1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Bayram koalisyonları
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Bayram koalisyonları

A+A-

 

“Bayramda da siyaset konuşulur mu” diye sorabiliriz ama yine de bayram süresince siyasetin konuşulacağı çok açık.
Yine bu bayram günlerinde koalisyonun nasıl olacağı, hangi partilerin koalisyon kurabileceği, hangi modelin daha iyi olacağı konuşulacak da konuşulacak.
UBP’nin durumu da konuşulacak, İrsen Küçük’ün ne olacağı da… UBP Kurultayı’yla ilgili daha geçen yıl başlayan, bu yıla uzayan tartışmalar bu yıl da yeniden başlayacak gibi görünüyor.
***
Bayram sohbetlerimizde siyasetin biteceği veya en azından asgariye ineceği zaman memlekette normalleşme var diyebileceğiz.
Tabii şimdi bu yaklaşımdan “halkın apolitik olmasını mı istiyorsun?” gibi bir soru sorabilirsiniz.
Elbette ki istediğim o değil ancak siyaset, gündelik yaşamda ne kadar çok varsa, o ülkede daha çok yapılacak iş var demektir diye düşünüyorum.
“Nasılsın?” sorusuna “memleket gibi…” şeklinde yanıt veriliyorsa, “memleketin bu haliyle nasıl olalım!” gibi umutsuz bir yanıt veriliyorsa veya “nasıl olalım, iyi olacak ne var?” şeklinde yine soruyla yanıt verilirse az gelişmiş bir ülkenin gelişmekte olan bir ülke haline dönüşmesi için daha fırınlarca ekmek yemesi gerekiyor demektir.
***
Şunu iddia ediyorum ki; iş yerinde, kahvede, evde ne kadar çok siyaset konuşma ihtiyacı duyuyorsak o kadar çok demokrasiyi eksik yaşıyoruz demektir. Çünkü gidişattan memnun değiliz demektir, sanki konuşursak, tartışırsak, biz de karışırsak işlerin daha iyi olacağını düşünüyoruzdur.
Bu konuda haklıyız da… Haksız olduğumuzu söylemiyorum ama bu haklılık, aynı zamanda bir ülkenin siyasetinin, ekonomisinin ne kadar yardıma muhtaç, ne kadar müdahale isteyen bir durumda olduğunun da göstergesidir.
***
O ülkede yaşayan insan gidişata müdahale etmek ister, ne kadar katkıda bulunabilirse o kadar katkı yapmak ister, bazen bu katkıyı abartır, özel işini ve ailesini ikinci plana iter. Bunlar bizim gibi ülkelerde olması gereken şeyler ama bunlar aynı zamanda o ülkenin siyaset kurumunun ne kadar işlemez durumda olduğunun da göstergesi olur.
***
Bir gelişmiş ülke düşünün… O ülkenin vatandaşları bir cafede otururlar, kahvelerini içerler ve “ne olacak bizim memleketin hali!” diye konuşurlar… Veya bir aile ziyaretine giderler veya bir yerde buluşurlar veya barbekü yaparlar ve “duydunuz mu mecliste neler oldu?” diye konuya girerler. Gelişmiş ülke insanlarının konuları bunlar olur mu? Hiç sanmam.
***
Ancak bizim olur çünkü dediğim gibi bizim gibi ülkeler henüz bu sarmalın çok altında yer alıyoruz. Yani aşacak daha çok dönemimiz, sarmalın üst katmanlarına çıkmak için daha çok uzun yıllarımız var.
***
Bu bayramda da konumuz siyaset olacak ‘iyi bayramlar’ dedikten sonra… CTP’yi ve Birleşik Güçlerini, UBP’yi, DP’yi ve Ulusal Güçlerini konuşacağız. TDP’yi de kuracağımız! koalisyonların bir kenarına koyabileceğiz. Pazartesine kadar çok koalisyon kurup çok koalisyon bozacağız.
İyi kurgular, iyi bayramlar.

Bu yazı toplam 1812 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar