1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Milli Eğitim Şurası
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Milli Eğitim Şurası

A+A-

 

Eğitim sistemimizin birçok açıdan eleştiri aldığı ortadadır. Çoğu zaman bu eleştirilere neden olan eğitim sorunları için farklı kesimler, farklı çareler önermekte dahası bu önerilerin en iyisi olduğunu ileri sürmektedir. Şüphesiz eğitim sorunları ile ilgili olarak ortaya çıkan görüş ve öneriler, o sorunlara hangi pencereden bakıldığıyla ilişkilidir.


Milli Eğitim Şurası Neden Toplanıyor?
Yukarıda bahsettiğim tek neden bile, eğitimdeki en büyük “Danışma Kurulu” olan Milli Eğitim Şurası’nın işe koşulması gerektiğini açıklıkla ifade ediyor aslında… İşte bu gereklilik yerine getiriliyor ve “V. Milli Eğitim Şurası”, Gazimağusa Kongre ve Kültür Merkezi’nde bugün başlıyor.

Ayrıca eğitim sistemimizin içinde bulunduğu durum ve sorunlar hakkında tüm eğitim paydaşlarında farkındalık yaratmak da oldukça önemlidir. Bugün başlayıp, 14 Mart 2014 Cuma günü tamamlanacak 5 günlük Şura çalışmalarında eğitim sistemimizin durumu ile ilgili göstergeler hakkında, tüm kesimlerin bilgi sahibi olması, yaşanması muhtemel sorunlara daha yapıcı bir anlayışla yaklaşılmasını da sağlayacaktır.

Öte yandan eğitim sistemindeki tüm unsurları bir bütün olarak görmeden, bu unsurlar arasındaki etkin koordinasyonu ve verimliliği sağlamadan doğru ve tutarlı kararlar üretmek de pek mümkün değildir.


Milli Eğitim Şuraları Ne Zamanlar Toplanmış?
Baş döndürücü bir hızla değişen ve gelişen Dünya’da ortak aklı bulmak için yapılan çalışmaların da bu hıza ayak uydurması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Aksi durumda hem çağın gerisinde kalmaya hem de gelişmeye yol alan treni kaçırmaya mahkumsunuz demektir. Ancak ne yazık ki geçen 40 yıllık süreçte sadece 4 kez Milli Eğitim Şurası’nı toplamışız:

• I. Milli Eğitim Şurası; 20-25 Ekim 1975 tarihlerinde, KTFD Geçici Bakanlar Kurulu döneminde,
• II. Milli Eğitim Şurası; 17-21 Haziran 1991 tarihlerinde, 4. Eroğlu Hükümeti döneminde,
• III. Milli Eğitim Şurası; 19-30 Haziran 1995 tarihlerinde, DP-CTP Hükümeti döneminde,
• IV. Milli Eğitim Şurası; 24 Mart – 23 Mayıs 2005 tarihlerinde, CTP-DP Hükümeti döneminde gerçekleştirilmiştir.
• Ve nihayetinde son iki Şura’nın gerçekleştirildiği hükümetler döneminde olduğu gibi bugün başlayan “V. Milli Eğitim Şurası” da 10-14 Mart 2014 tarihlerinde, yine CTP-DP Hükümeti döneminde yaşama geçiriliyor…

Beş gün sürecek bu Şura’nın diğerlerine oranla öne çıkan en farklı yanı, 166 temsilci ve 120 gözlemci olmak üzere toplam 286 katılımla en geniş katılımcı sayısına sahip olması ve bu katılımcıların yaklaşık %24’nün akademisyenlerden oluşmasıdır.

Bu Şura’da Ne Tartışılacak?

Milli eğitimin amaç ve ilkelerinden öğretim sistemi ve programlarına, okul öncesinden yüksek öğretime, öğretmen eğitiminden denetimine, rehberlik hizmetlerinden eğitim standartlarına, eğitim ortamlarından öğretim sürelerine kadar birçok konuyu içeren ve eş zamanlı olarak çalışacak on bir (11) tartışma komisyonu belirlendi. İşte V. Milli Eğitim Şurası’nda oluşturan on bir tartışma komisyonu:

1. Eğitim-Öğretim Yaklaşımları,  Yönlendirme ve Genel Eğitim Sistemi 
2. Okul Öncesi Eğitim
3. İlköğretim
4. Genel Ortaöğretim
5. Mesleki Teknik Öğretim ve Yaşam Boyu Öğrenme
6. Öğretmen Yetiştirme, Denetleme, Yönlendirme ve Hizmet İçi Eğitim
7. Özel Eğitim
8. Dil Eğitimi
9. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
10. Eğitim Alt Yapı-Donanım Standartları ve Finansmanı
11. Yüksek Öğretim ve Burs Uygulamaları


Şura Niçin Yapılıyor? Şuradan Ne Beklemeliyiz?
Hiç kuşku yok ki, yaşadığımız eğitim sorunlarına ortadan kaldıracak uygulamaya dönük kararlar alınmasını beklemek biraz hayalcilik olur… Ancak bu Şura’da bir bütün olarak eğitim sistemimizin; çağa ve değişen koşullara göre eğitimde yaşanması gereken dönüşümleri hayata geçirecek anlayış, yaklaşım ve esasları ortak bir akılla belirlenmesi en büyük beklentidir diye düşünüyorum.

Daha anlaşılır bir ifadeyle; eğitimle ilgili tüm konuları, bilimsel bir platformda tartışarak, hep beraber üretilecek kararlarla Kıbrıs Türk Toplumu’nu geleceğe taşıyacak eğitimdeki yeni yol haritasını belirlemek temel amaç olmalı…

-------------------------------------------------

Buraya Dikkat

 

Dünya Saygınlık Sıralaması

En nitelikli değerlendirme kurumlarından olan “Times Higher Education (THE)” tarafından oluşturulan ve akademik dünyanın en saygın üniversiteler listesi olarak bilinen “Dünya Saygınlık Sıralaması  (World Reputation Rankings)” 2014 yılı sonuçları yayımlandı.

Dünya genelinde 133 farklı ülkeden seçilen, deneyimli ve bilimsel yayınları ile tanınan 10 bin’den fazla akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen “Akademik Saygınlık Araştırması” anketine dayanan “THE Dünya Saygınlık Sıralaması”, dünyanın en güçlü 100 üniversitesini belirlemek amacıyla yapılıyor. Ankette, katılımcı akademisyenlerden, hem eğitim hem de araştırma alanında “mükemmel” olarak tanımladıkları en fazla 15 üniversiteyi seçmeleri isteniyor.

Akademik dünya tarafından her yıl merakla beklenen sıralamaya 2012 ve 2013 yıllarında olduğu gibi 2014 yılında da en saygın 100 üniversite sıralamasına, Kıbrıs’tan herhangi bir üniversite giremezken Türkiye’den ise sadece bir üniversite girebildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 71-80 bandında yer alarak açıklanan 100 üniversite içerisinde ilk 80’nde yer aldı.

Sıralamada ABD, İngiltere, Avustralya, Almanya, Hollanda, Japonya, Fransa, İsveç, Hong Kong ve Kanada başı çeken ülkeler olurken, ilk 10 üniversite içerisinde sadece ABD ve İngiltere üniversiteleri yer aldı. İşte Dünya Saygınlık Sıralaması’na göre en saygın ilk 10 üniversite:

1. Harvard Üniversitesi (ABD)
2. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) (ABD)
3. Stanford Üniversitesi (ABD)
4. Cambridge Üniversitesi (İngiltere)
5. Oxford Üniversitesi (ABD)
6. Berkeley, California Üniversitesi (ABD)
7. Princeton Üniversitesi (ABD)
8. Yale Üniversitesi (ABD)
9. California Teknoloji Enstitüsü (CIT) (ABD)
10.  Los Angeles, California Üniversitesi (ABD)

Bu yazı toplam 3536 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar