1. YAZARLAR

  2. Eralp Adanır

  3. “Cadılar Bayramı” ya da “Halloween”
Eralp Adanır

Eralp Adanır

“Cadılar Bayramı” ya da “Halloween”

A+A-

Geçtiğimiz Perşembe akşamı yolum Lefkoşa’nın “dereboyu” mevkiine düşünce, o bölgede bulunan bir bar önünde yoğun kalabalık ve polis arabasının ışıklarıyla karşılaştım. Neredeyse hergün bir trafik ya da kavga-bıçaklama olaylarıyla yüzyüze yaşadığımız bu küçük ada’mızda yine bir başka olay var sandım. Yaklaşınca yanıldığımı anladım. “korkunç” kıyafetler, maskeler, boyalı yüzlerle “Cadılar Bayramı” kutlanıyormuş meğer. Korku filmi seven birisi olarak gerek “Friday 13”(13.Cuma) ve “Halloween” serilerinin neredeyse tümünü izlemiş biriyim. Zaten filmin sonu hiçbir zaman olmadı. Son karede yine dehşet saçanın yaşadığıyla ilgili size bir mesaj veriliyor.

Bu bayramı kutluyor, hatta bazı özel okullarımızda bile etkinlikler düzenleniyorsa güne özgü, bir araştıralım dedik, neyin nesiymiş bu “Halloween”...

Dilimizde “Cadılar Bayramı”, her yıl 31 Ekim tarihinde kutlanan Cadılar Bayramı'nın bilinen en belirgin özelliği, havanın kararmasıyla birlikte sokakları dolduran kostümlü çocuk ve gençlerdir. Tabii ki bir de bal kabağının içini oyup mumlar yakmaktır. Ellerinde renkli kovalarıyla kapı kapı gezerek şeker toplayan çocukları sevindiren büyükler, o gün için en lezzetli şekerleri hazırlayarak önceden ışıklandırıp 'korkunç' temalarla süsledikleri evlerinde akşam olmasını beklemeye başlarlar. Kısaca Cadılar Bayramı, evlerin kurukafa, örümcek ve hayalet gibi figürlerle süslendiği, akşam olduğunda kostümlü çocukların kapı kapı gezdirildiği bir bayramdır. Fakat gerçek hikayesi, çocukları sevindirmek değil bambaşka birşeydir.

İlk olarak ne zaman kutlanmaya başlandığı tam olarak bilinmeyen Cadılar Bayramı, aslında Samhain olarak bilinen kadim Kelt Festivalidir. Başlangıç yılı tam olarak bilinmese de kutlamaların yapıldığı 31 Ekim tarihi günümüze kadar hiç değişmeden gelmeyi başarmıştır. 31 Ekim, hasat mevsiminin bittiği gün olarak bilinir ve tek geçim kaynağı toprak olan dönem insanları için yaşamaya devam edebilecek olmanın garantisi gibidir. Hasatlarından son derece memnun olanlar olduğu gibi o yılı beklentilerinin çok daha altında ürünle kapatanlar da oluyormuş elbette. Bir sonraki yılı zor geçirecekleri hasat miktarlarından belli olan çiftçiler, bu durumun yegane suçlularının, ölümlerinin ardından bir türlü huzur bulamayan ruhlar olduğuna inanırlarmış.

Bu garip inanışa göre, cinayete kurban gidenler, dünyadaki işlerini tamamlayamadan ölenler ya da hayatlarını günahkar olarak geçirenlerin ruhları, her yıl yine 31 Ekim tarihinde dünyayı ziyarete gelerek insanları lanetliyorlarmış. Bir önceki gelişlerinde onları korkutup kaçırmayı başaramayan çiftçilerse bu lanetten paylarını aldıklarından hasatları beklediklerinin altında geliyormuş. Cadılar Bayramı'nda giyilen 'korkunç' kıyafetlerin ve ilginç ev süslemelerinin aslı, bu geleneğe dayanır. Evlerinin dışına astıkları korkutucu figürlerin ve havanın kararmasıyla birlikte giyindikleri korkunç maskeli giysilerin bu kötü niyetli ruhları korkutup kaçırmak gibi bir amacı varmış. Festival boyunca insanlar, yaklaşan kış aylarına hazırlık olması için kestikleri hayvanların kemiklerini de meydanlarda yaktıkları büyük ateşlere atıp yayılan kötü kokuların 'huzursuz ruhları' uzaklaştırmasına çabalıyorlarmış.

Bir Pagan festivali olarak İrlandalılar, İskoçlar ve Galliler tarafından İngiltere'de kutlanmaya başlanan Cadılar Bayramı, 19.yüzyılda Kuzey Amerika'ya göçenler tarafından da devam ettirilmiş ve böylece Amerikan topraklarında da kutlanır olmuş. Bayram, zamanla Hristiyanlığa adapte edilerek Azizler Günü'nün arifesi olarak kabul edilmiş. Böylece Cadılar Bayramı'nın Pagan kökleri zamanla unutulmuş ve 20.yüzyıla gelindiğinde doğduğu topraklarda bile bir Amerikan popüler kültürü olarak tanınmaya başlanmış.

Günümüzde hemen hemen dünyanın her yerinde bilinen bu bayram için düzenlenen kutlama ve etkinliklerin en gösterişlileri de kuşkusuz Amerika topraklarında gerçekleştiriliyor. Günümüzde adeta bir şenlik havasında kutlanan bu bayram ülke ekonomisi için de son derece faydalı. Amerikan kaynaklarınca yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl Cadılar Bayramı kostüm ve aksesuarlarına toplam 320 milyon dolar harcanmış.
İşte “Cadılar Bayramı”nın tarihçesi de böyle.

(kaynakça: http://www.usasabah.com/GeziMekan/2013/10/30/cadilar-bayrami-gecidi-2013)

Bu yazı toplam 3787 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar