1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sayıştay’dan talep 23 Ocak 2017’de geldi”
“Sayıştay’dan talep 23 Ocak 2017’de geldi”

“Sayıştay’dan talep 23 Ocak 2017’de geldi”

"İddia edildiği gibi bir siyasi partiye yakın olan bir adayı kazandırmak için Meclis Başkanlığı’nın Haziran ayını beklemeden bu münhali açtığı veya özellikle geç açtığı konusundaki iddia  gerçeği yansıtmamaktadır”

A+A-

Sayıştay üyeliği seçimi tartışmalarına Meclis Başkanı Sibel Siber açıklık getidi.
Siber, boş olan bir sayıştay üyeliği için Sayıştay Başkanı Sayın Osman Korahan’dan kendilerine talebin
 23 Ocak 2017 tarihinde geldiğini açıkladı.
Süreç hakkında bilgi veren Siber, Meclis Başkanlık Divanı’ndan
Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne havale edilen konunun, UBP milletvekili  İzlem Gürçağ başkanlığındaki komite tarafından 22 Şubat 2017’de Meclis Genel Kurulu’na  havale edildiğini belirtti.
Siber; “Yani iddia edildiği gibi bir siyasi partiye yakın olan bir adayı kazandırmak için Meclis Başkanlığı’nın Haziran ayını beklemeden bu münhali açtığı veya özellikle geç açtığı konusundaki iddia  gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

İşte Siber’in açıklaması


Son günlerde basında çeşitli spekülasyonlara yol açan Sayıştay üyesi seçimi ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme gereğini duymaktayım.  Öncelikle Mali Denetim organı olan Sayıştay’ın  Anayasa gereği  bağımsız bir organ olduğunun altını çizmek isterim. Hal böyle iken Meclis’te Sayıştay üyeliği  seçimiyle ilgili yapılan bazı açıklamlarda dolaylı da olsa  konunun siyasete malzeme edildiğini ve adaylarla siyasi partiler arasında ilişki kurulduğunu üzülerek gözlemlemekteyim.

Sayıştay’ın Başkan ve üyelerinin nitelikleri, atanmaları, kuruluş ve işleyişi yasa ile düzenlenir.  Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı tarafından münhal ilan edilen Sayıştay Üyeliği kadrolarına, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığına başvuran adaylar arasından, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunca gizli oyla ve toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla seçilir.

Sayıştay üyeliği  seçimi  ile  ilgili sürecikısaca özetlemekte yarar görüyorum:

Boş olan bir sayıştay üyeliği için 23 Ocak 2017 tarihinde Sayıştay Başkanı Sayın Osman Korahan,  şahsımı telefonla arayarak Sayıştay üyeliği ile ilgili boş münhal olduğunu ve münhalin doldurulması ile ilgili sürecin başlatılmasını talep etmiş ve işlemler hemen aynı gün Meclis Başkanlığınca başlatılmıştır.

Cumhurbaşkanı’na vekalet ettiğimden dolayı  24 Ocak 2017 tarihinde , Meclis Başkan Vekili Sayın Hüseyin Alanlı başkanlığında  Başkanlık Divanı toplanmış  ve  Sayıştay üyeliği münhal kararı alınması ile  ilgili süreç başlatılmıştır. Divan’da münhal açılması ile ilgili aleyhte görüş belirtilmemiş ve  UBP milletvekili Sayın  Hamit Bakırcı, UBP milletvekili Sayın Dursun Oğuz ve CTP milletvekili Sayın Biray Hamzaoğulları’nın oylarıyla oy birliği ile karar alınmıştır. ( Meclis Divan’ında da Mecliste grubu olan tüm partilerin temsilcileri yer almaktadır. )

Divanın aldığı münhal kararı ise Resmi Gazetede 25 Ocak 2017 tarihinde yayınlanmış ve  10 Şubat 2017’de başvuru süresi dolarak, aynı  tarihte  Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’ne havale edilmiştir.  Komite Başkanı UBP milletvekili  Sayın İzlem Gürçağ kararı bekletmeden derhal gündemine almayı uygun görmüştür. 22 Şubat 2017 tarihinde karar komitede görüşülmüş ve oy birliği ile kabul edilip Meclis Genel Kuruluna  havale edilmiştir. Komitede de yine hiçbir üye kararın aleyhine oy vermemiştir.

Karar, Genel Kurul’da  27 Şubat 2017’de  görüşülmüştür. Üye Seçimin birinci turu aynı birleşimde yapılmış ve hiçbir aday seçilme için yeterli oyu sağlayamamıştır. Daha sonraki toplantılarda da nisap sağlanamadığı ve halen seçimin gerçekleşmediği kamuoyunun bilgisindedir.

Yani iddia edildiği gibi bir siyasi partiye yakın olan bir adayı kazandırmak için Meclis Başkanlığı’nın Haziran ayını beklemeden bu münhali açtığı veya özellikle geç açtığı konusundaki iddia  gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü münhal ile ilgili talep görüleceği gibi Sayıştay Başkanlığı tarafından şahsıma bildiriliği günün ertesi günü işlem başlatılmıştır.

Hal böyle iken gerçeği yansıtmayan açıklamaların hem Meclis’in itibarına hem Sayıştay organına, hem  adaylara  zarar verdiğini, aynı zamanda halkımızın siyaset kurumuna olan güvensizliğinin derinleşmesine yol açacağını bir kez daha üzüntüyle belirtmek isterim.

 

 

 

 

Bu haber toplam 3922 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler