1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Serbest Hekimler' Ombudsman'a şikayet dosyaladı
'Serbest Hekimler' Ombudsman'a şikayet dosyaladı

'Serbest Hekimler' Ombudsman'a şikayet dosyaladı

Bunu yapmamızdaki amaç da şudur; politikacılara ve siyasilere güvenmiyoruz. Hukuka ve yargıya güveniyoruz. İkinci iş yasağı kararının uygulanmasını talep ediyoruz.”

A+A-

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB), siyasilere değil hukuka güvendiklerini belirterek, “Yüksek Mahkeme’nin kamu hekimlerinin ikinci iş yapmasını yasaklayan kararına uyulmadığı” ve “bazı kamu hekimlerinin kliniklerinin yasallaştırılmaya çalışıldığı” gerekçesiyle Yüksek Yönetim Denetçisi’ne (Ombudsman) şikayet dosyaladı.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu ile Başkan Yardımcısı İlker İpekdal dosyayı bugün Ombudsman Emine Dizdarlı’ya sundu.

“YASAL SÜREÇ BAŞLATILSIN”

Şikayet dosyasını sunarken, Yüksek Mahkeme’nin 1 Şubat 2017’de “Mandamus” emri vermesiyle, kamu hekimlerine ikinci iş yasağı geldiğini, Sağlık Bakanlığı’nın kararın uygulamaya geçebilmesi için mahkemeden 6 ay süre istediğini, bu sürenin de 1 Ağustos’ta dolduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, “Kararla ilgili yasal sürecin başlatılması istiyoruz” dedi.

Gardiyanoğlu, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı ile Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı hakkında, kitleyi temsil ettiklerinden ve ikinci iş yasağına uymadıklarından dolayı dün Sağlık Bakanlığı’na şikayet dosyası sunduk. Yani mahkeme emrinin yerine getirilmesi için başvuruda bulunduk. Bugün de Sayın Dizdarlı’ya aynı şikayet dosyasını vereceğiz.

Bunu yapmamızdaki amaç da şudur; politikacılara ve siyasilere güvenmiyoruz. Hukuka ve yargıya güveniyoruz. İkinci iş yasağı kararının uygulanmasını talep ediyoruz.”

"SAĞLIK BAKANLIĞI, TIP-İŞ VE TABİPLER BİRLİĞİ ÜÇ SİLAHŞÖRLER”

Konuşmasında Sağlık Bakanlığı, Tıp-İş ve Tabipler Birliği’nin hazırladığı Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü’ne de değinen Gardiyanoğlu, tüzüğü hazırlayan tarafları “Üç Silahşörler” olarak nitelendirdiğini söyledi.

Gardiyanoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

TÜZÜĞÜN DURDURULMASI İÇİN GİRİŞİM

“Bu tüzüğü kendilerini kurtarmak için hazırladılar. Tüzükle kendilerine göre, kılıf uydurup ikinci işi devam ettirme peşindeler. Tüzük halka, hekimlere ne getirecek, var olan sistemsizliği daha beter mi yapacak onu göreceğiz. Biz bu tüzük konusunda daha önce de açıklama yapmış ‘Bakanlar Kurulu’ndan geçerse, ara emri almak üzere başvuruda bulunacağız’ demiştik. Onunla ilgili mücadelemize başladık. Dosya zannediyorsam önümüzdeki hafta hazır olacak. Avukatımız yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuracak.”

"KAMUDA GÖREVLİ OLAN VE KLİNİĞİ BULUNAN HEKİM SAYISI 192’DEN 272’YE YÜKSELDİ”

Remzi Gardiyanoğlu tüzük konusundaki açıklamasına şöyle devam etti:

“Bazı bakanların, tüzük kapsamında Sağlık Bakanlığı’na kayıtlı klinikler ve özel hastanelerle protokol yapılsın’ diye bir talebi olmuş. Biz bu süreç başlamadan önce, 1 Şubat 2017’de Sağlık Bakanlığı’ndan ülkede kayıtlı klinik ve muayenehanelerin listesini almıştık. O zaman listede 192 hekim vardı. 

Tüzük hazırlamaları sırasında aynı listeyi 11 Temmuz 2017 tarihli bir yazıyla tekrar istedik. “Kamuda Görevli Olup Klinik, Muayenehane Dosyası Sağlık Bakanlığı’nda Olan Hekimler” adıyla biz verilen bu listede 272 hekim var.

İçlerinde emekliler de var ama baktık ki birinci listede olmayan 32 kamu hekiminin klinik ve muayenehane dosyası Sağlık Bakanlığı’nda.  Kamu hekimlerinin klinik ve muayenehaneleri mevcut yasaya göre yasallaştırılamaz. Kendi kendini ihbar eden bu 32 hekimin adının bulunduğu listeyi de Sayın Dizdarlı’ya sunuyoruz.”

TÜZÜK YÜRÜRLÜKTE

Bu arada, Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) ve Kıbrıs Tabipler Birliği’nin hazırladığı, kamu hekimleri görev yaptıkları hastanede özel hasta bakabilmesini, özel sağlık kuruluşlarının veya bazı birimlerinin devlet hastanesi bünyesine dahil edebilmesini de öngören, “Sağlık Kurumları Ücretleri Tarifesi Tüzüğü” geçtiğimiz hafta yürürlüğe girmişti.

Tüzük, Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliğiyle kabul edilen, Cumhurbaşkanlığı tarafından görüş alınmak üzere Anayasa Mahkemesine gönderilen Sağlık Hizmetleri Döner Sermaye Yasası’nın yürürlüğe girememiş olmasından doğacak sıkıntıların aşılması için hazırlanmıştı.  

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, 1 Ağustos sonrası ilk ziyaretini dün Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na gerçekleştirmişti.

 

Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur