1. YAZARLAR

  2. Sami Özuslu

  3. Roaming’e ‘Yeşil Hat’ formülü
Sami Özuslu

Sami Özuslu

Roaming’e ‘Yeşil Hat’ formülü

A+A-

 

Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasında yaşanan ‘cep telefonu uyuşmazlığı’nı çözmek için iki tarafın Ticaret Odaları’nın sürdürdüğü girişimler bir süredir tıkanmış durumda...
Hafta sonu görüştüğüm bir Rum yetkiliye sorduğumda “Bizim açımızdan sorun yok, Lüksemburg’daki düğmeye basılınca sorun çözülecek” diyerek konunun KKTC makamlarınca engellendiğini söylemişti.
Köşemde yazmadım ama dün ‘Sabah Kahvesi’ programında bu konudan biraz bahsettim. ‘Chatam House’ kuralları çerçevesinde, yani ‘kaynak göstermemek kaydıyla bilginin kulanılabileceği’ bir toplantıda söylenmiş bu sözleri dün Halkın Sesi’nin aynı konuda yazdıklarıyla ilgili konuşurken kullandım.
Rum yetkilinin söylediği özetle şuydu:
‘Adanın kuzeyinde de güneyinde de faaliyet gösteren bir şirket var. Bu şirket uluslararası bir şirket... Lüksemburg’da bir düğmeye basılınca roaming başlamış olacak. Biz buna varız. Ama Fikri Toros bu konuda çok uğraşmasına rağmen, kendi hükümet makamlarına takıldığı için sonuç alamadı.’
Bu sözleri dünkü programda izleyicilere aktardım.

**

Program sonrasında Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros aradı, sonra buluştuk, uzun uzun bu konudaki gelişmeleri anlattı.
Konunun ne noktada olduğunu, perde gerisi gelişmeleri, başından bu yana roaming meselesinin öyküsünü bir kez daha ve ayrıntılı olarak dinleme imkanım oldu.
Toros’un verdiği bilgilere göre ‘roaming’ meselesinde Rum yetkilinin söyledikleri ‘geçmişte kaldı. Üstelik KTTO tarafından ilk günden reddedildi ve bugün gündemde değil!..
Peki şu an ‘roaming’ meselesi ne noktada? Kim, ne diyor? Bu ‘basit’ iş neden olmuyor? Nerede tıkandı? Ve çözüm için yeni bir girişim var mı?

Fikri Toros’un anlattıklarından özetle aktarabileceğim şu:

• 2013 Eylül ayında Malta İş Grubu toplantısında başlayan ve iki Ticaret Odası’nın inisiyatif üstlendiği konuda yaşanan tıkanıklığı aşmak için yeni bir formül üzerinde çalışılıyor.
• Buna göre ‘uluslararası dolaşım’ anlamına gelen ‘roaming’ sözcüğü yerine ‘ara bağlantı’ anlamına gelen ‘interconnection’ kavramı kullanılacak. Böylece güney ve kuzey arasındaki ‘statü’ meselesi aşılabilecek. Kuzey ‘ayrı bir ülke’ midir sorusu bir şekliyle by-pass edilmiş olacak.
• Faturalandırma konusunda ise Yeşil Hat Tüzüğü’ne başvurulacak. Operatörler kuzeyden güneye kesilecek faturalar için AB’nin çıkardığı Yeşil hat Tüzüğü kurallarını, güneyden kuzeye kesilecek faturalarda da Ticaret Odası’nın güneyden gelen mal ve hizmetlere uyguladığı tüzük kuralları geçerli olacak. Elektrik alış verişinde olduğu gibi para akışı ve fatura işleri Ticaret Odaları üzerinden yapılacak.
İki odanın uzlaştığı, AB yetkililerinin de ‘OK’ dediği yeni formülün özeti bu...

**

Peki, taraflar ‘Yeşil Hat formülü’ne ne diyor?

Fikri Toros bu konuda da özetle şu bilgileri veriyor:

• Güney’deki 3 ve kuzeydeki 2 GSM operatörü bu formülü kabul etti.
• KKTC kanadında hiçbir sorun yok. Cumhurbaşkanı da, eski Müzakereci Kudret Özersay da, hükümet de, BTHK da hiçbir engel çıkarmadı. Aksine pozitif yaklaşımlar var.
• Rum Yönetimi bu konuda henüz bir tepki vermedi. İki Ticaret Odası Anastasiadis’ten randevu istedi. Henüz randevu alınamadı. Müzakere sürecindeki krizin ‘roaming’ girişimini de etkilediği tahmin ediliyor.
• İki Başkan ayrıca Eroğlu ile de görüşmek istiyor. Ancak Toros “Bizim tarafta kesinlikle sorun yok” diyor.

**

Dünyanın en uzak köşesinde bile çekerken, Kıbrıs sorunu yüzünden aynı ada üzerinde, birkaç kilometre ötede ‘şu an ulaşılamıyor’ mesajı ile kulağımızdan beynimize ulaşan cep telefonu mesajları, siyasi inatlaşmalar ve anlaşılmaz tutumlar yüzünden ortaya çıkan bir ‘yüz karası’ olmaya devam ediyor.
Ve gelinen noktada top Nikos Anastasiadis’in ayağında görünüyor.

Bu yazı toplam 1974 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar