1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Deneyimli siyasetçiler YENİDÜZEN’e yorumladı
Deneyimli siyasetçiler YENİDÜZEN’e yorumladı

Deneyimli siyasetçiler YENİDÜZEN’e yorumladı

Mağusa milletvekili, deneyimli siyasetçiler ‘Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesi’ iddialarını YENİDÜZEN’e yorumladı

A+A-

 


• SOYER: KAMU AĞIRLIKLI ÖZERK YAPI… Stratejik alanlarda özelleştirme yapılmasın ‘hatalı’ olacağını vurgulayan CTP-BG Mağusa Milletvekili, eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, limanlarda ‘kamunun paydaşlar arasında ağırlıklı bulunacağı özerk bir yapı’ gerekliliğine vurgu yaptı.

• ANGOLEMLİ:  ÖZELLEŞTİRME DEĞİL ÖZERKLEŞTİRME.. “Hasan Taçoy’un bu söylemi, Türkiye’den gelen bakana yağ çekmekten başka bir şey değil” diyen TDP Mağusa Milletvekili, deneyimli siyasetçi Hüseyin Angolemli,  TDP’nin özelleştirme değil, ‘özerkleştirme’den yana olduğuna da vurgu yaptı.

• SANER: DÜNYADA DEVLET BU TİP SEKTÖRLERDEN ELİNİ ÇEKİYOR… Mağusa Limanı’nın bugünkü durumunu ‘içler acısı’ olarak nitelendiren UBP Milletvekili, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları’ndan Ersan Saner, “Dünyada devlet bu tip sektörlerden elini çekmektedir. Özerkleştirmenin Avrupa Birliği’nde yeri yok” şeklinde konuştu.

• AKANSOY: ÖZELLEŞTİRME KABUL EDİLEMEZ… “Mağusa Limanı’nda uzun süredir ciddi bir kaos var” diyen CTP-BG Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, limanda tek bir çatı altına koordinasyonun sağlanması ve kendi özerkliği ile sürdürülmesinin önemine işaret etti.

Meltem SONAY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in ziyareti sırasında yaptığı ‘Limanlarda özelleştirme gündemde, öncelik Mağusa’da’ açıklaması, gözleri Mağusa Limanı’na çevirdi.

Liman çevrelerinin ‘kabul edilemez’ bulduğu özelleştirmeyle ilgili Başbakan Yorgancıoğlu’nun ‘Hükümette bu güne kadar konuşulmadığı’na ilişkin açıklamasına karşın, Mağusa Limanı’ndaki yapının sürdürülebilir olmadığı da hemen her kesim tarafından dillendirildi.

YENİDÜZEN’e Mağusa Limanı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mağusa Milletvekilleri de limandaki yapının sürdürülebilir olmadığına işaret ederken, UBP Milletvekili Ersan Saner haricinde YENİDÜZEN’e konuşan milletvekilleri ‘özerkleştirme’yi işaret etti.


CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer: “Kamunun paydaşlar arasında ağırlıklı bulunacağı özerk bir yapı”

“Ercan Havaalanını özelleştirdik, yüzümüze gözümüze bulaştırdık” diyen CTP-BG Mağusa Milletvekili, eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Ercan’la ilgili çok tartışmalı bir sürecin de devam ettiğine işaret etti.
Stratejik alanlarda özelleştirme yapılmasın ‘hatalı’ olacağını vurgulayan Soyer, Mağusa Limanı’nın özelleştirilmesinin de hiç doğru ve kabul edilebilir olmadığını ifade etti.
Limanın, tüm paydaşların içinde bulunduğu ve dinamiğinin de kamu olacağı özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Soyer, buradaki küçük ve orta ölçekli yatırımlar için sermayenin de özerkleşmeden sonra yaratılması gerekliliğine işaret etti.
Soyer, limanlarda ‘kamunun paydaşlar arasında ağırlıklı bulunacağı özerk bir yapı’ gerekliliğine vurgu yaptı.


TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli: “Türkiye’den gelen bakana yağ çekmekten başka bir şey değil”

Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un limanın özelleştirilmesine ilişkin söylemlerini ciddiye almadığını ifade eden TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, “Kendi parti başkanının bile haberi yok, bu konu nereden çıktı” diye sordu.
DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın ‘Ercan’ın özelleştirmesini iptal edeceğiz’ söylemleri ile seçime girdiğini de anımsatan Angolemli, “Demek ki bu içlerinde yatıyor” şeklinde konuştu.
“Hasan Taçoy’un bu söylemi, Türkiye’den gelen bakana yağ çekmekten başka bir şey değil” diyen Angolemli, böyle bir konunun hükümette ciddiyetle ele alınıp değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti.
Angolemli, “Belli ki hükümetin gündeminde böyle bir konu yok. Mağusa Limanı ile ilgili böyle iddialarla ortaya çıkmak doğru bir tutum değil. Orada çalışan yüzlerce insanı tedirgin eder. Bir bakanın böyle bir açıklama yapması çok yanlış, ağızlarından çıkanı kulakları duymalı” şeklinde konuştu.
Angolemli, TDP’nin özelleştirme değil, ‘özerkleştirme’den yana olduğuna da vurgu yaptı.

 

UBP Mağusa Milletvekili Ersan Saner: “Özerkleştirmenin Avrupa Birliği’nde yeri yok”

Mağusa Limanı’nın bugünkü durumunu ‘içler acısı’ olarak nitelendiren UBP Milletvekili, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları’ndan Ersan Saner, “1974’ten sonra Mağusa Limanı ‘en iyiler’ arasındaydı, şimdi de ‘en’ler arasında ama her bakımdan ‘en diptekiler’ arasında” şeklinde konuştu.
Mağusa Limanı’nın fiziki durumunun, 1980’den sonra inşa edile gemilere uygun olmadığını ifade eden Saner, “Cruise gemileri gelsin diyoruz, bugün bir cruise gemisi gelse Mağusa Limanı’na giremez” dedi
Limanın rıhtım uzunluğunun da yetersiz olduğuna işaret eden Saner, dünyada rıhtım uzunluğu en az 2 km olmayan liman fizibl olmazken, Mağusa Limanı’da rıhtım uzunluğunun bin 200 metre olduğuna işaret etti. Bu bağlamda limanın yeniden yapılandırılması için ciddi bir harcamaya ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Saner, “Dünyada devlet bu tip sektörlerden elini çekmektedir. Bir de dünya ile aynı dili konuşmalıyız” dedi.
Adanın güneyinde de Avrupa Üyeliği’nin ardından limanın özelleştirilmesi için uğraş verildiğini belirten Saner, “Özerkleştirmenin Avrupa Birliği’nde yeri yok. Hem AB’ye uyumdan bahsedip Meclis’te yasalar geçirmek, hem de kendimize ayrı uygulama isteriz demek olmaz” şeklinde konuştu.
Ersan Saner ‘halka şirin görünmek’ adına bu tip açıklamaların yanlış olduğunu ifade ederken, “Özelleştirmeye karşı olduğunu savunan CTP, GSM operatörlerini özelleştirerek özelleştirmenin de alasını yapmıştı” dedi.


CTP-BG Mağusa Milletvekili Asım Akansoy: “Mağusa Limanı’nı toparlamak yerine peşkeş kabul edilemez”

“Mağusa Limanı’nda uzun süredir ciddi bir kaos var” diyen CTP-BG Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, Liman’da istenilen organizasyon düzenlememesine gidilemediğini de ifade etti.
Hem yasal mevzuattaki çakışmalar, hem de idari anlamdaki yetersizlik olduğuna işaret eden Akansoy, Mağusa Limanı’ndaki kaosu ortadan kaldırma ve dağınıklığı gidermenin gerekliliğine vurgu yaptı.
Öncelikle, gereken yasal düzenlemenin yapılması ve Meclis’ten geçirilmesi gerektiğine işaret eden Akansoy, limanda tek bir çatı altına koordinasyonun sağlanması ve kendi özerkliği ile sürdürülmesinin önemine işaret etti.
“Liman’da özelleştirilmeyen tek yer herhalde rıhtım kaldı” diyen Akansoy, Mağusa Limanı’nın çevre kirliliğinden, verimsizliğe, çalışma hayatındaki sıkıntılara, tamamen çökmüş durumda olduğuna vurgu yaptı.
Limanın bu haliyle kalkıp da ‘özelleştirileceğine ilişkin açıklama’nın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Akansoy, CTP’nin özelleştirmeyi siyasi yaklaşım olarak da kabul edebilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Akansoy, “Mağusa Limanı’nı toparlamak yerine peşkeş kabul edilemez. Mağusa Halkı da bunu kabul etmez. Liman en üst düzeyde masaya yatırılmalı ve hareket planı hazırlanarak gerekli adımlar atılmalıdır. Liman’ın geliştirilmesi, Mağusa için olduğu kadar ada için de oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1874 defa okunmuştur