1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. Önce Yenidüzen’i Eleştiriyoruz
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

Önce Yenidüzen’i Eleştiriyoruz

A+A-

 

• Endişeye gerek yok, eğer gerçekse Yenidüzen muhabirlerinin haber-fotoğraf hırsızlığının bu sayfada belirtilmesine de bir engel yok.

• Copy-paste internet gazeteciliği işsizliğe yolaçabilir. Ayşe’nin işsiz kalmasına vicdanınız ‘evet’ der mi? Durum meslektaş dayanışmasını gerektiriyor.

Medya etiği tartışmalarının yoğun olduğu bir hafta geçirdik. İzinsiz haber kullanma ve gazeteciliğin özel hayata saldırı amaçlı kullanıldığı örnekler tartışıldı. Daha çok sosyal medyada sürdürülen tartışmalarda, ihlallerin yoğun şekilde kınanması, daha etik, daha sorumlu bir medya açısından umut verici idi.
Bilidiği gibi biz de geçen haftaki yazımızda, Yenidüzen’in özel haberlerini izinsiz yayınladıkları gerekçesiyle, bazı internet gazetelerini eleştirmiştik. Eleştirilerimizi haklı bulanlar da oldu, karşı çıkanlar da.
Bu arada şikayetçi olan Yenidüzen’in kendisi de izinsiz haber ve fotoğraf kullandığı gerekçesiyle suçlandı. Sosyal medyada yer alan bazı yorumlarda, ‘okur temsilcisi acaba kendi gazetesini eleştirecek mi?’ tereddütleri dile getirildi.
Hemen belirtelim ki okur temsilcisi ya da ombudsman, öncelikle kendi yayın kuruluşunu eleştirmekle görevlidir. Ombudsman, yayınların içeriklerini, medya hukuku, medya etiği, okur hakları, toplumsal sorumluluk, demokratik çok seslilik, barış gazeteciliği açısından eleştirir ve gerektiğinde öneriler sunar. İçerik yanında gazetecilerin davranışları da ombudsman tarafından, meslek etiğine uygunluk açısından incelenir.

Okur Temsilcisi bağımsızdır

Herhangi bir endişeye gerek yok; Okur temsilcisinin, Yenidüzen ekibini ve bu ekibin hazırladığı içerikleri tarafsızca eleştirip eleştirmeyeceği kuşkusu olmamalı. Dünyadaki örneklerinde olduğu gibi, Yenidüzen okur temsilcisi de gazetenin içerik hazırlayıcıları ve idari mekanizmalarından bağımsız bir pozisyondadır.
Bağımsızlığın sadece kağıt üstünde kalmadığı, okur temsilcisi sayfasının arşivi incelenirse rahatça anlaşılacaktır. Bu sayfada, Yenidüzen’in sayısız haberi, başlığı, fotoğrafı eleştirildi. Kısacası endişeye gerek yok, eğer gerçekse Yenidüzen muhabirlerinin haber-fotoğraf hırsızlığının bu sayfada belirtilmesine de bir engel yok.

İrfan Gündüzler: Link verdik

İrfan Gündüzler, Haber Kıbrıs ve Kıbrıs Time adlı internet gazetelerinin, Yenidüzen’in özel haberini izinsiz kullandığı gerekçesiyle yaptığımız eleştiriye haklı bulmadı. Haber Kıbrıs Yayın Yönetmeni İrfan Gündüzler, facebok’ta paylaştığı mesajında şunları yazdı:
"Sayın Ibrahim Özejder, Yenidüzen’in Haberi ile Reklam Topla, yazınızı okudum. Belli ki Medya Etik Kurulu'nun hazırladığı ve internet haber sitelerinin imza koyduğu İnternet Gazeteciliği Deklerasyonundan Haberiniz Yok, Yenidüzen Gazetesi'nin de imzasının bulunduğu bu deklerasyonun, 3'üncü maddesinde şöyle deniyor: "Başka bir medya kuruluşundan alınarak yayımlanan haberlerde kaynağın belirtilmesi ve medya kuruluşunun kendi imkânlarıyla ürettiği özel haberlerin tamamının kullanılmayıp haberi üreten medya kuruluşuna link verilmesi esastır" Eğer o habere bakarsanız, haberin tamamının alınmadığını ve tamamının okunabilmesi için Yenidüzen'in internet sitesine yönlendirildiğini göreceksiniz. 24 Saatlik telif hakkı konusunda emin değilim, ancak imzalanan protokolde böyle bir madde yok. Yenidüzen'in de imzası olan bu deklerasyona Haber Kıbrıs harfiyen uyuyorsa burada şikayet edilecek bir durum kalmıyor düşüncesindeyim. HABER KIBRIS'ın tek kuruş harcamadığını size kim söyledi? Tüm vergiler son kuruşuna kadar veriliyor, çalışanların maaşları kuruşuna kadar ödeniyor. Bunu vergi dairesinden kolayca öğrenebilirsiniz. Dünyanın her yerinde internet haber siteleri gazetelerden haber alıp yayınlıyor, bunun örneğini Türkiye'den görebilirsiniz. Hürriyet Milliyet'ten, Milliyet Hürriyet'ten haber alıp kullanıyor. Bu haber çalma derdi sadece bizim ülkemizde var. KORKMAYIN BİR HABERİ KULLANMAKLA YENİDÜZEN BATMAZ. HABER KIBRIS'tan önce haberlerinizi kaynak göstermeden, link vermeden çalan başka sitelere yüklenin. Asıl "AYIP" onların. Saygılarımla...."

Sayın İrfan Gündüzler’in değerlendirmeleri üzerine şu saptamaları yapmak istiyorum:

1- Dünyada internet hukuku ve internet medyası hukuku henüz yerli yerine oturmuş değil. Kuzey Kıbrıs’ta ise henüz hiçbir düzenleme yok. Peki yasal boşluk var diye biz medya alanında ‘vahşi bir liberalizm’i savunabilir miyiz? Bence savunamayız. Tam tersine, medya etiği, gazeteci sorumluluğu ve meslektaş dayanışması kavramlarını rehber edinerek, bu karmaşa ortamında kendimize sağlam bir zemin yaratmamız gerekmez mi? Hürriyet, Milliyet gibi tekelci büyük işletmelerle, bir avuç Kıbrıs Türk medyasını ayni kefeye koymayın lütfen. ‘Haber Silifke’ diye bir internet gazetesinin, Hürriyetin haberini yayınlamasıyla, Haber Kıbrıs’ın Yenidüzen’in haberini yayınlaması ayni şey mi?

2- Medya Etik Kurulu’nun İnternet Gazeteciliği Deklerasyonu’nun 3. Maddesine göre link verdiğinizi söylüyorsunuz. Haberin dörtte üçünü yayınlıyorsunuz sonra link veriyorsunuz. Bu, deklerasyonun 3. Maddesini kötüye kullandığınız anlamına geliyor. Siz de ¾ kullanımın tuhaflığının farkındasınız ki ertesi gün, haberi çok kısa bir özete çeviriyorsunuz ve o haliyle linki veriyorsunuz. Evet, mevzuatta, etik kurallarda kesin bir bir ölçü olmayabilir; ama bir haberin ¾’ünü kullanmak ve link vermek adaletli bir davranış mı?

3- Bilimsel-teknik alanda yaratıcıların haklarını korumak için nasıl ki ‘patent hakkı’ var, sanatsal, estetik, müzik ve yazın yaratıcılığı için de ‘telif hakları’ var. Haber yaratma-üretme etkinliği, kamusal ve güncel boyutları nedeniyle, ancak kısa süreli telif doğuruyor. Bu nedenle, sanat ve müzik alanında olduğu gibi mevzuaatte çok kesin ifadelerle yer almamış olabilir. Dünyanın birçok ülkesinde 24 saat sınırı konmuş. Basın için Türkiye’de, yayından itibaren 24 saat dolmadan izinsiz kullanıma büyük para cezası var. KKTC basın mevzuatında bu konuda bir kural yok. Ama YYK Telif Hakları Tüzüğü’nde Radyo-TV yayıncılarının haklarından bahsedilir. Tüzüğün 6. Maddesine göre, radyo-TV kuruluşları, kedni özgün yayınları üzerinde, izin verme ve yasaklama haklarına sahiptir. Yani gazetecilikteki telif hakları, yasalar üzerinde moral bir değerdir. Saygı gösterilmesi lazım. İnternette bir kural henüz yok diye, istediğimizi, istediğimiz yerden alıp yayınlamamız, adil ve sorumlu bir davranış olmaz.

4- Ben, Haber Kıbrıs’ın nereye ne kadar vergi verdiğini sorgulamadım, zorlama bir saptama yaptınız. Benim kastettiğim, Ayşe Güler’in Yenidüzen’de yayınlanan haberini tek kuruş harcamadan kullanmanızdır. Ama eğer Ayşe’nin haberini kullanmanın bir maliyeti olduysa, anlatın öğrenelim. Bilmediğimiz bir bedeli varsa, itirazımız olmaz.

5- “KORKMAYIN BİR HABERİ KULLANMAKLA YENİDÜZEN BATMAZ” diyorsunuz Sayın Gündüzler. Evet, gerçekten korkuyorum. Sadece Yenidüzen için değil, bütün medya camiası için korkuyorum. Bu gidişle üretici, yaratıcı gazetecilik tükenecek. ‘Copy-paste’ internet gazeteciliği kontrol altına alınmazsa, haber üreten gazete ve gazeteciler, bunun karşılığını alamıyorsa, bu meslek nasıl devam edecek. Gazetecilik, esas olarak kamusal bir etkinliktir ama maddi bir boyutu da var. Yenidüzen, özel haberlerinin maddi karşılığını alamıyorsa, niye Ayşe Güler’i veya diğer muhabirlerini istihdam etsin? Gazeteciliğin maddi boyutunu önemsemiyorsanız, sitenize reklam almayın siz de. Yapabilir misiniz bunu? Sorun sadece sizin bir haberi kopyalamanız değil. Bu iş çok yaygın ve sağlıklı bir tablo oluşturulmazsa Ayşeler,  Mehmetler işşiz kalacak. Gelinen durum bir meslektaş dayanışmasını gerektirir. Belki de beraber haber takip ettiğiniz, sıcakta, soğukta kapılarda saatlerce beklediğiniz Ayşe’nin işsiz kalmasına vicdanınız ‘evet’ der mi?

 

--------------------------------------------------------------------------

Yenidüzen İzinsiz Fotoğraf ve Haber Kullandı Mı?
İddialar ve Savunmalar

İzinsiz haber ve fotoğraf kullandıkları iddiasıyla Yenidüzen muhabirlerine iki ayrı eleştiri geldi. Gazeteci Evrim Mehmet Kamalı, Yenidüzen muhabiri Ayşe Güler’in, Arda Erkan’ın ölümüyle ilgili haberde, kendi çektiği fotoğrafı izinsiz kullandığını iddia etti.

Yine gazeteci Haluk Doğandor, Merit Otel ile ilgili haber ve fotoğraflarının Yenidüzen muhabiri Didem Menteş tarafından, izin alınmadan kullanıldığını sosyal medyada yazdı. Doğandor’la mesaj yoluyla haberleştik ve ayni iddialarını bize de iletti.

Suçlamalara maruz kalan Yenidüzen muhabirleri, konunun açıklığa kavuşturulması için, Okur Temsilcisi’ne ve Medya Etik Kurulu’na başvurdu. İddialar ve savunmalarla ilgili yazı ve dilekçeleri, okurların daha ayrıntılı bilgi sahibi olması bakımından, yan sütünlarda yayınlıyoruz. Yazılanlara baktık, ilgililerle konuştuk ve edindiğimiz bilgilerden sonra aşağıdaki saptamaları yaptık:

1- Orijinal haber ve bilgileri izinsiz kullanmak kesinlikle medya hukuku ve etiğine aykırıdır. ‘Özel haber’ ve ‘özel fotoğraf ve belgeler’ gazetecilikte çok önemlidir çok değerlidir.

2- Yenidüzen muhabirlerinin her iki haberde de başkaları tarafından çekilen fotoğrafları ve kısmen bilgileri kullandıkları görülmektedir. Zaten muhabirler kendi ifadelerinde de bunu kabul ediyorlar.

3- Orijinal fotoğraf sahiplerinin, eserlerinin izinsiz kullanılmasına itiraz etmesi, yadırganacak bir davranış değildir.

4- Muhabirler, haberleştirme işlemleri aşamasında, elde ettikleri fotoğraf ve bilgilerin original yaratıcılarının kim veya kimler olduğunu bilmediklerini, kaynakların da bu yönde bir beyanda bulunmadıklarını iddia ediyorlar.

5- Kaynak kişi ve kurumların verdiği bilgiler, muhabirlerin söyledikleriyle örtüşüyor.

6- Haluk Doğandor önce hem haber ve fotoğrafın medyatör sitesinden alındığını iddia ediyor, Kaymakamlık’tan yetkililerle konuşmasından sonra fotoğrafları onların verdiğini kabul ediyor, ancak haberin kendi sitesinden alındığında ısrar ediyor.

7- Didem Menteş ise medyatörde çıkan haberi görmediğini, mahkemenin ara emir ile harekete geçtiğini savunuyor. Bir gazetecinin bütün haber kaynaklarını takip etmesi gerektiğini teorik olarak kabul etsek bile, bunun pratik olarak her zaman mümkün olamayacağını da tahmin edebiliriz. Didem, ‘medyatöre bakmadım’ diyorsa bunun doğru olmadığını nasıl ispat edeceğiz.

8- Bu durumda Ayşe Güler ile Didem Menteş’in bilerek, başkalarına ait fotoğraf ve bilgileri izinsiz kullandıklarını iddia edecek verilere sahip değiliz.

9- İki örnek de bir kez daha göstermiştir ki, gazeteciler, haber kaynakları ve bilgi ile belgelerin esas üreticilerini öğrenmeleri ve saygı göstermeleri konusunda daha titiz olmalıdırlar.

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Didem Menteş’in dilekçesi


Medya Etik Kurulu Başkanlığı’na;

YENİDÜZEN’de yayınlanan “Kaçak İnşaata Mahkeme Engeli!” başlıklı haberim nedeniyle, www.kibrismedyator.com sitesi editörü Haluk Doğandor tarafından, sosyal medya üzerinden şahsım ve gazetemize yönelik “hırsızlık” iddiası ortaya konmuştur.
Haluk Doğandor, 17 Temmuz 2015 tarihinde kendi facebook sayfası üzerinden, YENİDÜZEN Gazetesi’nin internet sitesinde yayınlanmış olan ve benim tarafından haberleştirilen “Kaçak İnşaata Mahkeme Engeli!” başlıklı haberin ve fotoğrafların kendisine ait olduğunu iddia etmiştir.
Söz konusu meseleyle ilgili gazetemiz YAZI İŞLERİ’nde yapılan değerlendirmede, Medya Etik Kurulu ve Okur Temsilcimiz’e başvuru yapılarak, bu kurumlardan üretilecek kararlara göre hareket edilmesi kararı verilmiştir.
YENİDÜZEN muhabiri olarak haberin ve fotoğrafların tamamen kendi kaynaklarımız tarafından elde edildiğini vurgulayarak, haberin aşağıdaki şekilde oluştuğunu belirtmek isterim:
16 Temmuz Perşembe günü Merit Otelleri ile ilgili Girne Kaza Mahkemesi’nde ara emri davası görüşüldüğünü ve Merit Otelleri’nin ‘kaçak yapı’ inşa ettiği iddiasıyla ara emri alındığını öğrendim.
Ara emri talebinin Girne Kaymakamlığı tarafından alındığını öğrenmem üzerine Girne Kaymakamı Mehmet Evrengil’e ulaşarak, konuyla ilgili bilgi aldım. Mehmet Evrengil’in onayı ve talimatı üzerine konuyla ilgili geniş bilgileri Girne Kaymakamlığı’nda görevli personel ................’den temin ettim.
Telefonla görüştüğüm .................., alınan bir ihbar üzerine bu olayın ortaya çıktığını ve gerekli işlemleri başlattıklarını belirterek, kaçak yapıyı görüntülediklerini bana aktardı.
Ben de bunun üzerine söz konusu görüntüleri haberde yayınlamak üzere talep ettim.
................. de aynı gün cep telefonundan WhatsApp paylaşım sitesi üzerinden bana fotoğrafları gönderdi.
3 fotoğraf halinde gelen fotoğraflardan ikisi ‘kaçak yapının’ çekildiği görüntülerden oluşurken, üçüncü fotoğraf ise Girne Kaymakamlığı tarafından Merit Otelleri yöneticilerine karşı açılan ara emri davasının Mahkeme tutanağını içermektedir.
................’den olayla ilgili aldığım bilgileri haberleştirerek, fotoğraflarla destekleyerek haberimi oluşturdum.
Bu haberle ilgili daha önce ne yazılı basında ne de internet basınında herhangi bir bilgi ve haberle karşılaşmadım.
YENİDÜZEN’e kaynaklarımız aracılığıyla ulaşan bilgiler üzerine haberimi kendim oluşturdum.
Sözü geçen fotoğrafların WhatsApp paylaşım sitesi üzerinden ............... tarafından gönderildiğine dair kayıtlar cep telefonumda durmaktadır.
Bu kayıtlarla ilgili gerekli resimler ise tedarik edilmiştir.
Gazetem ve hakkımda yapılan ‘haber ve fotoğraflar çalındı’ iddialarının asılsız olduğunu belirtmek ister, Medya Etik Kurulu tarafından gerekli değerlendirme için konuyu bilginize getiririm.


YENİDÜZEN Gazetesi Muhabiri
Didem MENTEŞ

 

---------------------------------------------------------------

Ayşe Güler’in dilekçesi

Medya Etik Kurulu
Lefkoşa

Kamuoyunda büyük infial yaratan ve “uyuşturucudan ölüm” olarak konuşulan Arda Erkan isimli gencin ölümüyle ilgili yayınladığımız bir haber ve fotoğraflar nedeniyle, gazetemiz YENİDÜZEN hakkında sosyal medya üzerinden çeşitli ithamlar yapılmıştır.
Bu ithamlarda, YENİDÜZEN’den “emek hırsızı” olarak söz edilmiş, Evrim Mehmet Kamalı isimli muhabir “kendine ait fotoğrafın YENİDÜZEN tarafından çalınarak yayımlandığı” iddiasını ortaya koymuştur.
Söz konusu üzücü olayda yaşamını kaybeden Arda Erkan, aynı zamanda serbest gazetecilik yapan, meslektaşımız Mustafa Erkan’ın da oğlu olması nedeniyle meseleyle ilgili gelişmeler bizler açısından ayrı bir hassasiyet içermektedir.
YENİDÜZEN’in “emek hırsızlığı” ile itham edildiği haber 13 Temmuz 2015 tarihinde tarafımdan hazırlanmıştır.
Ortaya atılan iddialara yönelik, iddia sahibi kişilere gerekli açıklamalar yapılmasına rağmen ısrarla suçlamalara devam edilmesi, suçlamaların artarak adeta saldırıya dönüşmesi nedeniyle Medya Etik Kurulu’ndan bu yönde gerekli değerlendirmenin yapılmasını Genel Yayın Yönetmeni’mizin de onayı ile talep ediyor, meseleyi sizlerin takdirine sunuyorum.
Gelişmeler aşağıda anlatıldığı gibidir, gerekli belgeleri ek olarak size gönderiyorum.
Arda Erkan isimli gencin ölümünden itibaren çeşitli araştırmalar yaptık.
Yaptığımız araştırmalar sonucunda Arda’nın babası Mustafa Erkan’la da görüşerek, iddialarına gazetemizde yer verdik.
Bu süre içerisinde sürekli olarak kendisiyle istişare içerisinde olarak hem acısını paylaştık, hem de gazeteci kimliğimizde haber takibi içerisinde olduk.
Arda’nın ölümünün ardından 13 Temmuz günü 2 kişinin ‘kanunsuz uyuşturucu tasarrufu’ suçundan gözaltına alındığını ve mahkemeye çıkarıldığını öğrendik.
Yaşanan gelişmenin ardından polisin yanı sıra Mustafa Erkan ile de temasa geçerek, bilginin doğruluğunu teyit ettirdik.
Mustafa Erkan bize Arda’nın 2 arkadaşının tutuklandığını, mahkeme sürecinin de takipçisi olduğunu ve bizimle gerekli bilgileri paylaşacağını söyledi.
Daha sonra mahkeme muhabiri Evrim Mehmet Kamalı’yı arayarak, kendisine tutuklama olayıyla ilgili bilgi sahibi olup olmadığını sordum
Evrim, tutuklama yapıldığına dair bilgisi olduğunu ancak mahkemenin “kapalı oturum” gerçekleştirmesi nedeniyle daha fazla bilgi alamadığını söyledi, telefonu kapattık.
Daha sonra bir başka kaynaktan gerekli bilgileri alarak haberimi oluşturdum.
Haberi teslim etmeden önce bir kez daha Mustafa Erkan’ı arayarak, mahkemeye gidip gitmediğini, tutuklanan şahısların fotoğrafı temin edip edemeyeceğini sordum.
Kendisi daha sonra bizi arayacağını söyledi.
Saat 20:00 yeniden bizi arayan Mustafa Erkan, Arda olayıyla ilgili tutuklanan 2 kişinin fotoğrafını gazetemizle paylaşacağını söyledi.
Mustafa Erkan, hem kendi özel mailime, hem de gazetenin haber@yeniduzen.com mailine söz konusu kişilerin fotoğrafını gönderdi.  Mustafa Erkan’ın hem kendisinin de gazeteci olması ve tüm gelişmelerin içinde yer alması hem de meselenin insani boyutu nedeniyle fotoğrafın kime ait olduğu ya da izinli olup olmadığı veya bir başka yerden alınıp alınmadığı” gibi bir sorgulama yapmayı da düşünmedim.
Söz konusu fotoğrafı, genel uygulamamızda olduğu gibi zanlıların yüzlerini şifreleyerek haberimizde yayınladık.
Ertesi gün haberin gazetede yayınlanmasının ardından Evrim Mehmet Kamalı kendisine ait sosyal paylaşım sitesinden YENİDÜZEN’e suçlamalarda bulundu, ayrıca, gazetemizi arayarak “fotoğrafını çaldığımızı” iddia etti.
Bu paylaşımın ardından Evrim’i arayarak, haberi benim yazdığımı, haberdeki fotoğrafın ise aynı zamanda bir gazeteci olan Arda’nın babası Mustafa Erkan tarafından bize gönderildiğini, bu fotoğraf eğer kendine aitse bize bu yönde bir bilgi verilmediğini, eğer kendisinden izinsiz fotoğraf alınmışsa da bu yönde bir bilgimiz olmadığını söyledim.
Daha sonra Mustafa Erkan’ı da arayarak, ilgili fotoğrafın Mustafa Evrim’e ait olup olmadığını sordum.
Mustafa Erkan, ilgili fotoğrafın Evrim’e ait olduğunu ancak kendisinin bu konuyu Evrim’le konuşacağını belirtti.
Mustafa Erkan daha sonra arayarak Evrim Kamalı’ya bilgi verdiğini söyledi.
Evrim Kamalı, söz konusu gelişmeler yaşanırken de günlük olarak YENİDÜZEN’in hırsızlık yaptığını sosyal paylaşım sitesinden paylaşmaya devam etti.
Söz konusu meseleyle ilgili gazetemiz YAZI İŞLERİ’nde yapılan değerlendirmede, Medya Etik Kurulu ve Okur Temsilcimiz’e başvuru yapılarak, bu kurumlardan üretilecek kararlara göre hareket edilmesi kararı verildi.

Saygılarımla bilgilerinize sunarım.

Ayşe Güler
YENİDÜZEN muhabiri

------------------------------------------------------------------------

 

Yeni Düzen Gazetesi'nde 17 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanan haber hk.

Girne Kaymakamlığı
28 Temmuz

 


Sn. İbrahim Özejder,

Yeni Düzen Gazetesi Okur Temsilcisi,

    Girne Kaza Mahkemesi'nin Girne Kaymakamlığı'nın başvurusu üzerine almış olduğu ara emri kararının Yeni Düzen gazetesinde haber olarak 17 Temmuz 2015 tarihinde yayınlanması ile ilgili tarafınıza aşağıdaki bilgiyi verme ihtiyacı duymuş bulunuyoruz.
    15 Temmuz 2015 tarihinde gazeteci Sn. Haluk Doğandor Kaymakamlığımıza fotoğraflarla desteklenen malum haber konusu olayı bildirmiştir. Ertesi gün Kaymakamlık teknik personeli de bölgeye gitmiş ve olayı araştırıp konu ile ilgili fotoğraflar da çekilmiştir.
    Mahkemenin almış olduğu ara emri kararı üzerine konunun kamuoyuna duyurulması amacı ile yerel yayın organları ile temasa geçilip gerekli bilgiler aktarılmıştır. Fotoğraflarla haberi daha anlaşılır hale getirmek için de ilgili personelimiz kendi çektiği fotoğraflar ve Sn. Haluk Doğandor'un bize iletmiş olduğu fotoğraflar arasından en iyi olanları seçilip basına gönderilmiştir.
    Öyle anlaşılıyor ki gönderdiğimiz fotoğraflar Sn. Haluk Doğandor'un bize ilettiği fotoğraflar olmuştur.
    Saygı ile bilginize getiririz.

 

Mehmet ENVERGİL
Girne Kaymakamı

 

-------------------------------------------------------------------

 

Haluk Doğandor’un Söyledikleri

İbrahim Bey konuyla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Bu olayı günlerdir inceleyip, yetkililerle temasa geçip haberleştirdim. Daha doğrusu Merit'in devletin arazisine, izinsiz proje yaptığını ve içeride çalışan işçilerin kaçak olduğuna kadar araştırdım ve haberleştirdim. Ancak ne yazık ki üzülerek söylüyorum, Didem Menteş benim denizden çektirdiğim fotoğrafı alıp, fhotoshop da oynayıp (renklendirme ve küçültme) kullandı. Ve de habere "yenidüzen Özel Haberi" dedi. El insaf, benim haberimi alabilirsin ama kaynak göstererek. Ben size o fotoğrafı gönderiyorum lütfen inceleyin

Bu benim fotoğrafı sizdeki fotoğraf ile bir karşılaştırın lütfen, isterseniz yayınlanan haberimi de atabilirim. Şimdi sorarım size, internette kıbrıs medyatör'de bu haberi göreceksiniz, arkasından kaymakamlığı arayıp haber yapacaksınız ve de özel haber diyeceksiniz. Tabi ki internette görüp haber yapabilirsiniz. Ama adı özel haber olmaz hele hele benim fotoğrafımı kullanarak, bu açıkça terbiyesizlik olur kusura bakmayın, herhalde bir özürü beklemek hakkımız. 

Bakın bu yukarıdaki fotoğraf da mühürlenmeden bir gün evvel çekilen. Yani anlayacağınız ben adım adım olayı takip ediyorum, emek harcıyorum, birileri, de adı gazeteci benim emeğimi çalıyor. Yok bunun adı hırsızlık ha para çalmışsın ha emek bu daha ayıp. Derhal çıkıp özür dilemeli Didem.

Ibrahim Bey biraz evvel Girne Kaymakamlığı’ndan ……….  Bey ile görüştüm, benim Kaymakamlığa gönderdiğim, Merit'in mühürlenmesine rağmen işçilerin çalışığına dair ve ara emrin alınmasına vesile olan benim fotoğrafı arefe günü, Yenidüzen istedi diye yanlışlıkla viber’den göndermiş. Şimdi kendisiyle görüştüm, o gün yoğundu fotoğrafta viberde olduğundan gönderdim dedi. Ama sonuçta benim fotoğrafım, …….. Bey de üzgün gönderdiği için. İsterseniz ……..Beyi arayıp ulaşabilirsiniz, size başından beri olayı benim takip ettiğimi söyler. Bu arada siz de "özel haberin" ne anlama geldiğini Didem Menteş'e anlatırsanız sevinirim.

 

----------------------------------------------------------------

 

Evrim Mehmet Kamalı’nın Facebook’ta Yazdıkları

Hırsız Yenidüzen Gazetesinin mukaatları. benim resmimi çalıp yayınladılar,Devran Öztunç karikatürlerini çalıp yayınladılar, Metin Ziya Güngör abininin haberi alıp kendilerninmiş gibi ismini kullanmadan yayınladılar, Haluk Doğandor abimizin haberini ve resmini çalıp kendi özel haberleriymiş gibi yayınladılar hırsızlar utanmadan hala konuşa biliryorlar. kimin birşeyi çalın dıysa yazsın ortaya çıkaralım
…………………

Bugün yeniden unutturmamak için. Hırsız yenidüzen Gazetesi ben, Haluk Doğandor, Metin Ziya Güngör, DevranÖztunç'un emeğini çalmıştır. Bu konuda haklarımızın koruyucuları basın sen ve gazeteciler birliğinden açıklama bekliyoruz. Canan Onurer İzzet Volkan
…………………………

Yeniden yazalım ısrar edelim belki hakkımızı savunan çıkacak. Artık bizi koruması gereken kurumlarımızın başkanlarından yani Basın-sen Canan Onurer ve Gazeteciler birliği İzzet Volkan dan Yenidüzen in yaptığı birden çok ifşa ettiğimiz emek hırsızlıkları ile ilgili açıklama bekliyoruz. Umarım güvendiğimiz dağlara kar yağmaz. Emeğimiz savunulur.
……………..

Sonunda lütfetti cevap verdi Cenk Mutluyakalı
"Gelelim YENİDÜZEN’in ‘emek hırsızlığı’ ile suçlandığı, sosyal medyadan çirkin saldırıların yapıldığı meseleye.
Evrim Mehmet Kamalı ve Haluk Doğandor’un iddialarına yönelik olarak, bizzat kendimiz hem Medya Etik Kurulu hem de Okur Temsilcimiz’e başvurarak “hakkımızda soruşturma” talep ettik.
Sonuçları izleyecek, değerlendireceğiz."
Baş vurmuş etik kuruluna biz de başvurduk zaten bir bir belgelerimiz ile zahmet etmeseydin.
………
Evet Yenidüzen okur temsilcisi sayın İbrahim Özejder emek hırsızlığı konusunda açıklamalar yaptı ve YENİDÜZEN’in haberlerini çalan haber sitelerinden bahsetti. İyi güzel bizimle ilgili yazısını da gelecek hafta yayınlayacakmış bekleyeceğiz bakalım ne yazacak.
Ama şuraya eklemeden edemeyeceğim komşun hırsız ise sende hırsızlık yapmayacaksın bu durumda önce kendinin başına gelen hırsızlığı değil feryat eden ürünü çalınan serbest muhabiri yazmalıydın.

 

 

Bu yazı toplam 6364 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar