1. YAZARLAR

  2. Birikim Özgür

  3. 2015 Bütçesi’nin Siyaseti
Birikim Özgür

Birikim Özgür

2015 Bütçesi’nin Siyaseti

A+A-

Kamumuzun önümüzdeki bir yıl içindeki gelir ve giderlerini içeren 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 4 Milyar, 96 Milyon, 720 Bin Türk Lirası olarak oyçokluğuyla Meclis’te kabul edildi.

Bütçemizin yüzde 25’ini Türkiye karşılıyor (1 Milyar, 22 Milyon).

Öngörülen bütçe açığı bütçemizin yüzde 9,5’ine tekabül ediyor (387 Milyon, 720 Bin).

Öngördüğümüz yerel gelirlerimiz, toplam giderlerimizin yaklaşık yüzde 65’ini karşılayabiliyor (2 Milyar 687 Milyon).

Bütçemizi kendi kendine yetecek bir sisteme kavuşma idealimiz ışığında yorumlayabilmemiz gerekiyor.

Bu ideali toplumsal bir vizyona dönüştüren ve ciddiyetle savunan tek parti CTP olagelmiştir. “Kendi ayakları üzerinde durabilen bir toplum ideali” CTP’nin temel politikasıdır.

Bu ideale ulaşabilmemiz için Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması, toplumların barışarak Kıbrıs’ı birlikte yönetme ortak paydasında inanç ve kararlılıkla çalışması gerekmektedir.

Kıbrıs sorunu çözüme kavuştuktan sonra küreselleşen dünyanın gerektirdiği biçimde ülkeye dış sermaye girişinin artırılması, ticaretin gelişmesi, ülkemizde sunulan başta turizm ve eğitim hizmetleri olmak üzere tüm hizmetlerden çok daha fazla sayıda dünya vatandaşının yararlanması gibi konularda uluslararası hukukun bir parçası olmanın verdiği avantajlarla çok daha hızlı ilerlemeler kaydedileceği bilinmektedir.

Tüm bu ilerlemeler için bölgesel işbirliği ve ortak bir gelecek tahayyülünün yaşam bulabilmesi gerekir.

Federal Kıbrıs’ın Türkiye ile sağlıklı ilişkilere sahip olması bu anlamda büyük önem taşıyacaktır. Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlarla birbirini anlama ve ortak payda arayışlarında bu tespiti ülkemize mal etme yönünde girişimci olması önemlidir.

Çözüme kadar yaşanacak sürece gelince…

Bu sürecin ne zaman tamamlanacağı bugün için bilinmemektedir ve çözüm yönünde atılacak adımlar sadece bizim siyasi irademize bağlı değildir. Bizim dışımızdaki tarafların çözüm üzerindeki dolaylı vesayetini bilmek, 2004 irademize ölümüne sahip çıkmak ve elbet bir gün kavuşacağımız çözüm ortamına hazırlanmak zorundayız.

Çözüm ortamına hazırlanmak, tüm zorluklarına rağmen doğru maliye politikaları uygulayarak makroekonomik dengelerimizi geliştirirken toplumumuzun insanca yaşayabileceği, çocuklarımızın bu ülkeden göç etmeden nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği koşullar için siyaset gütmekten geçmektedir.

Ana hedefimiz harcamalarımızı kontrol altında tutup gelirlerimizi artırarak bugün için yüzde 65 olan yerel gelirlerimizin toplam giderlerimizi karşılama oranını her geçen gün yüzde 100’e yakınlaştırmaktır.

Bunun için yatırımlarımızı artırmamız ve reel sektöre ayırdığımız kaynakları çoğaltmamız gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu politikaya desteği tamdır. Türkiye Cumhuriyeti 2000’li yıllardan itibaren bize sağladığı desteğin artan oranda yatırımlar ve reel sektör için kullanılmasına dönük kararlı bir politika izlemektedir. Türkiye’nin bu politikası cari harcamalarımıza desteğin tedrici olarak azaltılması sonucunu da doğurmaktadır.

Cari harcamalarımızı yüksek oranda kendi gelirlerimizle karşılayabildiğimiz bir önceki CTP iktidarının birkaç yılı, kendi kararlarımızı kendimizin alabildiği yani Türkiye yetkililerinin siyasi kararlarımıza en az müdahil olduğu yıllar olmuştur. Şimdi de hedefimiz budur. Bu hedef, CTP’nin temel politikaları ile uyumludur ve CTP kadroları tarafından benimsenmektedir.

UBP sözcüleri ise 4 yıl içinde maaş ödemeleri için avuç açmama hedefimiz ile dalga geçmekte, Türkiye’ye mali bağımlılığı siyaseten kutsamaktadır. Cari harcamalarımıza Türkiye’nin katkılarının azalmasından rahatsızlık duyabilecek çevreler de UBP ile birlikte CTP’ye ve CTP’nin temel politikalarına karşı siyaset gütmektedir. Ülkemizde yaşanan siyasi olayları bu pencereden yorumlamamız gerekir.

2015 Bütçesi, ülkemizin geleceği için hazırlanmıştır. Bütçeye olumlu oy kullanan milletvekillerimiz başta olmak üzere tüm siyasilerimizin Meclis iradesine saygı gereği bu bütçe ile çerçevelenmiş toplumsal politikalarla ülkeye hizmet etmeyi gözetmesi, sergileyecekleri performansın belirlenen hedefleri geriye değil ileriye taşıyacak bir niteliğe sahip olması önemlidir.

 

Bu yazı toplam 2037 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar