1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Öğle arası yemek, dairede mi evde mi?
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Öğle arası yemek, dairede mi evde mi?

A+A-

Başbakan Yardımcısı Denktaş, “12.30’da dairelerin kapıları kapatılacak. 12.30-13.00 arası hizmet verilmeyecek. Personel, her dairede belirlenen odada yemeğini yiyebilecek” demiş.

*  *  *

Biliyorsunuz bir süre önce azınlık hükümeti yeni mesai saatlerini açıklamış, kamuda örgütlü sendikalar birkaç günlük sindirmenin ardından bu yeni mesai saatlerine itiraz etmişti.

Hükümet, belirlediği mesai saatlerinde bir saatlik öğle arası öngörüyor, mesai bitiş saatini de 17.00 olarak belirliyordu. Cuma gün ise mesai bitiş saati 16.00 idi.

*  *  *

Sendikalar dün hükümetle uzlaştılar ve kış mesaisi bitiş saatini 16.15 olarak belirlerken öğle arasını da yarım saate düşürdüler. Haftada bir gün ise 17.30’da bitecek mesai…

*  *  *

Ben yarım saat öğle arasına takıldım; Yazının ilk cümlesi Serdar Denktaş’ın öğle arasıyla ilgili açıklamasıydı. Yani “öğle arasında memurlar işte ayrılmayacak, belirlenen odada yemeklerini yiyecekler” diyor Başbakan Yardımcısı… Peki memur sendikaları bu yarım saat arayı neden kabullendi! Yoksa kendileri mi önerdi?

*  *  *

Ben yarım saatlik öğle arasında memurun evine veya çevredeki bir restorana gitmeyeceğine inanmıyorum. Elbette ki dairede de yemeğini yiyecek olan vardır mutlaka ama çalıştığı ilçede evi olan, okulda çocuğu olan memurun dairede kalıp yarım saatlik öğle arasına çoğunlukla uyacağına inanmak saflık olur. Yanlış anlaşılmasın, ben de olsam ben de uymam herhalde… Çocuğum okuldan aranmayı bekliyorsa, eve gidip yemek yemesi gerekiyorsa, ondan sonra özel derse götürülme işi varsa, o çocuğun anne veya babası bu işleri yapmakla görevli çünkü!

*  *  *

“Çocuk yoksa da eve gidip akşamdan kalan veya yapılan yemeği ısıtıp yemek, biraz ayaklarımızı uzatmak varken neden dairede bir odada tıkılayım da yemek yemeye çalışayım!

Belki arada bir yaparız, bazen de dışarıda yerim ama sürekli de dışarıda olmaz, eve gitmekte yarar var.”

*  *  *

Yani, biraz kurgu yapar gibi olduk ama bundan çok farklı bir mesai çalışma sistemi bekleyen de yoktur herhalde… Belirlenen mesai bitiş saatlerinden çok önce de dairelerde iş yapılamayacağını biliyoruz zaten… Yani yeni belirlenen mesai saatleriyle amaçlanan ‘işte verimlilik’ nasıl sağlanacak merak ediyorum.

Yeni bir denetleme mekanizması kuruldu da haberimiz mi yok yoksa!    

Bu yazı toplam 1719 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar