1. YAZARLAR

  2. Fatma Azgın

  3. İki Toplumlu Barış Köyümüz Pile KKTC’leşmiş!
Fatma Azgın

Fatma Azgın

İki Toplumlu Barış Köyümüz Pile KKTC’leşmiş!

A+A-


1974’ten beri, KKTC ve KC sınırları arasında kalan ve BM kontrolünün güvenliği içinde iki toplumun geçmişte olduğu gibi huzuriçinde  yaşadığı Pile köyünde  umulmadık gelişmeler yaşanıyor.Gazetelerden öğrendiğimize göre, Kıbrıslılar, yabancılar ve turistler için “barış tablosu, biblosu” gibi duran köy, statüsünün bazı zafiyetlerden yararlanan Türk/Rum ortaklığı ile  KKTC benzeri  “kumarhane” cenneti/cehennemi haline getirilmiş. İnsanın 100 sene düşünse aklına gelmeyecek bir darbe yapmışlar!

27 Kasım 2014 Yenidüzen: İNTERNET CAFE Görünümlü Kumarhane

Pile’de ‘internet cafe’ adı altında ‘kaçak kumarhane’ çalıştırıldığı öne sürüldü. Türk mülkiyeti üzerinde kira usulüyle 2 yıldır faaliyet gösterdiği iddia edilen kumarhanelerden birinin Kıbrıslı Rum ve Türkler tarafından ortaklaşa çalıştırıldığı öne sürüldü. Kıbrıslı Türk sahiplerinden birinin KKTC’de tanınmış bir iş insanı olduğu da iddialar arasında. ‘İnternet Cafe’ süsü verilerek geceleri rulet masalarının kurulduğu iddia edilen kumarhanelere, bölgenin BM yetkisi altında olması nedeniyle hiçbir makam tarafında müdahale edilemediği savunuluyor.

Konuyla ilgili Rum basınında çıkan bir haberde de Larnaka Rum Polis Müdürü Filipos Vrondos’un Pile’nin “yasadışı kumarhane merkezi” haline geldiğini iddia etti.

Vrondos, bu kumarhanelerin Kıbrıslı Rum ve Türkler tarafından ortaklaşa çalıştırıldıklarını ve bazılarının da Rum Elektrik Kurumu’na (AİK), Kıbrıslı Türklerden elektrik ücreti alınmadığı için, elektrik parası ödemeden faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Vrondos, bölgenin BM polisinin yetkisi altında bulunduğunu, bu yüzden Rum polisinin bu kumarhanelere müdahale edemediğini de vurguladı.

16/5/15 tarihli Havadis: Dayağın nedeni kumarhane

Karma köy Pile’de iki kardeşin kaçırılıp Rumlar tarafından öldüresiye dövülmelerinin ardından hesaplaşmanın nedeni ortaya çıktı. Koçero kardeşler, Megabet Plus isimli iş yeri sahibi Lazaros Philippou’dan Pile’de ortak kumarhane açmak için yüklü miktarda para aldı. Kumarhane işi olmayınca Philippou parasını geri istedi alamayınca da Koçero kardeşleri kaçırttırarak dövdürttü.

Yeni Bakış gazetesi: Espen Barth Eide, müzakerecilere, Pile’yi temizleyin talimatı verdi!

Eide,”çözümsüzlükten nemalananlarla mücadele şimdi başlamalı, Pile’de Türk ve Rum polisinin işbirliği içinde çalışacağı bir formül bulunarak, yasadışı kumarhanelerin bir an evvel kapatılması gerektiği talimatı verdi.

Rum basınına daha önce yansıyan haberlerde, Pile’de bölge halkının huzurunu tehdit eden yaklaşık 16 yasadışı kumarhane bulunuyor. Müzakere çalışma grupları ile bir araya gelen Özel Temsilci Eide, buraların sadece sosyal sorun yaratan yeraltı mekanları olmadığını söyleyerek, çözüm sonrası anlaşmayı bozmaya çalışacak olan muhtemel unsurları beslediğine dikkat çekti. Eide, geçiş dönemindeki güvenlik konusuna değindiği konuşmasında, sözü Pile’deki yasadışı kumarhanelere getirerek, burada karapara aklama faaliyetlerinin sürdürüldüğüne dikkat çekti. Eide, kumar mafyasının çok yukarıda bazı örgütler ve ülkücüler (Grey Wolves) gibi  çözüm karşıtı gruplar ile bağlantıları olduğunu görüşünde.
                                                          

-------------------

Üç yıl önceye kadar “bozulmamış”, sakin, eski Kıbrıs köylerinin doğallığı içindeki  Pile, 1997 yılından sonra Denktaş rejiminin AB’ye kızıp iki-toplumlu gruplara Ledra Palas otelde buluşma izinlerini iptal etmesiyle, “barışseverlerin” ortak toplantı yeri olmuştu. Mart 2001’de “Handsacross the Divide” kadın grubunu, City üniversitesinde hoca olan Cynthia Cockburn, ki 2004’te, grubun kuruluşunu “The Line, Partition and the gender order in Cyprus”) kitabında anlatıyor, kendisi ve  başka kadın uzmanlarla work-shoplar  yaparak oluşma aşamasına getirmiştik. Şubat 2002 de Londra’da, orada yaşayan iki toplumdan da bazı kadınları da alarak “Handsacross the Devide” dı “register”yaptık.

Bir yıl süren kuruluş toplantılarımızı, aylarca Pile’deki “petrino suvlaki” lokantasında yapıyorduk. Bir süre sonra, Pile’de toplanan “iki toplumlu barış grupları” çoğalınca Rum iş adamı Lordos bizlere “Friendship House” ismi verilen bir ev kiraladı Pile’de.

2003’te kapılar açılınca, Pile günleri kapanmış oldu.

Böyle bir “gönül bağım” olmuş güzelim Pile’nin bu hallere düşmesine üzülüyorum.

Tabii, iki-bölgeli yönetimde tüm yasa ve yönetim kurallarının aynı olması gerekliliği Pile’nin geldiği durum nedeniyle daha önemli hale geldi.

KKTC’nin yapısı, “Türk yönetiminde” devam edecekse, hatta  Pile gibi “ortak yaşama” alanlarına da sirayet edecekse vay halimize!!

 

Bu yazı toplam 3688 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar