1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Senatodan 'yasa tasarısı'na 7 yıl sonra destek
Senatodan yasa tasarısına 7 yıl sonra destek

Senatodan 'yasa tasarısı'na 7 yıl sonra destek

DAÜ’deki rektörlük krizi, Hükümet’in ‘Demokratik yasal bir düzenleme’ kararının üzerine yeni bir boyut kazandı.

A+A-

Yenidüzen

DAÜ’deki rektörlük krizi, Hükümet’in ‘Demokratik yasal bir düzenleme’ kararının üzerine yeni bir boyut kazandı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK), DAÜ Senatosu’nun Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektör olarak yeniden atanması önerisini geri iade etti.
Bunun üzerine toplanan senato Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak’ın rektör olarak atanmak üzere Vakıf Yöneticiler Kurulu’na yeniden önerilmesi kararı aldı, 7 yıl önce, 2007 yılında sunulan DAÜ Yasa Tasarısı’nın ivedilikle yasallaşması için yapılacak çalışmaların desteklenmesi yönünde karar üretti.

VYK ‘Usul yönünden eksik’ dedi, iade etti
Önceki gün toplanan VYK, usul yönünden eksik olduğu gerekçesiyle öneriyi değerlendirmeye almadı, oy çokluğu kararıyla öneriyi Senato’ya iade etti.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan VYK Başkanı İsmail Arter, Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın atanmasına ilişkin VYK’ya gönderilen önerinin usulünde eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle incelemeye alınıp değerlendirilmediğini, Senato’ya iadesinin uygun bulunduğunu söyledi.
VYK Başkanı Arter, usule ilişkin birçok eksiklikliler bulunduğunu, bunlardan birinin de VYK kararı olmadan rektör seçim sürecinin başlatılması olduğunu söyledi.
Öztoprak’ın görev süresinin 14 Ekim’de sona ereceğini kaydeden Arter, Öztoprak’ın görev süresi bitmeden bir toplantı yapacaklarını kaydetti.

Arter: “Vekalet dönemi yaşanabilir”
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın hükümet icraatlarının anlatıldığı basın toplantısında DAÜ’yü daha demokratik hale getirmek için bir takım yasal düzenlemelerin yapılacağı yönündeki ifadelerin hatırlatılması üzerine Arter, mevzuatta bir takım sıkıntılar olduğunu ve bu nedenle her rektör seçimi sürecinde sıkıntıların yaşandığını kaydetti. Arter, sürecin devamında bir süre DAÜ’de rektör atanıncaya kadar vekalet dönemi yaşanabileceğini de ifade etti.

Senato yeniden Öztoprak’ı önerme kararı aldı
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Senatosu, Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektör olarak atanmak üzere yeniden Vakıf Yöneticiler Kurulu'na önerilmesi kararı  aldı.
DAÜ Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden yapılan açıklamaya göre, DAÜ Senatosu dün yapmış olduğu toplantıda, "8 Temmuz 2014 tarih ve 14/371 – 4 sayılı senato kararının arkasında olduğu ve Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak’ın rektör olarak atanmak üzere Vakıf Yöneticiler Kurulu’na yeniden önerilmesi" kararı aldı.

Senato 7 yıl sonra ‘destek’ dedi
Açıklamaya göre, senato ayrıca, 2007 yılında senato tarafından onaylanan DAÜ Yasa Tasarısı’nın ivedilikle yasallaşması için yapılacak çalışmaların desteklenmesi yönünde karar üretti.

-----------

DAÜ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Özkaramanlı: “Senato samimi değil”

Sendika olarak sürecin kaosa sürükleneceğine, DAÜ Rektörü Öztoprak’ın süreci başlattığı 3 ay öncesinde işaret ettiklerini anımsatan DAÜ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özkaramanlı, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun da yasal sıkıntılara işaret ettiğini belirtti.
Vakfın dünkü açıklamasında bundan sonraki süreçle ilgili de ipuçları verdiğine işaret eden Özkaramanlı, “Sorunlar aslında mevcut yasadaki boşluklardan ortaya çıkıyor” dedi.
“Özerklik ve hesap verebilirlik çok önemli” diyen Hüseyin Özkaramanlı, senatonun son aldığı ‘2007 yılında senato tarafından onaylanan DAÜ Yasa Tasarısı’nın ivedilikle yasallaşması için yapılacak çalışmaların desteklenmesi’ yönündeki kararını da ‘samimi bulmadıklarını’ ifade etti.

“Öztoprak’ın 5 yıl şansı vardı… Gündeme daha gelmedi”
“Senatoya başkanlık eden Sayın Öztoprak’ın yasadaki değişiklikleri yapmak için 5 yıl şansı vardı” diyen Özkaramanlı, konunun 5 yıl boyunca gündeme dahi gelmediğini, bu nedenle senatonun yaşanan süreçte almış olduğu bu kararı da samimi bulmadıklarını belirtti.
Özkaramanlı, “Sendikamız, özerk, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir DAÜ için elinden gelen çabayı ortaya koyacaktır” şeklinde konuştu.
Sürecin VYK’nın münhal ilan etmeden Öztoprak tarafından başlatılmasının sorun yarattığına işaret eden Özkaramanlı, VYK’nın da gerekli yasal değişikliklerin yapılması ve ilan edilecek münhalle rektörün seçilip atanmasından yana irade ortaya koyduğuna vurgu yaptı.
Sendika olarak ne senatoda, ne de VYK’da temsiliyetleri olduğunu hatırlatan Özkaramanlı, çok uzun süredir sendikanın yasal değişiklik için mücadele ettiğini anımsattı.

Yasanın Meclis’e de taşındığını ancak Abdullah Öztoprak’ın yönetime gelmesiyle bunların tamamen unutulduğunu ifade eden Özkaramanlı, “Anti demokratik uygulamalar başladı” şeklinde konuştu.
“Bu sorunların temeli yasanın anti demokratik oluşudur” diyen Özkaramanlı, sendikanın DAÜ’nün kurumsal, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya dönüştürülmesinde inisiyatif alacağının altını çizdi.

Bu haber toplam 1833 defa okunmuştur