1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IMF Teknik İnceleme hazırlayacak
IMF Teknik İnceleme hazırlayacak

IMF Teknik İnceleme hazırlayacak

Eide, IMF Başkanı Lagarde’dan muhtemel çözümün ekonomik parametreleri konusunda teknik yardım sözü aldı…

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin IMF Başkanı Christine Lagarde ile kısa süre önce yaptığı görüşmede Kıbrıs sorununa bulunması muhtemel çözümün ekonomik parametreleri konusunda IMF’den yardım sözü aldığı bildirildi.

Politis “IMF’den Çözüme Teknik Yardım... Ekonominin Başarıyla Birleştirilmesi İçin İnceleme Hazırlanacak” başlığıyla manşete çektiği haberinde IMF’nin yapacağı yardımın şimdilik bir fon oluşturulması değil, ortaya çıkacak ekonomik konulara teknik destek üzerinde yoğunlaştığını yazdı.

Gazete New York’taki kaynaklarına dayanarak Eide’nin Lagarde’dan IMF’nin önümüzdeki aylarda şu üç parametreye dayalı bir inceleme hazırlamasını istediğini belirtti:

“1-Kıbrıs’taki iki ekonominin bir çözüm çerçevesinde birleştirilmesi,
2- Yabancı yatırımların çekilmesi için teşvik verilmesi ve
3- Federal Kıbrıs’ın ekonomik kalkınma modelinin hazırlanması.”

Lagarde’nin böyle bir ekonomik incelemeyle ilgili prosedürü hazırlama görevini üstlendiği de belirtilen haberde Eide’nin New York’ta yatırım fonları ve yatırımcı gruplarıyla da görüşüp Kıbrıs sorununun çözümü halinde açılacak perspektifleri anlattığı, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Victoria Nuland’la görüşmesinin içeriğinin de aynı çerçevede olduğu kaydedildi.

Habere göre Eide’nin çözümü finanse edecek bir fon kurulması çabalarının Güney Kıbrıs  Başkanı Nikos Anastasiadis’e de soruldu. Anastasiadis çözümden sonra devletin ortaya çıkacak ekonomik yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için böyle bir fon kurulması amacıyla birçok tarafça çaba harcandığını doğruladı.

Ada’da da 10 üyeli teknik komite

Gazete haberinin “5+5 Teknik Komite” başlığıyla ayırdığı bölümünde Kıbrıs’ta, müzakereler çerçevesinde, çözümün ekonomik parametreleriyle ilgili bir teknik komite kurulmasına karar verildiğini yazdı.

Kıbrıs Rum tarafı bu komitede prestij sahibi 5 teknokratla temsil edileceğini, Türk tarafından da 5 temsilci olacağını kaydeden gazete kurulacak teknik komitenin görev-yetkilerinin halen çalışmakta olan ekonomi komitesinin görev-yetkilerinden farklı olacağını vurguladı, iki tarafın, yardımcı olabileceklerine kanaat getirmeleri halinde komiteye yurtdışından kişiler de önerebileceğini yazdı.

(tak)

Bu haber toplam 1516 defa okunmuştur