1. YAZARLAR

  2. Dr Filiz Besim

  3. GEÇİTKALE HAVAALANI…
Dr Filiz Besim

Dr Filiz Besim

GEÇİTKALE HAVAALANI…

A+A-

Aşağıda okuyacağınız yazının bir bölümünü Mayıs 2014 yılında yazmıştım. Bir Kıbrıslı pilotun anlattıklarından aldığım bilgilerle kaleme aldığım bu yazının ardından 5 yıldan fazla zaman geçti. Ne yazık ki bu hem stratejik hem de Kuzey Kıbrıs için çok gerekli olan alanın pozisyonunda hiçbir değişiklik olmadı. Son yaşanan olayda kaybettiğimiz iki gencecik ve çok iyi yetişmiş pilotumuzun ölümü ise hepimizi çok derinden etkiledi. Acılı ailelerine sabır diliyorum.
Elbette ki kazanın detaylarını uzmanlar raporlayacaktır. Umarım ki; kaza herhangi bir teknik veya altyapı eksikliğinden kaynaklanmamıştır.

Aslında herkes hayalet havaalanı olarak bu adada Lefkoşa Havaalanı (Nicosia Airport)’u bilir ama, bizim adanın Kuzey’inde çürümeye terk edilmiş bir başka havaalanımız daha var. Lefkonuk’ta (Geçitkale) BİZİM olan hayalet bir havaalanı daha var. Kaç zamandır âtıl duran ve çürümeye bırakılan milyon dolarlık ve ülkemizin büyük bir değeri…
 
Geçitkale Havaalanı 1980’lerde yapıldı. Konumu, meteorolojik şartları, gelişebilme potansiyeli ve tasarrufu (daha uzun pist vs.) Ercan’dan çok daha üstün olan emniyetli bir meydan...
 
Zaman, zaman Ercan bakıma alındığında yolcu trafiğinde kullanılıyordu. Bu alanı Türk Hava Kuvvetleri de bazı uçuşlarında kullanıyordu.
 
Ercan Havalimanı, son yenilemesi bittiğinden beri (2000’ lerin başında) kullanılmıyor.
 
Sanırım orada şimdi sadece eğitim ve deneme uçuşları olan Hava Kurumu var. 
 
Bir ara bu meydanın iş adamı Asil Nadir’e verilmesi gündeme gelmişti. Kargo uçuşları ve sanayi için kullanılma planları da vardı. Ancak hiçbiri olmadı. 
 
Olan şuydu. O bölgede yeni yüksek gerilim hatları inşa edildi.

İnşa edilen bu yüksek gerilim hatları pistin batıya olan kalkış koridorunun içerisinden geçirildi ve maalesef şu anda koca Geçitkale Hava Alanı büyük uçaklar için kullanılmaz hale geldi. Bunu ya kimse fark etmedi ya da fark etmek istemedi.

Bu ülkede böylesine bir umursamazlık, vurdum duymazlık... İnanılır gibi değil...
 
Milyarlık servetimiz çürümeye bırakıldı. Yaklaşma ışıkları, terminal, kule, teknik tesisler, navigasyon tesisleri (ki hepsi faal) her şey çürüyor.
 
En azından periyodik bakımlarla bu servet kullanılır halde tutulabilirdi. Ki, Geçitkale Hava Alanı’nın gelecekte büyük bir potansiyeli olduğu gerçeği var. Özellikle Maraş açılırsa tüm bölgeye (Ayia Napa, Karpaz v.b) hizmet verebilir. Baf Hava Limanı gibi...
 
Halbuki şimdi Ercan’ın pisti herhangi bir nedenle kapanırsa ülkemize havacılık ulaşımı durur. Bir ada için 21. asırda inanılmaz bir şey…
            
Gelelim Yavru Kuş Hava Kurumu’na… 
Bu kurum 1980’lerde gençliğimize sportif havacılığı aşılamak ve öğretmek için kurulmuştu. Paraşütçülük, model uçak, planör vs.

Günümüzde bu kurum desteklenebilse ve yeniden organize edilebilse ülkemizde aslında hava sporları için çok büyük bir potansiyel var. Ada’nın konumu ve özellikle meteorolojik şartları bu spora çok müsait. Biraz vizyon ve biraz da profesyonel bakış açısıyla Geçitkale Havaalanı bir eğitim ve uçuş sporları merkezine dönüştürülebilir. Hatta mevcut olan üniversitelerimizde açılacak bir Pilotluk okulu için de mükemmel bir eğitim merkezi olarak kullanılabilir.

Umarım Ulaştırma Bakanlığı’ndaki ilgililer Geçitkale Hava Limanı’nı ve Hava Kurumu’nu artık daha farklı bir boyutta ele almayı denerler.  
 

Bu yazı toplam 2683 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar