1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Eğitim Sistemindeki Gerçek Eksikler
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Eğitim Sistemindeki Gerçek Eksikler

A+A-

Okullar açıldı hatta eğitim-öğretimin ilk haftası da tamamlandı bile… Ancak eksiklik yaşayan birçok okulumuz var: Alt yapı eksikleri, öğretmen eksiklikleri, materyal eksiklikleri, vb… Oysa bu eksiklikler, hemen her eğitim yılı başında yaşanıyor olmasına rağmen sadece stratejik bir planlama ile çözülebilecek unsurlardır… Ne var ki eğitim sistemimizin gerçek eksiklikleri bunlar değildir. İşte gerçek eksiklikler:

Eğitim Yönetimi Eksikliği
Eğitim sistemimizin en önemli eksikliklerinden birisi çağdaş yönetim yaklaşımları içeren bir eğitim yönetimi yapılanmasında olmamasıdır. Öğrencilerine 21. Yüzyıl becerileri kazandırmayı hedefleyen bir eğitim sisteminin “yönetim yaklaşımları” da çağdaş yönetim kuramlarını içermelidir diye düşünüyorum. Örneğin, eğitim yönetiminde  “Toplam Kalite Yönetimi” ya da “Öğrenen Örgüt Kuramı” ya da “Kalite Çemberleri Yaklaşımı” ya da bunların dışındaki herhangi bir çağdaş yönetim anlayışını göremiyoruz. Ne yazık ki hem Bakanlık merkez örgütü, hem de birçok okul yönetimi bu olgulardan çok uzaktadır. Daha farklı bir ifadeyle söyleyecek olursam Eğitim sistemi yönetimi; yetiştirmeyi düşündüğü öğrenciye göre örgütlenmemiş, çağdaş bir yönetim yaklaşımı geliştirememiş durumdadır…

Denetim Eksikliği
Eğitimdeki en büyük eksikliklerimizden birisi de denetim… Denetimi, hep suç ya da kabahat olduğunda başvurduğumuz bir yapı olarak algılıyoruz. Oysa çağdaş eğitim sistemlerinde durum bunun tam tersidir. Denetim, başarının temel anahtarıdır ve talep edilen bir şeydir. Denetim yanı eksik olan her uygulama başarısız olmaya mahkumdur. Ne yazık ki; bugün eğitim sisteminde yaşadığımız birçok sorunun temelinde denetim eksikliği yatmaktadır.

Öğretmenin Yeni Rolünü İçselleştirme Eksikliği
Bugünün eğitim dünyasında öğretmenin sahip olduğu rolü içselleştirememe de önemli bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki öğretmenlerden temel beklenti hâlâ geleneksel anlamda sınıfa girip dersini anlatmasıdır. Oysa artık öğretmen, eğitim lideri olmalıdır. Bu konuda da ciddi zafiyetlerimiz var. Öğretmenlere nitelikli hizmet içi eğitimi ve yönlendirme desteği verilemediği gibi istihdamında ve yükselmesinde de hâlâ sıkıntılar yaşanıyor. Bu unsurlar da öğretmenin yeni rolünü içselleştirmesindeki en önemli engel olarak karşımızda duruyor.

Yönlendirme Eksikliği
Eğitimdeki bir diğer önemli eksikliğimiz de yönlendirmedir. Hem öğrencilerin hem de diğer tüm eğitim kadroları için ciddi yönlendirme eksiklikleri yaşandığımızı söyleyebilirim. Oysa bugünün eğitim dünyasında; okul öncesine başlayan her öğrenci için eğitim-öğretim hizmetinin yanında yönlendirme hizmetinin de başlaması bir elzemdir. Yönlendirme, eğitim sisteminin her alan ve kademesinde mutlaka olmalıdır.

Özel Eğitim Eksikliği
Ve toplumsal olarak bizi utandıracak düzeyde önemli bir eksikliğimiz de özel eğitimdir. Ne yazık ki eğitim sistemiz, farklı gelişen bireylere yönelik cılız birkaç uygulamanın dışında hiçbir unsur taşımamaktadır. Ne engelli bireyleri, ne öğrenme güçlüğü çekenleri ne de öğrenme de büyük başarı elde edebilecek üstün yetenekli bireyler için herhangi bir özel eğitim yapılanmasından bahsetmek mümkün değil. Bu uygulamalar o kadar zayıf ve eksiktir ki; farklı gelişen bireylerin topluma kazandırılması konusundaki etkisi yok denecek derecedir…

-----------------------------------------------------------


Aklınızda Bulunsun
 

Doğu Akdeniz Üniversitesi İlk 1000 Üniversite Listesinde

Nihayet!!! Artık ilk 1000 üniversite arasında bir üniversitemiz var. Her ne kadar Türkiye üniversitesi olarak görünse de Doğu Akdeniz Üniversitesi ilk bin üniversite içerisine girmeyi başardı.

Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan 2016-2017 Dünya Üniversiteler Sıralaması (World University Rankings 2016-2017) sıralamasında Doğu Akdeniz Üniversitesi 601-800 bandında yer alarak büyük bir başarı göstermiştir. DAÜ’nün son yıllarda yürütmüş olduğu; “öğrenci sayısını değil, kaliteyi artırma” söylem ve çabalarının bu sonuçta etkili olduğunu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımıma DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam hocamızdan şu yorum geldi: “borç batağından çıkarken akademik atılım kararlığımız ve huzur sonucu verimlilik derseniz daha doğru olur”. Necdet hocanın söyledikleri yabana atmamak lazım… Bu anlamda katkısı olan herkese eğitim bilimi adına teşekkürler...

Ancak ne var ki; yüksek öğrenime bizden çok sonra girişen Güney Kıbrıs’tan ise iki üniversite ilk 1000 üniversite listesinde yer aldı. Dahası DAÜ 601- 800 bandında yer alırken Güney Kıbrıs’tan Kıbrıs Üniversitesi (University of Cyprus) 351-400 bandında, Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi (Cyprus University of Technology) ise 401-500 bandında yer aldı.

Öte yandan Dünyadaki en iyi ilk 10 üniversitelerde pek bir değişiklik yok. Sıralamaya göre 2016-2017’nin Dünyanın en iyi 10 üniversitesi şunlar: 1-Oxfort Üniversitesi (UK), 2-California Teknoloji Enstitüsü (ABD), 3-Stanford Üniversitesi (ABD), 4-Cambirdge Üniversitesi (UK), 5-Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)(ABD), 6-Harvard Üniversitesi (ABD), 7-Princeton Üniversitesi (ABD), 8-Londra Imperial Kolej (UK), 9-Zürif Federal Teknoloji Enstitüsü (İsviçre), 10- California Üniversitesi (ABD) ve Chicago Üniversitesi (ABD).

Listeye giren Türkiyedeki üniversiteler ise şöyle: 251-300 bandında Koç Üniversitesi. 301-350 bandında Sabancı Üniversitesi. 351-400 bandında Bilkent Üniversitesi. 401-500 bandında Boğaziçi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi. 501-600 bandında İstanbul Teknik Üniversitesi. 601-800 bandında DAÜ, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ,  İzmir Teknoloji Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. 801 + bandında Anadolu Üniversitesi,  Ankara Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi.

------------------------------------------

Sıra Dışı Okullar


Ofis Tipi okul

Sıra dışı okullara devam ediyoruz. Bu haftaki okulumuz ABD’den… Ohio kentinde bulunan okulu sıra dışı yapan unsur, okuldaki yapısal farklılık… Bu okulun sınıfları yok. Okul büyük bir ofis merkezi gibi yapılandırılmış.

  Öğrenciler bir oda içerisinde, 300 kabinli büyük bir ofiste (her öğrenci için 1 kabin) ders görüyor. Öğrenciler kendi başına ders yapıyor, soruları olunca öğretmenlere soruyor. Okul, 3. sınıftan 12. sınıfa kadar öğrencileri kabul ediyor.

Bu yazı toplam 3045 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar