1. YAZARLAR

  2. Necmi Belge

  3. Efsane Çetinkaya’da zaman kenetlenme zamanıdır
Necmi Belge

Necmi Belge

Efsane Çetinkaya’da zaman kenetlenme zamanıdır

A+A-

1930 yılında kurulan Kıbrıs Türk futbolunun tek efsane takımı Çetinkaya, son yıllarda Kuzey Kıbrıs’ın yaşadığı ekonomik kaosun sonunda tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.
Son 10 yılda beş, toplamda 14 lig ve 17 kez Kıbrıs-Federasyon Kupası’nı kazanan ve haklı olarak, “Efsane” adını alan sarı-kırmızlı takım geçtiğimiz yıl sinyallerini verdiği çöküş sürecine hızla devam ediyor.
Kulübün, bu kötü durumunu gören ve kulübe sahip çıkarak iki yıldır başkanlığı üstlenen, Çetinkaya’ya şampiyonluklar kazandıran Efsane başkan Cemal Bulutoğluları bu süreci önlemeye çalışıyor.
Kulübün ekonomik durumunu düzeltmek için, zorunlu olarak bazı yıldız futbolcularını elden çıkaran Bulutoğluları yine de, ekonomik gücü yeterince K-Pet Süper Ligi’nde ayakta kalmak için mücadele edecek bir kadro ile lige girdi.
Ne var ki, biraz da fikstürün azizliği ve şansızlıklar sonucu ilk üç maçını kaybeden ve ligin son sırasına demir atan Çetinkaya belki de tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.
Evet, bu çöküşte suçlu aramak istersek çok gerilere gitmememiz gerekir ama suçlu aramak yerine Çetinkaya nasıl kurtulur sorusunu gündeme getirmek gerekir.
11 Ekim 1949’da Lefkoşa Türk Spor Kulübü ile birleşen Çetinkaya Esnaf Ocağı, Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) üye kabul edilmesinin ardından 1949-50 sezonunda ortak Kıbrıs Ligi’nde yer almaya başladı. 
31 Ekim 1955’de Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kurulmasına dek bu ortak ligde harikalar yaratan Çetinkaya bu beş yıllık döneme bir lig, Knock-Out (Kıbrıs) Kupası ve üç Pakkos Şildi şampiyonluğu sığdırdı.
Kuzey Kıbrıs’ın en köklü kulübü olan Çetinkaya daha düne kadar Kuzey Kıbrıs’ın en zengin ve en güçlü kulübü konumundaydı. 31 Ekim 1955’te kurulan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun en güçlü kulübü ve lokomotifi olan Çetinkaya, bu gücünü topluma yansıtması ile birlikte yarım asır kazandığı şampiyonluklar ile Kıbrıs Türk futbolunu domine etmişti.
Hatta, bazı takımların tüzüklerinde amaçlarının Çetinkaya’ya futbolcu yetiştirmek olduğu ile ilgili bir madde vardı.
İşte, bu Kıbrıs Türk futbolunun 84 yıllık ulu çınarı bugünlerde büyük bir çöküşün içerisinde bulunuyor.
Peki, Çetinkaya bu durumdan nasıl kurtulur? Sorun, Başkan Cemal Bulutoğluları mı? Zannetmiyorum ama Başkan Bulutoğluları geçtiğimiz hafta istifa ettiğini ve yapılacak genel kurulda aday olmayacağını açıkladı.
Bu nedenle, Bulutoğluları’nı sorunun sebebi olarak görenler, Bulutoğluları’nın aday olmayacağını açıklamasıyla, bu sorunun ortadan kalktığına emin olabilerler.
Bu saatten sonra, zaman Çetinkaya’ya sahip çıkma zamanıdır. O güçlü Çetinkaya lobisinin kulübe süratle sahip çıkması ve çıkaracakları bir başkan adayı ve güçlü yönetim kurulu ile ulu çınar Çetinkaya’yı ayağa kaldırmaları gerekir. Zaten, bu konunda dört yıl önce yine böyle bir durum yaşanmış, ligin hemen hemen ilk yarısını alt sıralarda tamamlayan Çetinkaya müthiş bir çıkış ile mucize bir şekilde lig şampiyonluğuna ulaşmıştı.
Peki, bu şimdi neden olmasın ki? Eğer, Çetinkayalılar kenetlenirse, bu mucize yeniden olabilir. Yoksa, 31 Ekim 1955 yılında kurulan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun bugünkü adı ile Süper Lig’den tek düşmeyen kulübü olan Çetinkaya, Süper Lig’e veda edebilir. 

------------

KTFF-KOP-FIFA ve Cebelitarık 
Kıbrıs Türk futbolunun dünyaya açılma mücadelesi devam ederken, daha düne kadar NON- FIFA BOARD’da (NFB) birlikte futbol oynadığımız  Cebelitarık bugün UEFA’nın bir üyesi.
29 Mayıs - 03 Haziran 2006 tarihleri arasında Almanya’nın Hamburg kentinde altı takımın katıldığı FIFI Dünya Kupası’nda 1 Haziran 2007 tarihinde 2-0 mağlup ettiğimiz Cebelitarık FIFA'ya üye olmadığı için Dünya Kupası'na katılamıyor.
Ne var ki,  daha önce 2007 yılında İspanya’nın itirazı nedeniyle, başvurusu kabul edilmeyen Cebelitarık'ın UEFA'ya ikinci kez yaptığı üyelik başvurusu ise Mayıs 2013'te kabul edilmiş ve 2014 yılından itibaren Avrupa Futbol Şampiyonası Ön Eleme maçlarında mücadele etmeye başlamıştır.
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ise, FIFA gözetiminde 5 Kasım 2013 tarihinde  Hasan Sertoğlu başkanlığında Zürih’te başlayan Kıbrıs Futbol Federasyonu ile “Kıbrıs’ta Futbolu birlşetirme”  misyonuna devam ediyor.
Bu konuda, bugüne kadar çok yol alındı. 5 Kasım 2013 tarihinde Zürih’te imzalanan Geçici Belge’de Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun, Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) çatısı altında ortak bir federasyonda birleşmesi öngörülüyor.
Kuzey Kıbrıs’ta, statükoyu korumak isteyen kesimin baskılarına rağmen, Hasan Sertoğlu ve ekibi Baş Danışman ve 2015 FIFA Başkan adayı Jerome Champagne ile birlikte görüşmeleri sürdürmeye devam ediyor.
Ancak, bu görüşmeler devam ederken, bu kez Kıbrıs Futbol Federasyonu kendisine üye APOEL, Apollon ve Anorthosis gibi ırkçı kulüplerin baskısı ile bu ön anlaşmadan sıyrılma yollarını aramaya başladı.
Bu bağlamda, KOP Başkanı Koutsokoumnis Zürih’te imzalanan geçici anlaşmanın tüm maddelerinin birden hayata geçirilmesini sağlaması gerekirken, Kuzey Kıbrıs’ta futbol oynamayı reddeden ırkçı kulüplerin baskısı ile sadece KTFF’nin KOP’a üyeliğini içeren birinci madde için müracaat etmesini talep etti.
Hatta, bu müracaatın kabul edilip, edilmemesi konusunu bile tartışmaya açan Koutsokoumnis, diğer maddeleri gündeme bile getirmedi.
Sertoğlu’nun son ifadesine göre, bu konuda devreye girmesi için FIFA Başkanı Blatter’e bir mektup yazdığını söyledi. Ancak, bu konunda henüz Blatter’den bir yanıt yok. Biz, FIFA kapısında beklerken Cebelitarık Zürih’i aştı.

Bu yazı toplam 1509 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar