1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Kıbrıs’tan Bir Üniversite Türkiye Üniversitelerinin Önünde
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Kıbrıs’tan Bir Üniversite Türkiye Üniversitelerinin Önünde

A+A-

En iyi üniversiteler sıralamasında Kıbrıs’tan bir üniversite Türkiye üniversitelerin önünde yer aldı… Tahmin edeceğiniz gibi bu üniversite KKTC’den değil. Güney Kıbrıs’tan…

Dünyanın saygın üniversite derecelendirme kurumlarından biri olan THE (Times Higher Education) 2016 yılı dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasını yayımladı. Türkiye’den 10, Güney Kıbrıs’tan 1 üniversite sıralamaya girerken, ne yazık ki KKTC’den hiçbir üniversite yok…

Türkiye’den; Koç Üniversitesi, Sabacı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi listeye giren 10 üniversiteyi oluşturdu. Güney Kıbrıs’tan ise Kıbrıs Üniversitesi (University of Cyprus) listede yer aldı. Ancak önemli bir farkla... Kıbrıs Üniversitesi 351-400 bandında yer alarak Türkiye’den listeye giren Koç Üniversitesi dışındaki 10 üniversiteden 9’unu geçti.

Koç Üniversitesi 251-300 bandında yer alırken, Kıbrıs Üniversitesi’nin (University of Cyprus) ardından Sabacı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 501-600 bandında, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi 601-800 bandında yer aldılar…

Sıralamada Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan üniversiteler olmasına rağmen KKTC’den hiçbir üniversitesi olmamasını anlamak için sıralama kriterlerine bakmanın yeterli olduğunu düşüyorum. Sıralama için 5 temel kriteri belirlenmiş: Öğretim kalitesi, uluslararası görünüm, üretim geliri, bilimsel araştırma ve bilimsel araştırmalara atıflar… Ne yazık ki bizim üniversitelerimizin hiçbiri bu kriterleri odağına almış değil. Galiba bunu dert edinen üniversitemiz de yok. Varsa yoksa öğrenci sayısını artırmak… Demek ki neymiş! Eğitimde kalite ne çok fazla üniversiteyle ne de çok fazla öğrenciyle ilişkili değilmiş…

Lafı dolandırmadan söyleyeyim. Herkes tarafından bilinen, açık, şeffaf ve amacı anlaşılır bir yükseköğretim politikamız yok... Ne yazık ki hâlâ daha yükseköğretime bir sektör olarak bakıyoruz. Yükseköğretimi ve üniversiteleri, gelir getiren bir meta olarak görüyoruz… Bilim yapmak, teknoloji üretmek neredeyse hiç konuşmadığımız şeyler…

Öte yandan 81 bin yükseköğretim öğrencisi bulunan bir ülkede 1500 öğretim elemanından söz ediyoruz. Bu öğrencilerin 22 bini TC dışından gelen yabancı öğrencilerden oluşuyor ancak bu noktada da büyük sorunlar var. Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin başını çektiği 139 farklı ülkeden öğrenci alan üniversitelerimiz nitelikli bir “öğrenci kabul koşulu” oluşturamamaları bu ülkelerden gelen öğrencilerin gerçekten eğitim için gelip-gelmediği tartışmasına neden oluyor. Son günlerde yaşanan çok sayıda adli olaylarda bu öğrencilerin yer alması bu tartışmanın varlığını da haklı kılıyor…

Bu yapıyla değil ilk bin içinde, tüm sıralamaların hep en sonunda yer almaya mahkumuz… Yakın geçmişe ülkemizde açılan her yeri üniversite yeni heyecanlar yaratırken, artık yeni üniversite açılma ihtimali bile toplumda tedirginlik yaratmaya yetiyor…

Üniversitelerin toplumla bütünleşememesi, üniversitelerin bilim yaparak değil de öğrenci parası ile büyümeye çalışması, eğitim kalitesi değil de öğrenci sayısı artırmanın temel hedef olması ve eğitim alma amacıyla değil de bir şekilde yeni yaşam koşullarına ulaşma amacıyla gelen öğrenciler varlığı sosyal sorunlar ve toplumsal yaralar açmaya başladı… Üstelik bu gidişle bu yaraların derinleşme ihtimali de çok yüksek…

Aslında yapılması gereken belli… Kalite odaklı bir yükseköğretim politikası oluşturmak, bu politikayla beraber hem YÖDAK, hem de üniversitelerimizin içinde bulunduğu; yönetim, denetim ve özerklik sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasıdır… Aksi durumda yükseköğretim kurumlarımızın yaşadığı kurumsallaşamama sorunu devam edip gidecek, üniversitelerimiz diğer üniversitelerle aynı kulvarda olması da mümkün olmayacak…

-------------------------------------------------------------

Aklınızda Bulunsun

 

Dünyanın En İyileri

Bugünkü temel konumuz en iyi üniversiteler listesi olunca, dünyanın en iyi üniversitelerinden bahsetmemek olmazdı… “THE (Times Higher Education)” tarafından belirlenen dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin ilk onunun; 6’sı ABD, 3’ü Birleşik Krallık, 1’i de İsviçre üniversitelerinden oluştu. İşte dünyanın en iyi 10 üniversitesi:
1. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü –CIT- (ABD)
2. Oxford Üniversitesi (Birleşik Krallık)
3. Stanford Üniversitesi (ABD)
4. Cambridge Üniversitesi (Birleşik Krallık)
5. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü –MIT- (ABD)
6. Harvard Üniversitesi (ABD)
7. Princeton Üniversitesi (ABD)
8. Londra Imperial Kolej (Birleşik Krallık)
9. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (İsviçre)
10. Chicago Üniversitesi (ABD)

Bu yazı toplam 4917 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar