1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girne’nin ‘ses’ derdi
Girne’nin ‘ses’ derdi

Girne’nin ‘ses’ derdi

Girne’de yerleşim yerleri içerisindeki eğlence mekanlarından taşan ‘yüksek sesli müzik’, bölge sakinlerini bezdirdi, mekan sahipleri ‘izinliyiz’ dedi…

A+A-

Dila ŞİMŞEK

Girne’de bulunan eğlence mekanlarının ses kirliliğine yol açtığını iddia eden bölgeliler, ‘kulüp ve benzeri mekanları konutlara yakın olmamasını talep etti.

Eğlence mekanı işletmecileri, çalınan müziğin Çevre Koruma Dairesi’nin verdiği kriterlere uygun ve insanları rahatsız etmeyecek düzeyde olduğunu savunurken, evleri eğlence mekanlarını yanında bulunan insanlar ‘uyuyamamaktan’ şikayet etti.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, “İnsanlar eğlence mekanlarının yarattığı sesin tamamen Çevre Koruma Dairesi’nin sorumluluğu altında olduğunu düşünüyor. Ancak konutlara yakın bir yerde gece kulübü açılmasına Belediye, Kaymakamlık ve Şehir Düzenleme karar veriyor. Bizler sadece denetleme yapabiliyor, müzik sesi ve saatler konusunda kısıtlamalar getirebiliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Girne Belediyesi Müdürü Muharrem Aslan ise, Belediye Yasası altında bulunan maddelere uyarak Çevre Koruma Dairesi ile birlikte çalıştıklarını, uyarı takdirinde önlem almayan işletmeler hakkında yasal işlem yapma hakları olduğunu kaydetti.

“İzin verilmemeli…”

İşletme sorumluları mekanlarının tamamen yasalara uygun şekilde etkinlikler düzenlediğini ve çevreye rahatsızlık vermemek adına hassasiyetle davrandıklarını ifade etti.

Vatandaşlar, suçun tamamen işletmelerde olmadığını, yetkililerin konutlara yakın bölgelerde işletme olmasına izin vermemesi gerektiğini ifade etti. Bazı vatandaşlar, sanayi tipi şeklinde gece kulüplerinin de belli bir bölgede toplanması gerektiğini, eğer bu mümkün değilse orada bulunan evlerin kiralarının daha uygun olması gerektiğini söyledi.

Bölge sakinleri, eğlence mekanlarının gürültü ve ses kirliliği yaratarak insanları rahatsız edebildiğini vurguladı, yetkililerden planlama talep etti.


 


İşletme sorumluları ne dedi?

b1-063.jpg

Bogota Lounge Bar Sorumlusu Fahri Tekin: “Ses kirliliği olduğunu düşünmüyorum”

“İşletme olarak gürültü konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Çevre Koruma Dairesi’nin izin verdiği saate kadar, izin verilen yükseklikte müzik sesi çalıyoruz. Zaten müzikli gecelerimiz sadece belirli günlerdedir. Mekanımıza yakın bölgede konutlarımız bulunuyor ve belki çok yakında bulunan apartmanlar rahatsızlık yaşamış olabilir. Ancak bizler tamamen yasalara uygun saat ve ses seviyesiyle hizmet veriyoruz ve ses kirliliğine sebep olmuyoruz.”

 

Bogota Lounge Garsonu Bob Lingomo: “Çevreye minimum rahatsızlık vermek adına camları ve kapıları da kapatıyoruz”

“Mekanımızda sadece haftanın belirli günlerinde müzikli etkinlikler var. Bu gibi durumlarda, yasalara uygun ses seviyesinde müzik çalsak da, çevreye minimum rahatsızlık vermek adına camları ve kapıları da kapatıyoruz, gürültü olmamasına dikkat ediyoruz.”

 

Dub-Le Meyhane & Taverna İşletmecisi Feryal Yelmen: “Turizm bölgelerinde müzikli mekanların olması olağan”

“Meyhanede sadece Çarşamba, Cuma ve Cumartesileri canlı müzik gecesi yapıyoruz. Saatlerimiz ve günlerimiz zaten oldukça kısıtlı. Etrafa ses kirliliği verdiğimizi düşünmüyorum. İnsanların eğlence mekanlarındaki sesi eleştirmesi, özellikle turizm bölgelerinde biraz tuhaf geliyor. Çünkü bizler de işimizi yapmak ve insanları eğlendirmekle görevliyiz. Bunu yaparken kimseyi rahatsız ettiğimize inanmıyorum.”

 

Onyx Club Sorumlusu Onur Taş: “Belediye ve Çevre Dairesinden iznimiz var”

“Gece kulüplerine yakın bölgede yaşayan insanların sesten şikayet etmesi olağan, ancak bizler de yasaların bize tanıdığı hakla hizmet veriyoruz. Eğlence mekanları yakınında konutların aslında bulunmaması gerek ve belediyenin bunu göz önünde bulundurarak konut veya işletme izni vermesi gerekir. Ancak bu şekilde olursa her iki tarafın da memnun kalacağına inanıyorum.”

 


Vatandaş ne dedi?

v1-023.jpg

Batuhan Karataş: “Yetkililer, bir apartmanın hemen yanında işletme yapılmasına izin vermemeli”

“Eğlence mekanları genelde Cuma ve Cumartesi günleri müzikli etkinlikler yapıyor. Benim evim, bir meyhane ve otelin gece kulübüne çok yakın. Tabii ki özellikle de yazları müzik sesini duyabiliyoruz. Ancak bunun sadece eğlence mekanlarının suçu olduğuna inanmıyorum. Yetkililer, evlere ve yaşam alanına yakın bölgelerde, hatta bir apartmanın hemen yanında işletme yapılmasına izin vermemeli. Gerekli izinler verilirken, bölge ve çevresi düşünülmeli. Çünkü sonrasında her iki taraf için de tatsız bir durum ortaya çıkıyor. Bunu yetkililer denetlemeli.”

Ali Rıza Yücel: “Evim bara ve otele yakın olduğu için geceleri uyuyamıyoruz”

“Evim bir bara ve otele çok yakın. Geceleri sabah 3’e veya 4’e kadar müzikli eğlence yapmaları tabii ki beni, ailemi ve komşularımızı olumsuz etkiliyor. Çünkü uyuyamıyor, dinlenemiyoruz. Tabii ki eğlence mekanları da kapatılmasın, ancak Belediye’nin bir mekana izin verirken çevreyi düşünmesi gerekir. Nasıl ki sanayi bölgesi varsa, gece kulüpleri için de bir bölge olmalı ve çevresine konut izni verilmemeli. Bu şekilde hem bizler daha huzurlu oluruz, hem de insanlar rahatça çalışıp hizmet sunabilir.”

v2-022.jpg

Mahmut Cemiloğlu: “Konut yakınına işletme izni verilmemeli”

“Gece kulüpleri ve benzeri müzikli işletmelerin yetkililerce kontrol edilmesi ve konutlara yakın açma izninin verilmemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü bizler sesten uyuyamıyoruz ve şikayetçi oluyoruz, işletme sahibi ise izinleri olduğunu söylüyor. İşletmenin izni olabilir, asıl önemli olan izin verilirken çevrede yaşayan insanların da düşünülmesi ve ona göre karar alınmasıdır. Yetkililerin, gürültülü eğlence mekanlarına izin verirken bölge ziyareti yapması gerekiyor.”

Cengiz Yalçınkaya: “Evlerin yakınına işletme izni verilmemesi gerekir”

“Ben bir otele ve oranın gece kulübüne çok yakın yaşıyorum. Yazlarda açık alanda konser veya etkinlikler yapıldığı için tabii ki ses duyuluyor. Bu apartmanlarda, küçük çocuktan yaşlıya, hastadan öğrenciye birçok farklı insan yaşıyor. Bu sebeple özellikle yaz zamanı artan bu gürültü, bizler için sorun yaratabiliyor. Bunun için en iyi çözüm, yetkililerin bölgede ev ve işletme izinleri verirken denetim yapmasıdır. Evlere yakın bir bölgede işletme izni verilmemelidir.”

Mehmet Karadal: “Özellikle yaz aylarında canlı müzik veya yüksek sesle müzik geceleri yaptığı için bölgede yaşayan halka rahatsızlık verebiliyor”

“Eğlence mekanları özellikle yaz aylarında canlı müzik veya yüksek sesle müzik geceleri yaptığı için bölgede yaşayan halka rahatsızlık verebiliyor. Aslında bunun olacağı tahmin edilerek, Belediyenin işletmelere ona göre izin vermesi gerekir. Çünkü bizler gürültüden rahatsız olurken, insanlar da şikayetlerle işlerini yapmaya çalışıyor. Bu her iki taraf için de hoş bir şey değil.”

Anıl Aktepe: “Gürültülü mekanların çevresinde ev bulunmamalı, varsa kirası daha az olmalı”

“Ben şahsen eğlence mekanlarının yarattığı sesten rahatsız olmuyorum. Ancak bazı insanlar için bunun çok rahatsız edici, uykusuzluk yaratabileceği bir sorun olduğunun farkındayım. Bence barlar sokağı olduğu gibi, eğlence mekanlarının da toplu bulunacağı bölgeler olmalı ve çevresinde konut bulunmamalı. Eğer şu anki şehir durumuna göre böyle bir şey yapmak mümkün değilse, gürültü mekanların etrafında bulunan evlerin kiralarının daha ucuz olması gerektiğini düşünüyorum, ki insanlar kendilerini motive edebilsin. Çünkü eğer bir konut sahibi, çevrede kiracıyı rahatsız edecek bir şey olduğunu bile bile ev kiralıyorsa, daha uygun bir fiyatla evini kiraya vermeli. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Ancak nedense Kıbrıs’ta, daha konforlu evler ile aynı değer biçiliyor.”


Yetkililer ne dedi?

Girne Belediyesi Müdürü Muharrem Aslan: “Yasalara bağlı olarak müzikli mekanlar sık sık kontrol ediliyor.”

 “Geçtiğimiz son bir senede vatandaşlardan ses kirliliğine dair çok şikayet aldık. Eğlence mekanlarına yakın yerlerde konutları bulunan insanlar, özellikle yaz aylarında sıkça görüşlerini bildiriyor. Bu konu ile ilgili, Çevre Koruma Dairesi ile birlikte çalışarak, eğlence mekanlarına saat, bölge ve ses seviyesi konusunda kısıtlamalar getiriyoruz. Çevre Koruma Dairesinin denetleyip, uyarıda bulunup, önlem alınmadığını tespit etmesi durumunda mekanları mühürleme veya konuyu mahkemeye taşıma hakkımız var. Bu konu ile ilgili, birlikte çalışarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Belediye Yasası maddelerine uyarak, gereken tüm önlemleri alıyoruz.”

 

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı:Konutlara yakın bir yerde gece kulübü açılmasına Belediye, Kaymakamlık ve Şehir Planlama karar veriyor. Bizler sadece denetleme yapabiliyor, müzik sesi ve saatler konusunda kısıtlamalar getirebiliyoruz.”

“Eğlence mekanlarının çaldığı müzik seviyesi ile ilgili geçtiğimiz sene bir tüzük çıkardık. Mekanları düzenli olarak devamlı denetliyoruz. Gelen her şikayeti değerlendiriyoruz. Mekanlara bir senelik izin verip, sene sonrasında izni askıya alarak çevredeki insanlara sorular yöneltiyoruz. Sonrasında aldığımız yanıtlara göre izin veriyoruz. Ancak insanların, ses kirliliği ve sesli müzik dendiğinde tüm sorumluluğun dairemizde olmadığını da anlamaları gerekir. Bir işletme, Kaymakamlıktan ruhsat, Belediyeden ve Şehir Planlamadan izin alarak konutlara yakın bir bölgede mekan açıyorsa, Çevre Dairesi’nin yapabileceği şeyler kısıtlanır. İşletmelere izin verilirken çevrenin de dikkate alınması gerekir. Bizler sadece sesi azaltın, şu saatler arasında müzik çalın diyerek kısıtlamalar getirebiliriz.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190415103512.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3400 defa okunmuştur