1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Kitaplardaki dünya
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Kitaplardaki dünya

A+A-

 

Bayramda kitap okuma fırsatı buldum.
Diğer günlerin acısına biraz daha dolu dolu…
Bir kitabı bitirdim, diğerinin bitmesine az kaldı.
***
Çok iç açıcı kitaplar değildi,
Biri savaşı veya içsavaşı anlatırken yılların düşüncelerini, ideolojisini de sorgulatıyordu bana... Veya daha gerçekçi bakmamı sağlıyordu. Diğeri de yine savaşı, akan kanı aktarıyordu.
İlkinde Sovyetler Birliği’nin bünyesine katmaya çalıştığı ülkelerle olan çatışmalar kapsamında Estonya ve Estonyalılar anlatılıyor.
Sovyet ordusu, Estonyalı’nın orduya bakışı, çelişkileri, ordu-mafya ilişkileri bir aile bağlamında ele alınıyor.
Bitirmeye az kaldığım kitap ise Yugoslavya’nın dağılma sürecinde bir genç kızın yaşamını ele alıyor, birbirine girmiş Sırp, Hırvat, Müslüman ilişkilerini anlatıyor. Sırpların tecavüzlerine kadar Sırp vahşetini ortaya koyuyor, Müslümanların bir kısmının Sırplar yanında yer almasını sayfalarında okuyor, Hırvatların bir oraya bir buraya gidişlerini görüyor, kafanız karışıyor ama sonuçta her iki kitapta da savaşın, hegemonya kurma isteğinin, kanın, gözyaşının hayatları nasıl alt-üst ettiğini bir kez daha hatırlamış oluyorsunuz.
***
40’lı-50’li yıllar ve 90’lı yılları anlatıyor kitaplar… Hele biri çok yakın tarih… Artık bu gibi hikâyelerin bitmesi gerektiğini düşünüyor insan…
Tarihte yaşanan kötü günlerin, savaşların, sevgisizliğin, bir-iki kişinin ihtirasları yüzünden mahvolan insan hayatlarının artık bitmesini istiyor insan…
Ama bunları düşünürken yanıbaşımızda başka savaşlar yaşanıyor.
Gazze’de her gün ölü sayısı artıyor, İsrail hastane bombalıyor, elektriksiz bırakıyor, diğer yanda Nijerya’da ‘besleme’ Boko Haram saldırılarını yoğunlaştırıyor, şeriatı zorluyor, ABD-Rusya soğuk savaş dönemini andıran karşılıklı suçlamalarını sürdürüyor.
***
Dünya kana doymuyor.
Kitaplardaki, tarihteki o savaşların, gözyaşlarının, kanın dinmesini ne kadar istesek de “tarih tekerrürden ibarettir” sözünü desteklercesine yeni savaşlar yaratılıyor.   
Çağdaş dünyanın savaş nedenleri farklılaşıyor…
Öncesinde milliyetçilik ön planda iken, şimdilerde kaynakların paylaşımı kavgaları ve planları gerilimi artırdık sonra artırıyor.
***
Önceleri iki kutuplu dünyada, ‘denge sağlanıyor’ görüntüsü vardı. Sovyetler Birliği ve ABD iki kutubun ucundaydı, oysa şimdi ABD dünyanın tek hakimi olarak davranıyor dünyada…
Rusya yetişmeye çalışıyor, ekonomik anlamda değil ama eski askeri ve siyasi yönden güçlü Sovyetler Birliği zamanını geri getirmeye çalışırken dünya sağlanamayan denge nedeniyle insanını yok etmeye devam ediyor.
Filler kavga ediyor, çimenler eziliyor.

Bu yazı toplam 1604 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar