZANILAN HAKLAR

• BEYAZ KİMLİK sahipleri, her yıl çalışma izni almak zorunda olmayacak.

• İki yılda bir çalışıp çalışmadığı ve sigortasının yatırılıp yatırılmadığı kontrol edilecek.

• BEYAZ KİMLİK sahipleri ülkeye giriş- çıkışta sorun yaşamayacak.

• BEYAZ KİMLİK sahiplerinin seçme- seçilme hakkı olmayacak.

• İş kurmada mevcut uygulama devam edecek. BEYAZ KİMLİK esnaf ve zanaatkarlık iş kurma hakkı doğurmayacak.

• BEYAZ KİMLİK sahiplerine 6 aylık ‘işsizlik sigortası ödeneği’ uygulanacak.


Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi ‘Daimi İkamet İzni Yasası’nı onayladı, BEYAZ KİMLİK Dönemi başladı.

CTP-DP Hükümeti Dönemi’nde hazırlanarak Meclis Genel Kurulu’na sevk edilen yasalardan Daimi İkamet İzni Yasası yürürlüğe girdi, ilgili tüzüklerin tamamlanmasıyla uygulamaya da girecek.

Yasaya göre, Kuzey Kıbrıs’ta çalışma izni veya iş kurma izni veya her ikisinin toplamı ile kesintisiz altı yıl süre ile ikamet eden yabancılar ile konut satın alan ve/veya garantilenmiş geliri olanlar, yasada belirtilen koşullara uygun olması durumunda BEYAZ KİMLİK alacak, her yıl Çalışma İzni almak zorunda kalmayacak.

6 yıl kesintisiz izinliler…

Daimi İkamet İzni Yasası, BEYAZ KİMLİK alacakları iki grupta düzenliyor.

Yasaya göre Kuzey Kıbrıs’ta çalışma izni veya iş kurma izni veya her ikisinin toplamı ile kesintisiz altı yıl süre ve kesintisiz 240 günü yurt dışında geçirmemek kaydı ile ikamet eden yabancılar, belirtilen koşulları da taşımaları halinde BEYAZ KİMLİK alabilecek.

Konut satın alanlar veya garantilenmiş geliri olanlar…

Diğer grup ise, Kuzey Kıbrıs’tan konut satın alanlar veya garantilenmiş geliri olanlar.

Buna göre; konut satın alma ve garantilenmiş gelire sahip olma ile en az altı yıl kesintisiz izin alan yabancılara da belirlenen koşullara uymaları Daimi İkamet İzni verebilecek.

Bu gruptakiler içinse, konut sahibi olmada en az 125.000 (Yüz Yirmi Beş Bin) Euro veya eşdeğeri bir konut, garantilenmiş gelirde ise, aylık asgari ücretin 3 katından az olmaması koşul.

Bu kapsamdaki kişiler için ayrıca, başvuru tarihinde 60 yaşını doldurmuş olanlara için de bir düzenleme getirildi. Buna göre, BEYAZ KİMLİK için başvuru tarihinde 60 yaşını doldurmuş olan Kuzey Kıbrıs’tan konut satın alan veya garantilenmiş geliri olan bir kişi için 3 YIL izin koşulu aranacak.

‘BEYAZ KİMLİK’ NE GETİRİR, NE GETİRMEZ?

BEYAZ KİMLİK sahipleri, her yıl çalışma izni almak zorunda olmayacak. İki yılda bir çalışıp çalışmadığı ve sigortasının yatırılıp yatırılmadığı kontrol edilecek.

BEYAZ KİMLİK sahipleri ülkeye giriş- çıkışta sorun yaşamayacak.

BEYAZ KİMLİK sahiplerinin seçme- seçilme hakkı olmayacak.

İş kurmada mevcut uygulama devam edecek. BEYAZ KİMLİK esnaf ve zanaatkarlık hakkı doğurmayacak.

BEYAZ KİMLİK sahiplerine 6 aylık ‘işsizlik sigortası ödeneği’ uygulanacak.

 

BEYAZ KİMLİK, Çalışma, Yurttaşlık…

İçişleri eski Bakanı Teberrüken Uluçay, geçtiğimiz hükümet döneminde, ülkenin genel olarak yabancılara dönük politikasını şekillendirebilmek adına yapılan çalışmanın, dönemin Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar ve ekibi ile birlikte şekillendirilip Meclis’e sevk edildiğini anımsattı.

Çalışma Yasası, Daimi İkamet İzni Yasası ve yeni Yurttaşlık Yasası’na ilişkin üç tasarının Meclis’e sunulduğunu ifade eden Teberrüken Uluçay, BEYAZ KİMLİK olarak adlandırılan, Daimi İkamet İzni Yasası’nın Meclis’ten geçtiğini, önümüzdeki günlerde de Çalışma Yasası’ndaki değişikliğin ele alınacağını kaydetti.

Uluçay, Çalışma Yasası’ndaki değişikle de, adaya bundan sonra gelecek yabancıların yurttaşlık beklentilerinin sonlandıracak bir düzenleme öngördüğüne vurgu yaptı.

Uluçay, Daimi İkamet İzni Yasası’nın, hali hazırda adada bulunan, yasal olarak çalışma izni, iş kurma izni, konut edinmeden dolayı izinlenmiş ve garantilenmiş gelir gösterebilen ve buna göre izinlenmiş Beyaz Kimlik almasını düzenleyen bir mevzuat olduğuna işaret etti.

Eski Bakan Uluçay, Yeni Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın ise, hali hazırda adada bulunanların Beyaz Kimlik’le yaşamlarının kolaylaştırılmasıyla birlikte ön görülen şartların yerine getirilmesi halinde belli bir süre sonra yurttaşlığa gidebilmesini sağlayacağına değindi.

Uluçay, 12. Kesintisiz çalışma veya iş kurma izinli olma dönemini tamamlayan kişilere yurttaşlık işlemlerinin de yapıldığına işaret etti.

 

BEYAZ KİMLİK için öngörülen koşullar:

‘Tehlikeli hastalığı, yüz kızartıcı suçtan mahkumiyeti olmayacak… Sağlıklı yaşam alanı olacak…’

İçişleri eski Bakanı Teberrüken Ulaçay, yasada öngörülenleri paylaştı.

Yasa’nın öngördüğü koşullar arasında, sağlıklı bir yaşam sürdürebileceği bir konutta yaşamak veya konut sahibi veya kiracısı olmak, kamu sağlığına tehlike oluşturacak bulaşıcı veya infeksiyöz hastalık olarak belirlenen hastalıklardan birini taşımamak, herhangi bir ülkede, trafik suçu dışında hapis cezasına çarptırılmamış olmak veya kara para aklama, kaçakçılık, rüşvet, irtikap, hırsızlık, sahtekarlık, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanmak, hileli iflas, mala kasıtlı zarar verme, bedensel fiili zarar veren eylemli saldırı, cinsel tecavüz, cinsel tecavüze teşebbüs, cinsel saldırı, cinsel taciz ve bu gibi yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olmamış olmak veya hakkında devam eden bir kovuşturma veya soruşturma bulunmamak var.

Evlilikle başvuru koşulları…

Daimi İkamet İzni Yasası, KKTC yurttaşı ile evli olan yabancılara, Yurttaşlık Yasası’nın evlilik ile yurttaşlığın kazanılmasını düzenleyen ilgili maddesindeki koşulları yerine getirmesi koşuluyla verebilmesini öngörüyor.

Burada doğan veya reşit olmadan gelenler: Reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde…

Kuzey Kıbrıs ‘ta doğan veya reşit olmadan önce Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancıların başvuru koşullarını da düzenleyen Yasaya göre, burada doğan veya reşit olmadan önce gelen yabancı uyruklulara da, reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurmaları ve istenilen koşulları taşımaları durumunda Daimi İkamet İzni verilecek.

Bu durumda olanların, sağlık ve suça ilişkin koşullara ek olarak uyması gereken koşullarsa şöyle:
Reşit olmadan önce son altı yıl Kuzey Kıbrıs’ta ikamet etmek, reşit olmadan önce son altı yıllık sürede, yılda yüz yirmi günden fazla yurt dışında bulunmamak, reşit olduğu tarihten önceki son üç yıl, anne veya babasının burada yasal olarak ikamet etmiş olması.

Daimi İkamet İzni İPTAL EDİLEBİLİR!

Yasa, belirli koşullar uyarınca Daimi İkamet İzni’nin iptalini de düzenliyor.

Yasaya göre, iznin çalışma izninden dolayı alınması durumunda, Kuzey Kıbrıs’ta herhangi bir işveren ile iş ilişkisinin sonlanmasından sonra, iş ilişkisinin sonlandığı tarihten itibaren altı ay içerisinde, kayıtlı yeni bir istihdamın başlamaması durumunda izni iptal edilebilecek.

Daimi İkamet İzninin iş kurma izninden dolayı alınması durumunda ise, sosyal güvenlik yatırımlarının altı ay süre ile yapılmamış olması iznin iptalini getirecek.

İznin, burada doğma veya reşit olmadan önce gelmiş olmasından dolayı alınması durumunda, iznin alındığı tarihten itibaren veya askerlik ya da eğitim sürecine girmesi halinde bu sürecin tamamlanmasından itibaren, on sekiz ay içerisinde herhangi bir işveren ile kayıtlı bir iş ilişkisinin başlamaması veya başlaması halinde kayıtlı iş ilişkisinin altı aydan fazla kesintiye uğraması durumunda iptal edilmesi de düzenlendi.

Konutunu, garantilenmiş gelirini kaybedenin izni gidecek!..

Çalışma izni veya iş kurma izninden dolayı Daimi İkamet İzni alan yabancıların ise, izni aldıktan sonra yılda doksan günden fazla yurt dışında kalması durumunda izinleri iptal edilebilecek.

Konut satın alma ve garantilenmiş gelir sahibi olma nedenleri ile Daimi İkamet İzni alan yabancının, konutunu veya garantilenmiş gelirini kaybetmesi durumunda iznin iptali de yasadaki düzenlemeler arasında.

Daimi ikamet izni alan bir yabancının, herhangi bir ülkede, trafik suçu dışında hapis cezasına çarptırılmış olması veya yüz kızartıcı suçlardan dolayı mahkum olması da iznini kaybetmesine neden olacak.

KAYIT DIŞI çalıştığı tespit edilenin izni İPTAL edilecek!

Daimi İkamet İzni sahibi bir yabancının, Sağlık İşleri ile Görevli Bakanlık tarafından belirlenen, kamu sağlığına tehlike oluşturacak bulaşıcı veya infeksiyöz hastalıklardan birine yakalanması ve söz konusu hastalığın tedavi edilemediğinin ve kamu sağlığı bakımından tehlike oluşturduğunun Sağlık Bakanlığı’nca belgelenmesi durumunda da izni iptal edilecek.

Daimi İkamet İzninin yalan beyan veya başvuru esnasında istenen bilgilerin gizlenmesi suretiyle alınması ve izin sahibi yabancının kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi de, iznin iptal edilmesi koşulları arasında yer alıyor.
Evlilik yoluyla daimi ikamet izni alan kişinin izni, boşanması veya eşiyle birlikte yaşamaması durumunda, iptal edebilecek.

Yetkili makamları yanıltanlar 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek

Daimi İkamet İzni Yasası ‘suçlar ve cezalar’ da ayrıca düzenlendi. Tasarı’nın ilgili maddesi uyarınca; bilerek ve hileli yollarla yalan beyanda bulunarak yetkili makamları yanıltan kişiler, suç işlemiş olurlar ve mahkumiyetleri halinde, on yıla kadar hapis cezasına veya aylık asgari ücretin elli katına kadar para cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilirler.

Daimi İkamet İzni Harcı 2 bin TL

Daimi İkamet İzni harcı 2 bin TL, iki yılda bir alınacak yoklama harcı ise 250 TL.

Geçici maddeler de var…

Yasa, yasa yürürlüğe girmeden önce ikamet iznine sahip olanların durumunu da, geçici maddelerle düzenliyor.
Buna göre;  Bu Yasa yürürlüğe girmeden önce Daimi İkamet İzni sahibi olup, bu Yasa yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak altı ay içerisinde başvuranların ilk izinleri harç alınmaksızın yenilenecek.

Yasa yürürlüğe girmeden önce Kuzey Kıbrıs’ta doğan veya reşit olmadan önce gelen ve reşit olan yabancılara, bu Yasa yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak bir yıl içinde, Muhaceret Dairesine başvurmaları ve belirlenen koşulları taşımaları durumunda Daimi İkamet İzni verebilecek.

Bu Yasa yürürlüğe girmeden önce en az altı çalışma izni ve/veya iş kurma iznini dolduran yabancılardan, yurt içinde bulundukları halde, 2009 yılı sonrası izinleri arasında 120 güne kadar boşluk olan kişilere, bir defaya mahsus olmak üzere, vize cezalı olup olmadıklarına bakılmaksızın ve ülkede izinsiz oldukları dönemle ilgili para cezaları kendilerinden ve eşlerinden alınmaksızın, bu Yasa yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak üç ay içinde Muhaceret Dairesine başvurmaları ve aşağıdaki belirlenen taşımaları durumunda Daimi İkamet İzni verilebilecek.

Bu haber toplam 65653 defa okunmuştur