1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. söğündürme şafgı da OKUYACAM!..
söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

söğündürme şafgı da OKUYACAM!..

A+A-

Ahmet Yıkık

Eleni Hanım’la cenazeye gittik, Lefkoşa Türk Mezarlığı’na. Ortak bir tanıdığımız vefat ettiydi. İlk defa bir Kıbrıslı Türk cenazesine gelen Kıbrıslı Rum tanıdığın soruları bir hayli fazla idi. Yetmişine merdiven dayayan bir kadına değil de küçük bir kız çocuğuna eşlik ediyordum sanki. “Demir parmaklıklarla çevrili ve hepsi aynı model olan şuradaki mezarlar kime ait?” Eee, sizinkilerin öldürdükleri onlar, diyemezdim tabii... “Onlar savaşta ölmüş,  Kiriya (bayan) Eleni.” Kafa sallıyor, gözlerinden kederli düşüncelere daldığını OKUYORUM. Derken cenaze namazı kılınacak, “Kadınlar da duaya katılacak mı?” diye başka bir soru geliyor. Siz isterseniz, arkaya geçin Kiriya Eleni, diyorum. Kocası Vangelis Bey ise sol tarafımda durup bizimle namaza katılıyor. Biz ne yaparsak aynısını o da yapıyor. Tabut cenaze arabasına yerleştiriliyor ve merhumun son yolculuğu başlıyor. Bizler de arkasından yürüyoruz. Defin gerçekleştirilirken Kiriya Eleni önde, bir yandan -merhumun yakını- ortak dostumuzu teselli ediyor, bir yandan da “ayrıntı”lara dikkat kesiliyor. “Ben artık kiliseye gitmem,” diyor Kiriya Eleni, onları Ledra Palas ‘sınır kapısı’na ya da ‘barikat’a geri götürürken. “bir iki defa gittim. Baktım papaz siyaset konuşur. Huylandım da ondan…” Belli ki bir şey daha söyleyecek, bir şey huzursuz etmiş onu. Çok geçmeden ağzındaki baklayı çıkarıveriyor, “Hocayı duydum; merhumun başında Atatürk’ten, Denktaş’tan bahsederdi…” Eleni Hanım’a nasıl bir açıklama getireceğimi bilemedim, zaten Rumcam da o kadar iyi değil idi...


KİTAP ÖNERİSİ
 

Gürgenç Korkmazel, KAYA ÇANCA Yaşamı ve Eserleri,118 sayfa.
Kaya Çanca, 24 Mart 1973’te intihar ederek bu dünyayı terk ettiğinde henüz yirmi sekiz yaşındaydı.  Gürgenç Korkmazel’in Çanca anısına yayına hazırladığı kitap, Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği tarafından 2010’da basılmıştır.  Kitaba yazdığı öndeyiş bölümünde Korkmazel, Kaya Çanca’nın gelecek kuşaklara aktarılması gereken şiirler yazdığına vurgu yapar. Ayrıca ondan, Kıbrıslı Türk edebiyatında tanınması/tanıtılması gereken önemli bir şair olarak söz eder. Öndeyişi takiben, “Kaya Çanca’nın Yaşamı” adlı bölümde, ‘şizofreni hastası’ şairin kıpkısa yaşamını özetler, ardından da “Kaya Çanca’nın Şiiri” adlı bölümde, Çanca’nın, şiir anlayışına değinerek, hayattayken yayımlamış olduğu iki şiir kitabı ve gazetelerde yayımlamış olduğu diğer şiirleri hakkında bilgiler verir. Kitabın sonraki bölümünde, Çanca’nın Eski Kitap adlı ilk şiir kitabından dört şiir, Yegâne Sokağı adlı ikinci şiir kitabındaki şiirlerin tümü ve ölümünden önce Akın gazetesinde yayımladığı şiirleri, “Diğer Şiirler” başlığıyla okuyuculara sunulmaktadır. Kitapta ayrıca, Çanca’nın yine Akın gazetesinde şiir üzerine yayımlamış olduğu yazıları ve kendisiyle yapılan bir röportaj da yer almaktadır. Kitabın sonuna ise Çanca’nın bazı fotoğrafları konmuştur. Kıbrıs Türk edebiyatında Fikret Demirağ’la birlikte milliyetçi şiire karşı soyut şiir akımını başlatan öncü bir şairdir, Çanca. Kitabı okuyarak hem şair Çanca’yı tanıyacak hem de onu intihara sürükleyen nedenlerin izini sürebileceksiniz. Aşağıdaki şiir, şairin, ölmeden önce Akın gazetesinde yayımladığı son şiirlerindendir ve kitapta “Diğer Şiirler” bölümünde yer almaktadır.

Tanımadığım Bir Kıza Özür                                                                                                   
ben bir kere öldüm artık ölemem                                                             
yoluma çıkma seni göremem                                                                                                 
gözlerim Y. Sokağı’nda kaldı, göremem                                                                                   
bakışları üstümdedir sana bakamam                                                                                        
uzatma ellerini uzansam da tutamam
al git gözlerini başkasının gözlerine sok

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR…

Aral Moral, Tavuri, anı-biyografi, 275 sayfa.
Khora Yayınları’nın yirmi altıncı kitabı olarak basılan “Tavuri”, Mustafa Serttaş’ın çocukluğundan itibaren işlediği suçları anlatıyor. Kitapta, Tavuri’nin, işlediği suçlarla birlikte özel hayatının da okuyucuya aktarılması dikkat çekiyor. Moral bunu yaparken, toplumun 1974 sonrası sosyo-ekonomik ve karakteristik özelliklerine ayna tutuyor. Kitabın bir diğer özelliği de, Tavuri’nin bir suçu işlemeden önce nasıl akıl dolu plan yaptığını gözler önüne sermesi. Ayrıca, kitapta Tavuri’yi yakından tanıyan kişilerin anıları, Tavuri ile röportaj ve medyada Tavuri ile ilgili haber, köşe yazıları ve fotoğrafların yanında Tavuri’nin sabıka kaydı da yer alıyor. Okurun suçlu ile arasında empati kurmasına olanak veren ilginç bir kitap…


V. S. Naipaul, Taklitçiler, roman, 336 sayfa.
Nobel ödüllü yazar V.S. Naipaul, romanını şöyle özetler: Kendiyle ilgili hiçbir şeye güvenmemeyi öğrenen sömürge insanının, insanlığın koşullarını taklit etmesini anlatan bir eserdir, Taklitçiler. Romanda, Hint asıllı Ralph Singh, kırk yaşına geldiğinde kendini Londra'da bir otel odasına kapatır ve onu Karayipler'deki eski bir Britanya sömürgesi olan Isabella Adası'ndan bu odaya sürükleyen hayatını yazmaya başlar.

Taklitçiler, kültürel çatışmalar, çelişkiler ve kayboluşların ortasında kimlik bunalımına ve yalnızlığa sürüklenen bir hayatı anlatıyor. Singh'in kaos dolu varoluşuna bir düzen katmak amacıyla kaleme aldığı anılar, iktidarın gerçek yüzünü, samimi vaatlerle iktidarı elde edenlerin emperyalist eğilimlere yenik düşüşünü, bir ülkeyi kendine yeter hale getirmenin karşısındaki iç ve dış engelleri ortaya koyuyor. Sömürge geleneğini deneyimleyen Kıbrıslı Türklerin de, yeni farkındalıklar edinmelerini sağlayabilecek bir roman…


Yazın Dünyasından Haberler…

Şair Gürgenç Korkmazel, Jenan Selçuk ve Nafia Akdeniz 03.04.2014 tarihinde Yakın Doğu Üniversitesi’nde Kütüphane Haftası Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen söyleşiye katıldılar. Söyleşide, genel olarak şiirle şairin karşı karşıya kaldığı sorunlar üzerinde duruldu. Etkinliğin son bölümünde, şairler kendi şiirlerini seslendirdiler ve katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar.
Gazeteci yazar Aral Moral’ın Tavuri adlı kitabı için Khora Kitapcafe’de 03.04.2014 tarihinde tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Moral, kitabı hakkında okuyucularla sohbet ettikten sonra, arzu eden okurlar için kitabını imzaladı.

Bu haber toplam 1925 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 153. Sayısı

Adres Kıbrıs 153. Sayısı