1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Uyuşturucu Davası'nda karar
'Uyuşturucu Davası'nda karar

'Uyuşturucu Davası'nda karar

Hamitköy’de Nisan 2017’e tespit edilen yüksek oranda uyuşturucu madde meselesiyle ilgili olarak hükümsüz tutuklu bulunan Zimbabwe vatandaşı 3 sanık ile ilgili karar açıklandı

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Hamitköy’de Nisan 2017’e tespit edilen yüksek oranda uyuşturucu madde meselesiyle ilgili olarak hükümsüz tutuklu bulunan Zimbabwe vatandaşı 3 sanık ile ilgili dava tamamlandı.

Mahkeme tarafından sanık Robert Malawusi 130 gram hintkeneviri tasarruf etmekten 20 ay, sanık Masimba Chinhengo 15 gram hintkeneviri alma ve tasarruftan 10 ay, sanık Glen Tendai Huni aleyhine 32 gram 489 mg ağırlığında ve tütün ile 481 mg hintkeneviri yetiştirme ve tasarruf etme suçlarından 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

6 aydır Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu bulunan sanıklar Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılarak yargılandı.

Davalar

Başkanlığı’nda Melek Esendağlı, Kıdemli Yargıç Alev Ulunay ve Yargıç Murat Soytaç’tan oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamında Başsavcılık adına davada Savcı Atilla Enver Etkin ve sanıkların Avukatı Ramadan Sanıvar mahkemede hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti adına sanıklarla ilgili kararı Kıdemli Yargıç Alev Ulunay okudu. Ulunay, sanık Robert Malawusi’nin “uyuşturucu tasarruf etme ve verme” ile “KKTC’de izinsiz ikamet etme”, sanık Masimba Chinhengo’nun “uyuşturucu alma, tasarruf etme ve verme” ve sanık Glen Tendai Huni’nin ise uyuşturucu tasarruf etme ve bitki yetiştirme” davalarından suçlu bulunduğunu açıkladı.

“Uyuşturucu alma, verme ve tasarruf”

Yargıç Ulunay, meseleyle ilgili gelişmeleri anımsattı. 10 Nisan’da Robert Malawusi’nin, isminin baş harfleri A.Ç.A olan şahıstan 226 gram hintkeneviri türü uyuşturucu maddeyi aldığını, sanık Malawusi’nin 12 Nisan’da uyuşturucu maddenin 15 gramını sanık Masimba Chinhengo’ya verdiğini ve sanık Malawusi’ni tasarrufunda 130 gram hintkeneviri bulundurduğunu aktardı. Sanık Tendai Huni’nin ise Aralık 2016 ila 13 Nisan 2017 tarihleri arasında 1 kök hintkeneviri ziraatı yaptığını aktaran Yargıç, sanık Robert Malawusi’nin bu uyuşturucu maddeyi A.Ç.Am adına satışını yaptığını da ifade etti.

Sanıkların durumları

Ulunay, sanıkların 6 aydır cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunduklarını, sabıkasız olup, ülkede öğrenci olarak bulunduklarını aktardı. Sanıkların ikamet koşullarının Denetimli Serbestlik Yasası kapsamı dışında olduğunu aktaran Yargıç, sanıklara işlemiş oldukları suçlar nedeniyle hapis cezası vermeyi uygun ve adil bulduklarını ifade etti. Sanık Malawusi’nin söz konusu uyuşturucuları isminin baş harfleri A.Ç.A’nın talimatıyla verdiği ve paraları aldığını söyleyen Yargıç, sanığın suçunu itiraf edip polise yardımcı oluşunun lehine bir durum olduğunu aktardı.

Yargıç, diğer iki sanığın da polise yardımcı olmalarını, cezalarını dillerini bilmedikleri bir ülkede geçireceklerini de dikkate aldıklarını ifade etti.

15 yıla kadar hapislik içeriyor

Uyuşturucu suçlarının 15 yıla kadar hapislik cezası içerdiğini vurgulayan Yargıç, bu tür suçların çok ciddi ve ağır suç türlerinden olduğuna dikkat çekti. Ulunay, bu tür suçların yaygın olmasının suçun vahameti açısından ciddi boyuta ulaşması ve toplumun bir yarası haline gelmesinin ise sanıklar açısından ağırlaştırıcı faktörler olarak dikkate alındığını ifade etti.   

Hapislik cezası

Kıdemli Yargıç Alev Ulunay, sanıklarla ilgili lehte ve aleyhte olan tüm hususları değerlendirerek oybirliğiyle karar verdiklerini açıkladı. Sanık Robert Malawusi 130 gram hintkeneviri tasarruf etmekten 20 ay, sanık Masiba Chinhengo 15 gram hintkeneviri alma ve tasarruftan 10 ay, sanık Glen Tendai Huni aleyhine 1 kök hintkeneviri yetiştirme ve tasarruf etmek suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

Fotoğraflar: Salih ARICI

Bu haber toplam 3091 defa okunmuştur
Etiketler : , ,