1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yoksullaşmaya hayır: "Artık yeter"
Yoksullaşmaya hayır: "Artık yeter"

Yoksullaşmaya hayır: "Artık yeter"

Sendikal Platform'a mensup sendikalarda örgütlü emekçiler, ‘toplumun fakirleşmesine, yok edilmesine, dilenci hale getirilmesine karşı’ Lefkoşa’da eylem yaptı.

A+A-

Sendikal Platform'a mensup sendikalarda örgütlü memur, işçi ve emekçiler, toplumun fakirleşmesine, yok edilmesine, dilenci hale getirilmesine karşı Lefkoşa’da eylem yaptı. Eyleme binlerce emekçi katıldı, hükümeti protesto etti.

YENİDÜZEN-ÖZEL

Sendikal Platform'a mensup sendikalarda örgütlü emekçiler, ‘toplumun fakirleşmesine, yok edilmesine, dilenci hale getirilmesine karşı’ Lefkoşa’da eylem yaptı.

Önce sendikalarda örgütlenen üyeler, Cumhurbaşkanlığı önünden alkışlarla protesto ederek geçti, ardından Meclis önünde toplandı. Meclis önüne sığmayan kalabalık, Girne Kapısı’na kadar uzandı, Lefkoşa’da hayat Sendikal Platformun eylemine kilitlendi. Yoğun güvenlik önemleri eşliğinde yapılan eyleme katılım oldukça yüksekti.  

‘Her geçen gün yoksullaştırılan, ekmek kuyruğunda, benzin kuyruğunda, hastane kuyruğunda, ilaç kuyruğunda, göç kuyruğunda, iş kuyruğunda bekletilen’ emekçiler “Artık yeter” dedi, sokağa indi.

Sendikal Platform, son yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmelere isyan bayrağını çekti.

Birçok sendika destek verdi…

Sendikal Eyleme, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) ve Gelir ve Vergi Dairesi Çalışanları Sendikası (VERGİ-SEN) kitlesel olarak katılırken, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN) ve Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Hazine ve Maliye Çalışanları Sendikası (Maliye-Sen), Eşit Hak ve Adalet Sendikası (Hak-Sen), İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği de yönetim kurulları bazında katılarak destek verdi.

Sloganlar atıldı, dövizler ellerden düşmedi…

Meclis önünde toplanan kalabalık "Direne direne kazanacağız", "Vur vur inlesin, Meclis dinlesin", "Birlik mücadele dayanışma" sloganları attı.

Eylemde "İki ayda bir Hayat Pahalılığı Stabil para birimi İstiyoruz", "Euro yiroyu attı Hükümet alım gücü için ne yaptı?", "Zam da Zam Battık!!!" gibi dövizler de taşındı.

CTP, TDP ve TKP’den de destek

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Milletvekilleri ile TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı Meclis önündeki eyleme destek veren siyasiler arasında yer aldı.

Eylemler yeni yılda da sürecek

Platform tarafından yapılan açıklamada, eylemlerin süreceği ifade edildi. Eyleme katılan dört sendika temsilcisi Meclis önünde birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından sendika başkanlarının eylemcileri selamlamasıyla Meclis önündeki protesto son buldu.

 


 

Eyleme katılan sendika temsilcileri neler söyledi?

 

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı:  

"Yüzünüzü halka dönün, sadece Toroslara değil"

Sendikalarda örgütlü emekçilere seslenen KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, "Toplumun sesi olmak için buraya geldiniz, teşekkürler" dedi. "Çocuklarımız için, göç etmesinler diye, insanca yaşayalım diye buradayız" diyen Elmalı, toplumun fakirleşmesinin önüne geçilemediğini ifade etti. Elmalı, "toplum fakirleşirken siz manzara seyrediyorsunuz. Halka da bakın, sadece Toroslara değil. Yüzünüzü halka dönün" dedi.

Elmalı, konuşmasında asgari ücret konusunda da değinerek, “Bir asgari ücret belirlendi… Bu ülkede asgari ücretten vergi alınıyor. Asgari ücretten vergi alınan yapıyı düzenleyip, ‘asgari ücretten vergi almayacağım’ demek yerine, vergi sistemi üzerinde yapılacak birtakım yeni düzenlemelerle halktan daha fazla vergi almak için ne yapacaklarını planlıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. “Vergi düzenlemesi denilince bizim hükümetlerimizin aklına nedense bordrosu olanlar insanlar geliyor” diyen Elmalı, “Bu ülkede çok kazananlar öğretmen, memurlar mıdır, kamu çalışanları mıdır, asgari ücrette çalışanlar mıdır yoksa ultra lüks hayatlar yaşayıp menfaatlere sahip olup bir kuruş vergi ödemeyenler midir? Bunlara ne zaman el atacaksınız” diye sordu.

Ülkede hayatın her geçen gün pahalılaştığına, döviz artınca fiyatların da arttığına ancak döviz düşünce fiyatların güncellenmediğine işaret eden Ozan Elmalı, altı ayda bir hesaplanan hayat pahalılığının insanların alım gücünü korumadığını belirtti ve hayat pahalılığının iki ayda bir hesaplanmasına yönelik düzenleme yapılarak halkın fakirleşmesinin önüne geçilmesi taleplerini dile getirdi.

 


 

Vergi-Sen Başkanı Şebnem Kuyucuoğlu:

“Biz memlekette bu şekilde yaşamak istemiyoruz”

Vergi-Sen Başkanı Şebnem Kuyucuoğlu, eylemde yaptığı konuşmada, yetkililere seslerini duyarak, piyasadaki fiyatların düzenlenmesine ilişkin adım atmaları çağrısında bulundu.

Marketlerde satılan ürünlerin fiyatlarından bazı örnekler veren Kuyucuoğlu, piyasadaki ürünlerin fiyatlarında yüzde 50’lik bir fiyat artışı olduğunu ve ayrıca aynı ürünlerin farklı marketlerde farklı fiyatlarda satışa sunulduğuna dikkat çekti. Kuyucuoğlu, piyasada fiyat düzenlemesi ve denetlemesi yapılması çağrısında bulundu.

“Biz bu memlekette bu şekilde yaşamak istemiyoruz” diyen Kuyucuoğlu, “Ürünlerin fiyatlarında yüzde 50 artış varken, neden bizim maaşlarımıza yüzde 22’lik hayat pahalılığı artışı veriyor. Yoksullaşmaya hayır, fakirleşmeye hayır” diye konuştu.

 


KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:

“Göç Yasaları, Emeklilik Yasaları ve Vergi Yasaları ile toplumla alay ediliyor”

Vergi-Sen Başkanı Şebnem Kuyucuoğlu ardından söz alan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, konuşmasında, “Toplumsal varoluş kaygısı, özgür birleşmiş bir Kıbrıs yaratmak ve insanca yaşama talebimizi haykırmak, fakirleşmeye, göç etmeye hayır demek için toplandıklarını” belirtti.

Kıbrıs Türk toplumunun siyasi eşitliği ve toplumsal varoluşu için “kavga verdiklerini” belirten Elcil, “Hiç kimsenin bizim Türklüğümüzü, inancımızı, kültürümüzü sorgulamaya hakkı yoktur. Biz, koloni olmak istemiyoruz. Biz özgürlüğümüz için Rum şovenizmine karşı yıllarca mücadele ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Bu ülkede biz bağımsız, özgür, birleşmiş bir Kıbrıs’ta dünya ile yaşamak istiyoruz” diye konuştu. Elcil, “Göç Yasaları, Emeklilik Yasaları ve Vergi Yasaları ile toplumla alay edildiğini” de kaydetti.

KTÖS’ün 1987 yılında “maaş ve ücretler stabil bir para birimine endekslensin” çağrısıyla 33 gün grev yaptığını hatırlatan Elcil, “Bu talebimizin ne kadar haklı olduğu 34 yıl sonra daha iyi anlaşılmaktadır” diye konuştu. Güney’de yeni göreve başlayan bir öğretmenin 1.800 Euro alırken, Kuzey’de başlayan öğretmenin 400 Euro aldığını, Kuzey’de asgari ücretin 350 Euro iken, Güney’de ise 920 Euro olduğunu belirten Elcil, “Sorunun ekonomik değil, siyasi olduğunu” söyledi.

Elcil, ülkenin para biriminde Euro’ya geçilmesinin konuşulduğuna işaret ederek, “Yıllar önce bunu söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. Bu ülkenin geleceği birleşmededir. Eğer bu şekilde devam ederse toplumsal yok oluş kaçınılmadır” dedi. Şener Elcil, “Bizim geleceğimiz, özgür, birleşmiş bir Kıbrıs’tır” diye konuştu.

 


Güç-Sen Başkanı Abdullah Özdoğan:

“Asgari ücrete artış yapmışlar ama yasallaştıramıyorlar”

Güç-Sen Başkanı Abdullah Özdoğan ise eylemdeki konuşmasında, ülkedeki zamları, pahalılığı ve yoksullaşmayı protesto etmek için burada olduklarını ifade etti.

“Asgari ücrete artış yapmışlar ama yasallaştıramıyorlar” diyen Özdoğan, salgın koşullarında, örgütsüz, güvencesiz çalışan özel sektör çalışanları yalnız değildir” dedi.

“Bir sabah uyandık ki un fabrikaları kapatılıyor. Ticaret sermayesinin önünü açmak için üretim araçlarını kapatıyorlar” diyen Özdoğan, bunlara izin vermeyeceklerini söyledi.

Özdoğan, Vergi Yasa Tasarı’na ilişkin bazı eleştirilerde de bulunarak, bu tasarı ile tüm hizmetlerin vergi yükümlülüğünü artırılmak istendiğini ancak buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

 

 

4-120.jpg

5-085.jpg

3-165.jpg

6-050.jpg

1-265.jpg

2-223.jpg

FOTOĞRAF - GÖRÜNTÜ: FEHİME ALASYA

Bu haber toplam 3293 defa okunmuştur
Etiketler : ,