1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “İrfan Salih ve arkadaşlarının biyografisi: Tek Ses, Tek Kıbrıs…” 5
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“İrfan Salih ve arkadaşlarının biyografisi: Tek Ses, Tek Kıbrıs…” 5

A+A-

İlker Salih, bize göndermiş olduğu ve bu sayfalarda İngilizce’den Türkçe’ye çevirmemize ve yayımlanmasına izin vermiş olduğu kitabında, babasına ve babasının arkadaşlarına ilişkin devamla şöyle yazıyor:

Ahmet Yahya
“Ahmet Yahya, Baf’ın Yeroşibu köyünde dünyaya gelmişti 1932’de. Beş kardeştiler.
İlkokulu bitirir bitirmez köyündeki berberin yanında çırak olarak işe başlamıştı. Bir süre sonra buradan ayrılarak Lefkoşa’ya gelecek ve Uzunyol’daki (Ledra Street) bir Kıbrıslırum berberin dükkanında çalışmaya başlayacaktı. Hemen sonra ise Berberler Sendikası’na katılacak ve PEO’ya da üye olacaktı.
Hemen sonra TEK’e üye olacak ve birkaç yıl yönetim kurulunda çalışacaktı. Kıbrıslıtürk toplumu içerisinde devrimci ideolojilerin yayılmasında önemli bir rol oynayacaktı. Çok iyi bir futbolcuydu ve Defteralı’yla birlikte çalışacaktı. Sürekli kendi ideolojilerinden söz etmesi demek, bazı milliyetçi Kıbrıslıtürkler’in onu ve düşüncelerini fark etmeleri demekti… Kıbrıslırum dostlarıyla birlikte çalışması demek de, şoven çevrelerin hedefi olması anlamına gelecekti. Milliyetçi gruplardan, örneğin TMT’den gelen sürekli ölüm tehditleri nedeniyle 29 Mayıs 1958’de PEO’yla arasına mesafe koyduğunu belirten bir ilanı yerli gazetelerde yayımlamaya zorlandı. İlanın çıktığı gün, bir akşam önce yatağında uyurken hunharca öldürülecekti. Henüz 26 yaşındaydı…

Ayhan Hikmet
Ayhan Hikmet bir Kıbrıslıtürk avukat ve gazeteciydi, Cumhuriyet gazetesini (Ahmet Muzaffer Gürkan’la birlikte) çıkarmaktaydı. Her ikisi de 23 Nisan 1962’de Kıbrıslıtürk paramiliter grup TMT tarafından öldürüldü.

Ahmet Sadi
Ahmet Sadi, PEO sendikasının Kıbrıslıtürk temsilcisiydi. İnkılapçı gazetesinde yazardı. 22 Mayıs 1958’de evinin dışında ona suikast düzenlendi, hem kendisi, hem eşi  vuruldu. Her ikisi de hayatta kaldılar ancak Kıbrıs’tan ayrılarak İngiltere’ye gitmek durumunda kaldılar. Yaşamlarının sonuna kadar da İngiltere’de yaşadılar.

Kamil Tuncel
Kamil Tuncel, Baf’ın İstinco köyünde 1927 yılında dünyaya gelmişti. Ailesi çok yoksuldu. Kunduracı oldu ve Lefkoşa’ya taşındı. Çok küçük yaşta PEO sendikasının üyesi oldu. İrfan Salih’in çok iyi arkadaşıydı, birkaç kez ona karşı düzenlenen suikast girişimlerini atlattı. O da TMT’nin vurulacaklar listesindeydi. Kamil Tuncel trajik bir trafik kazasında 2010 yılında yaşamını yitirdi.

Aziz Barışsever
Aziz Barışsever, Baf’ın Lukrunu köyünde 1934 yılında dünyaya gelmişti. O da İrfan Salih’in çok iyi arkadaşlarından biriydi. İlkokulu bitirdikten sonra Lefkoşa’ya taşınmıştı. O da PEO üyesiydi…
Bu çalkantılı yıllarda babamın pek çok arkadaşı, işçi hakları ve barış için kendi hayatlarını tehlikeye attılar. Ahmet Muzaffer Gürkan da, Nurettin Seferoğlu da babamın iyi arkadaşlarındandı…”

DEVAM EDECEK

Bu yazı toplam 2486 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar