1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. SAĞLIK, AĞIR AKSAK…
SAĞLIK, AĞIR AKSAK…

SAĞLIK, AĞIR AKSAK…

‘Özel hasta bakma’ süreci resmen başladı

A+A-

Kamu hekimlerinin mesai saatleri dışında ‘özel ücretle özel hasta bakma’ hakkı süreci resmen başladı. İlk uygulama Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde devreye girdi, dün 1 doktor mesai sonrası özel hasta bakmaya başladı… Diğer hastanelerde ise uygulama henüz hayat geçmedi

 

Didem MENTEŞ

Kamu hekimlerinin mesai saatleri dışında ‘özel ücretle özel hasta bakma’ hakkı süreci resmen başladı. Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü kapsamında Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki 18 doktor mesaiden sonra hastanede hasta bakmak için müracaat yaparken, 52 doktor da özelde hasta bakmak için başvuru yaptı. Kamuda özel hasta bakmak için müracaat eden 18 hekimden yalnızca Nöroloji Uzmanı Dr. Sıla Usar, dün mesai sonrası özel hasta bakmaya başladı. Girne, Mağusa ve Güzelyurt Devlet Hastaneleri’nde ise  ‘özel ücretle özel hasta bakma’ uygulaması henüz başlamadı.

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde hasta bakmak isteyen doktorlar için ise önceki gün Özel Hastaneler Birliği yöntemiyle görüşürken, dün akşamüzeri Mağusa Tıp Merkezi, Yaşam Hastanesi, Etik Hastanesi ve Kolan Hastanesi yetkilileriyle protokol için bir araya gelindi.

 

Lefkoşa Hastanesi’nde özel hasta bakmak için müracaat eden 18 hekimden yalnızca Nöroloji Uzmanı Dr. Sıla Usar, dün mesai sonrası özel hasta bakmaya başladı. Geriye kalan 52 doktor özelde hasta bakmak için başvuru yaptı

 

Lefkoşa’da 1 doktor mesai sonrası özel hasta bakmaya başladı

Döner Sermaye Yasası hayata geçirilene kadar Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü kapsamında kamuda görev yapan doktorların devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde hasta bakma süreci ilk olarak Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde devreye konuldu. Lefkoşa Hastanesi’nde mesaiden sonra özel hasta bakmak için müracaat yapan 18 doktordan, dün sadece Dr. Sıla Usar oldu. Geriye kalan 52 doktor ise özelde hasta bakmak için başvuru yaptı. Lefkoşa Hastanesi’nde mesaiden sonra özel hasta bakmak için müracaat yapan doktorlar şöyle: “Göz Hastalıkları Uzmanı Adil Özyılkan, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Hasan Gümüşdağ, İç Hastalıkları Uzmanı Nadire Taşçıoğlu, İç Hastalıkları Uzmanı Begüm Sadıkoğlu, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Selin Haver, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Bayram Taşseven, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Mahmut Cankaya, Çocuk Hstalıkları ve Gelişim Uzmanı Mustafa Taşçıoğlu, İç Hastalıkları Uzmanı Cansel Öztekiner, Göz Hastalıkları Uzmanı Ahmet Tosun, İç Hastalıkları Uzmanı Özge Vural Aşıkoğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Burak Kavuklu, Plastik ve Konstrüktif Cerrahi Uzmanı Adem Ademoğulları, Nöroloji Uzmanı Cemaliye Lordoğlu, Nöroloji Uzmanı Gülsün Akansoy Üstüner, Nöroloji Uzmanı Eylem Sayılgen Barbin, Nöroloji Uzmanı Duygu Aksoy ve Nöroloji Uzmanı Sıla Usar”. Bu doktorlardan dün özel hasta bakmaya başlayan Dr. Sıla Usar oldu. Geriye kalan 52 doktor ise özelde hasta bakmak için başvuru yaptı.

 

Girne, Mağusa ve Güzelyurt Devlet Hastaneleri’nde ise  ‘özel ücretle özel hasta bakma’ uygulaması henüz başlamadı.

 

Diğer ilçelerde uygulama henüz başlamadı

Tüzük kapsamında ‘özel ücretle özel hasta bakma’ hakkı kapsamında Girne Akçiçek Hastanesi, Mağusa Devlet Hastanesi ve Cengiz Topel Hastanesi’ndeki uygulama henüz hayata geçmedi. YENİDÜZEN’e konuşan Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Salih Beyoğlu, hastanedeki 18 doktordan 4’ünün kamuda özel hasta bakmayı tercih ederken, 4 hekimin ise özelde hasta bakmakta yana tercih yaptığını söyledi. 10 hekimin ise henüz kararını vermediğini aktaran Beyoğlu, doktorların isimlerini açıklamadı. Mağusa Devlet Hastanesi’nde ise 28 doktorun 14’ünün özelde 14 tanesinin de hastanede özel hasta bakmak istediğini YENİDÜZEN’e söyleyen Başhekim Dr. Hasan Topal, doktorların tercihlerini Sağlık Bakanlığı’na gönderdiğini dile getirdi. Topal, ‘özel ücretle özel hasta bakma’ uygulamasının ise henüz hayata geçmediğini aktardı.

 Cengiz Topel Hastanesi’nde ise Başhekim Dr. Zafer Hıdıroğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Latif Abbasoğlu, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Hasan Şafakoğulları özelde hasta bakmak için başvuru yaptı.

Cengiz Topel’de 3 doktor ‘özel’ tercihini yaptı

Cengiz Topel Hastanesi Başhekimi Dr. Zafer Hıdıroğlu ise hastanedeki 4 kamu hekiminden 3’ünün özelde, 1 tanesinin hastanede özel hasta bakmak istediğini açıkladı. Dr. Hıdıroğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Latif Abbasoğlu, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Hasan Şafakoğulları ve kendisinin özel muayanede hasta bakmak istediğini belirterek, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nurçin Arıkbuka’nın ise devlet hastanesinde özel hasta bakmak istediğini açıkladı. Hıdıroğlu, kendisinin bir şirkete bağlı özel bir muayenede çalışma istediğini, Dr. Latif Abbasoğlu’nun LAÜ’de, Dr. Hasan Şafakoğulları’nın ise YDÜ Hastanesi’nde çalışmak istediklerini belirterek, Lefke Sağlık Merkezi’nde görev yapan Dr. Hüseyin Enginsoy’un da özel bir hastanede hasta bakmak istediğini vurguladı.

 

Başhekimlerin, kamuda özel hasta bakmak isteyen doktorların başvurularını aldıktan sonra hastane imkanlarına göre değerlendirme yapacaklarını aktaran Dana, “Başhekimler, özelde çalışmak isteyen doktorlarla ilgili listeyi de yarın (bu) sabah elimize ulaştıracaklar” dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı: “Özel hastanelerle bir araya geldik”

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde hasta bakmak isteyen doktorlar için ise önceki gün Özel Hastaneler Birliği yöntemiyle bir araya gelirken, dün akşamüzeri Mağusa Tıp Merkezi, Yaşam Hastanesi, Etik Hastanesi ve Kolan Hastanesi ile protokol imzaladı.

YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, özel hasta bakmayla ilgili hastanelerin başhekimliklerinin doktorların başvurularını aldığını belirtti. Lefkoşa Hastanesi’nde imkanlar yaratılarak 18 doktorun hastanede özel hasta bakması kararının verildiğini aktaran Dana, önceki gün uygulamanın başlatıldığını aktardı. Dana, bugün sabah tüm başhekimliklerle toplantı yapıp, diğer ilçelerdeki hastanelerde de uygulamayı başlatma yönünde adım atacaklarını söyleyerek, Lefkoşa’da yaşanan sıkıntıları göz önünde bulundurularak uygulamanın başlatılacağını aktardı.

Başhekimlerin, kamuda özel hasta bakmak isteyen doktorların başvurularını aldıktan sonra hastane imkanlarına göre değerlendirme yapacaklarını aktaran Dana, “Başhekimler, özelde çalışmak isteyen doktorlarla ilgili listeyi de yarın (bu) sabah elimize ulaştıracaklar” dedi.

Kemal Dana, hastanelerdeki imkanların mümkün uygun olmaması bağlamında Özel Hastaneler Birliği ile bir toplantı yaptıklarını, protokol örneğinin kendilerine verildiğini ve hastanelerin değerlendirme yapmayı sürdürdüğünü belirterek, dün akşamüzeri Lefkoşa’da Etik Hastanesi, Kolan British Hastanesi, Mağusa Tıp Merkezi ve Yaşam Hastanesi yetkilileriyle protokol için bir araya geldiklerini vurguladı.

dr.jpg
Lefkoşa Hastanesi’nde mesaiden sonra özel hasta bakmak için 18 doktor müracaat etti

Bu haber toplam 4986 defa okunmuştur