1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İnsanlık ayıbı!
 İnsanlık ayıbı!

İnsanlık ayıbı!

Sığınmacıların pis koku ve sağlıksız bir alanda yolculuk yaptığı görüldü. Kirli tabaklarda yemek yiyen sığınmacıların çöp atıklarıyla iç içe yolculuk yaptığı dikkat çekti

A+A-

UNİTED Medya, denizin ortasında batma tehlikesi geçirerek Kuzey Kıbrıs makamlarından yardım isteyen Tanzanya bandıralı Haj Zaher gemisine girdi, yaşanan insanlık dramını görüntüledi

 

Didem MENTEŞ

Mersin Limanı’ndan 4 gün önce yola çıkan ancak batma tehlikesi geçirerek Kuzey Kıbrıs makamlarından yardım isteyen Tanzanya bandıralı Haj Zaher isimli gemide 235 sığınmacının tam bir insanlık ayıbı yaşandı. Denizin ortasında yaşanan insanlık dramı ardından UNİTED Medya ekipleri dün Haj Zaher isimli kargo gemisine girerek sığınmacıların kaldıkları kargo gemisini görüntüledi.


Sağlıksız bir ortamda yolculuk yapmaya çalışan sığınmacıların ardından gemide atıl vaziyette kıyafetler, yiyecekler, boş şişe petleri, yorganlar ve süngerler kaldı. Yük eşyalarının konulduğu depo kısmında dar bir alanda ısınmaya çalışan sığınmacıların tam bir insanlık dramı yaşadığı gözler önüne serildi.

Sağlıktan uzak
Gemide yük eşyalarının konulduğu depo kısmında yatmak için çok sayıda sünger ve yorganlar olduğu görülürken, gemini güverte bölümünde sığınmacıların ısınmak için yorgan kullandıkları görüldü. Pis kokulu ve sağlıksız bir alanda yolculuk yapan sığınmacıların, yolculuk süresince karınlarını doyurmak için çeşitli yiyecekleri ‘kirli tabaklarda’ yedikleri dikkat çekti.

Özellikle açık ton balığı tabaklarından Arapça yazılı hurma paketlerine, Kıbrıs pidesinden Türkiye’den alınmış bazı yiyeceklerle beslendikleri gözlemlendi. Su varilleri ve çöp atıklarıyla iç içe yatan kalan sığınmacıların, tam bir insanlık dramı yaşadığı gözler önüne serildi. 

10 mülteci de gönderildi
Bu arada Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan ve Pazar günü Türkiye’ye gönderilen 235 sığınmacıdan, sağlık sorunları yaşayan 10 sığınmacı da dün saat 17:30’da Mersin’e gönderildi.  2’si hamile, 3’ü tansiyon hastası olan sığınmacı ve refakatçileri ile birlikte toplam 10 mülteci sağlık sorunları nedeni ile Kuzey Kıbrıs’ta kalmıştı. Sağlık kontrolleri sağlanan 3’ü erke, 3’ü kadın ve 4’ü çocuk olan sığınmacılar, 2 hemşire ve 1 polis memuru eşliğinde dün akşamüzeri Girne Turizm Limanı’ndan Mersin’e gönderildi


----------------------------------------------------------------------


Kaçak gemi Mağusa’ya çekilecek


Tanzanya bandıralı Haj Zaher isimli gemi Girne’den Mağusa Serbest Limanı’na aktarılacak. 22 Kasım Cumartesi akşamı Esentepe açıklarında batma tehlikesi geçiren ve 216’sı Suriyeli, 19’u Iraklı toplam 235 sığınmacının kurtarıldığı ve Girne Turizm Limanı’na çekilen kargo gemisiyle ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtildi. KKTC makamlarının ‘kaçak gemi’ ile ilgili çalışmaları sürerken, söz konusu geminin Mağusa’ya çekilerek KKTC Limanlar Dairesi Başkanlığı’nın kontrolü altında tutulacağı aktarıldı.

Yeldener: “Hukuki incelemeler ardından gemiyle ilgili karar verilecek”
KKTC makamları 235 sığınmacıyı taşıyan kargo gemisiyle ilgili hukuki sürecin başlatılacağını belirtti.
YENİDÜZEN’e açıklama yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, geminin ‘deniz şartlarına’ uygun olarak Girne’den Mağusa’ya çekileceğini söyleyerek, gerekli hukuki incelemeler yapıldıktan sonra geminin ne yapılacağıyla ilgili karar üretileceğini belirtti.
Yeldener, geminin şuanda Sahil Güvenlk’in kontrolu altında tutulduğunu belirterek, en kısa sürede Mağusa’ya çekilmesinin planlandığını aktardı. Girne Turizm Limanı’nda yer sıkıntısı olduğu için geminin Mağus’ya aktarılacağını söyleyen Yeldener, bir süre daha KKTC limanlarında geminin bekletileceğini aktardı.

Bu haber toplam 1789 defa okunmuştur