1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Kolej Sınavı ve Karne
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Kolej Sınavı ve Karne

A+A-

 

İlkokul son sınıf öğrencileri için önemli bir sınav olan kolej giriş sınavlarının birinci basamağı geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Anne-babalar için önemli demek, daha doğru aslında… Öte yandan yine geçtiğimiz hafta sonu ortaokul ve liselerde dönem sonu sınavları yapıldı… Bu hafta sonu da tüm okullarda birinci dönem sonu karneleri verilecek…

Sınav sonuçları ve karne çoğu zaman notu düşük olan çocuklar üzerinden değerlendirilmeye çalışılır… Ancak bunların değerlendirilmesinden çok, anne-baba tutumun çok daha büyük önem taşıdığını söyleyebilirim… Sınav sonuçları veya karne notları düşük olan çocukların yaşadıkları veya yaşayacakların travmanın derecesi anne-baba tutumları ile doğrudan ilişkilidir…

Kimi anne-baba sınav notunu veya karnedeki düşük ya da yüksek notları gereğinden fazla önemseyebildiği gibi, çok sayıda düşük ya da yüksek notu hiç ciddiye de almayabilir… Her iki tutumun da sorunlar içerdiği aşikardır…

Sınav sonucunun veya karnenin anne-baba ve öğretmenlerce doğru okunması ve doğru değerlendirilmesi önemlidir. Bu sonuçlar, öğrencinin başarılı ya da zeki olup olmadığını göstermediği gibi tembel veya çalışkan bir öğrenci olup olmadığını da göstermez…

Bu sonuçlar sadece öğrenciden beklenen yeterlilikleri ne derecede gösterdiğine ilişkin bir değerlendirmedir. Amaç öğrencinin eksikliklerinin giderilmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymak olmalıdır… Sınav sonucu veya karne notları öğrencinin sahip olduğu potansiyelini değil, sadece elde ettiği kazanımları yansıtmaktadır.

Eğitim sisteminden sorumlu olanlar; çocukların yaşadığı olumsuzlukların ne derece okullardan, öğretmenlerden ve kendilerinden sorumlu olduğu sistemden kaynaklandığını araştırmalıdır. Öğretim yöntemleri, öğretmen yeterliği, öğretmen eksikliğinin öğrenme başarısını etkileyen en önemli unsurların başında geldiği unutulmamalıdır...  Ancak her şeye rağmen sınav veya karne notu konusunda en etkili değişken, anne-baba ve çocuk ilişkisidir diyebilirim…

Çocuğunu tanıyan, sahip olduğu gerçek becerilerini bilen, bu becerilerinin geliştirmesini olanaklı kılan, kişiliğine saygı duyan ve ona özgüven kazandıran anne-babaların çocuklarının daha başarılı oldukları birçok bilimsel çalışmada önemli bulgularla ortaya konmuştur.

Unutulmamalıdır ki; sınava giren veya karne alan çocuklardır. Ancak o sınav sonucu veya alınan karne sadece öğrenciye ait değil, aynı zamanda anne-babanın ve bir bütün olarak eğitim sisteminindir…

Ve son söz… Sınav sonucu veya karne notu zayıf olsa dahi her çocuk; dershanenin, özel dersin olmadığı iyi bir tatili, oyunu ve kendince dinlenmeyi hak eder. Bu onun çocuk olmakla kazandığı bir haktır… Bu hakkını elinden alınmayın…

-----------------------------------------


Buraya Dikkat

Gelecek Konusunda Büyük İddia

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, eşiyle birlikte kurdukları “Bill and Melinda Gates Derneği” uluslararası konularda çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki eğitimle ilgili… Derneğin 2015’teki teması “Gelecek Konusunda Büyük İddiamız (Our Big Bet For The Future)”. Bu tema özellikle Güney Afrika’da insani konular üzerine derneğin yaptığı çalışmaların sonuçlarını yansıtıyor. Afrika’daki çocuk ölümleri, beslenme şartları, mobil bankacılığın yaratabileceği değişimlere kadar birçok konuyu çeşitli veriler ışığında masaya yatırıyor. Gelecek konusunda iyimser bir tablo çizen çalışma, tüm dünyaya bir çağrı olarak ele alınmış…

Bill Gates, İngiltere’nin Guardian Gazetesi’ne yaptığı açıklamada gelecek 15 yılda gelişmekte olan ülkelerde teknoloji sayesinde eğitimde ne gibi ilerlemelerin olabileceğini şu şekilde anlattı: “Ucuz akıllı telefonlar ve tabletler, gelişmiş yazılımlar ve geniş kapsamda yayılım olanağı bulan internet, gelecek 15 yılda gelişen ülkelerde eğitime devrim niteliğinde katkılarda bulunacak… Şuan için hala, her beş yaşındaki çocuk eğitsel yazılımlar sayesinde oturup alfabe öğrenmiyor ya da matematik çalışamıyor. Fakat ben bunun bir laboratuarda her an olabileceğini ve yaygın hale geleceğini görüyorum. Gelecek 15 yılda bu kalite daha da iyi hale gelecek. Cihazlar ücretsiz ya da çok düşük maliyetlerle elde edilebilecek. Bu sayede herkes bunlara ulaşabilir olacak. İşte tüm bunlar yoksul ülkelerde eğitimde gerçekten büyük değişimi de beraberinde getirecek.”

----------------------------------------------

Anlayana - Gülmece


Doğru Tercih

İki mühendislik öğrencisi kampus içerisinde yürürken biri diğerine sorar,
- "Bu muhteşem bisikleti de nereden buldun ?"

Diğeri cevap verir,
- "Dün tek başıma dolaşırken bir yandan da okulu bitirince ne iş yapacağımı düşünüyordum. Birden bu bisikletin üzerinde nefis bir kız geldi ve yanımda durdu. Bisikleti çimenlerin üzerine bıraktı ve üzerindeki bütün giysileri çıkarttı. Sonra da bana "Hangisini istiyorsan al" dedi."

Diğer öğrenci arkadaşını doğrularcasına başını sallayarak;
-  "İyi seçim yapmışsın, elbiseler sana uymayabilirdi".

Bu yazı toplam 2875 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar