1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Özersay, KANAL SİM’de son gelişmeleri anlattı
Özersay, KANAL SİM’de son gelişmeleri anlattı

Özersay, KANAL SİM’de son gelişmeleri anlattı

<<… En az ilerleme olan üç konu TOPRAK AYARLAMASI – GÜVENLİK ve GARANTİLER ve MÜLKİYETTİR. Bu konular da görüşülecektir…>>

A+A-

Üç ayrı görüşmecinin de ekibinde görev alan, Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay, KANAL SİM’de son gelişmeleri anlattı:

‘SORUNLU’ değil
‘SORUMLU’ olalım!

Kıbrıslı Türk lider, görüşmeci Eroğlu adına görevini sürdüren müzakereci Kudret Özersay, pek çok başlıkta ‘uzlaşma’ ya da ‘yakınlaşma’ sağlandığını, kimi ‘tuğla’ların aradan çekilmesiyle tüm ‘bina’nın yıkılacağını söyledi. Özersay ‘sil baştan’ yaklaşımının sürece zarar vereceğini belirtti.

Kimi çevrelerin dağıttığı ‘harita’yı yalanlayan Özersay sert çıktı: Milletvekili de olsa herkesin ‘sorunlu’ değil ‘sorumlu’ davranması gerekiyor. Harita konusunu hiç görüşmedik.

 

Kıbrıslı Türk lider, görüşmeci Eroğlu adına görevini sürdüren müzakereci Kudret Özersay,  ‘Birleşik Kıbrıs’a yönelik süreçte çok sayıda başlıkta uzlaşı olduğunu söyledi, “sil baştan başlamak risklidir” dedi.
Özellikle milletvekili Zorlu Töre’nin kamuoyuna yaydığı haritanın ‘gerçek olmadığını’ da belirten Özersay, milletvekili de olsa tüm çevreleri ‘sorunlu’ değil ‘sorumlu’ davranmaya davet etti.
“Süreci yapılandırmak istiyoruz” diyen Kudret Özersay, “Daha sık görüşme ve yoğunlaştırılmış müzakere süreçleri” önerdi.
Müzakerelerde her iki tarafından “esneklik” göstermesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Özersay, “Günün sonunda tüm talepleriniz karşılık bulmayacak, mutlaka esneklik göstereceğiz. Biz de göstereceğiz, Kıbrıslı Rum liderliği de gösterecek. Bir çözüm için karşılıklı esneklik şarttır” dedi.

Özersay neler söyledi!

• ‘Ortak Açıklama’da belirlenen amaçlara nasıl ulaşılacağına dair adım adım sonuca gitmek istedik. Süreci yapılandırmak istiyoruz. Bu yapıyı adım adım önerdik, henüz herhangi bir yanıt almadık.”

•  “Yakınlaşmalar kağıda dökülmeli… Çözümlenmiş meseleler masada duruyor. Çözümlenememiş meselelerle ilgili yeni Kıbrıslı Rum liderliğinin farklı görüşleri varsa, aradaki mesafeyi görmek istiyoruz.”

• “Eğer masada, tüm detayları ortaya koyarsanız, iyi bir çözüm olmaz. Çünkü günün sonunda tüm talepleriniz karşılık bulmayacak, mutlaka esneklik göstereceğiz. Biz de göstereceğiz, Kıbrıslı Rum liderliği de gösterecek. Bir çözüm için karşılıklı esneklik şarttır.”

• “Bizim orijinal önerimiz tarama sürecinin Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğu sonucu bir mekik diplomasisi ile aşılabileceği yönündedir. Biz haftada iki görüşme istedik, ‘gerekli hazırlığı yapamayız’ dendi. ‘Hızlanalım’ önerisi yaptık, sıcak bakılmadı. Bu önerimiz belki kesin olarak reddedilmedi ancak sıcak bakılmadı.”

• “Güneyde çok sayıda komite kuruldu, uzmanlar bir araya geldi, deniyor. Peki niye süreci hızlandıramadık. Kıbrıs Türk tarafı ne Talat ne Eroğlu döneminde ‘biz bu sürece yetişemeyiz’ dedi. Liderler düzeyinde de ayda bir değil daha sık görüşme olmasını istedik. Son görüşmede ‘daha sık bir araya gelebilmesi’ için anlayış birliği oluştu. Göreceğiz.”

•  “Talat döneminde ‘yoğunlaştırılmış’ görüşme ve öneriler yaptık, sabahtan akşama kadar saatlerde müzakere yaptığımız oldu. Çok yararlı süreçlerdi bunlar. Demek ki istenince bu olabiliyor.”

•  “Sil baştan başlamak gibi bir istek var. Bunu karşı tarafı suçlamak için söylemiyorum. Örneğin Kıbrıslı Rum liderliği, önemli olan görüşmelerin sıklığı değil içeriğidir, diyor. Bu görüşe katılmıyorum. Zaman kaybetmemek önemli. Çünkü zaten geç kaldık. Daha önemlisi bugünden yarına ne olacağına ön göremiyoruz. Bugün şartlar müsaittir, çözüme ulaşmalıyız.”

•  “Harita hiç konuşmadık. Tüm görüşmelerin hemen ardından ‘ne görüşüldüğünü’ açıkladım. Kıbrıs Rum basını hatta ‘çok konuştuğumu’ ya da ‘gizliliği bozduğumu’ yazdı. Biz, hiçbir dönemde gizliliği bozmadık. Ancak insanımız neler olduğunu Rum basınından okudu…”

• “Avrupa Birliği’yle ilgili Talat döneminde, ekonomiyle ilgili Eroğlu döneminde oluşan yakınlaşma kağıtları var, ancak daha sonra Kıbrıslı Rum liderliği bunların bazılarından rahatsızlık duyduğunu söyledi. Ancak bu konular birbirine bağlıdır, aradan birini çıkaramazsınız; çünkü bu yakınlaşmalar sağlanırken bir ‘al-ver’ yaşanmıştır. Eğer aradan birkaç ‘tuğla’ çekerseniz tümü yıkılır.”

• “Yargı konusunda tam bir uzlaşı var. Yasamada birkaç başlık dışında ciddi bir uzlaşı var. Polis konusunda da öyle… Yasama konusunda Meclis’lerin oranı, yargıda eşit temsiliyet, uyuşmazlık durumda ne olacağı hep uzlaşılmıştır.”

• “Ekonomiyle ilgili çok sayıda uzlaşı var, yüzde 80’in üzerinde yakınlaşma kağıdı oluşturuldu.”

• “En az ilerleme olan konular toprak ayarlaması, güvenlik ve garantiler ve mülkiyettir…”

•  “Zorlu Töre harita dağıtıyor, böyle bir harita ortada yoktur. Harita konusunu hiç görüşmedik. Tutanaklar Meclis’e gönderiliyor. Karşılıklı görüşmelerdeki belli kısımları aradan alarak, harita çalışması yapmak doğru değildir. Bu süreçte milletvekili de olsa herkesin sorunlu değil sorumlu davranması gerekir.”

Bu haber toplam 2780 defa okunmuştur