1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Hirondelle Çemberi ve mağduriyet
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Hirondelle Çemberi ve mağduriyet

A+A-


Geçtiğimiz gün Girne’de Hirondelle çemberinde Belediye’nin yaptığı çalışmayı yazmış ve çalışmanın durdurulmasından vatandaşın mağdur olduğunu belirtmiştim.
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın aradı, çalışmanın dökülen çimentonun kurumasını bekledikleri için durdurulduğunu söyledi.
Neler olmuştu peki; Girne’deki sellerden sonra Belediye sel baskınlarına karşı çalışma başlatmış ve bunlardan biri de Hirondelle Çemberi olarak belirlenmişti. 10 gün kadar önce başlayan çalışmada kazılar yapılmış, su geçişi için oluşturulan yerin üzerine çimento dökülmüş ama araya hafta sonu da girmesine karşın oradaki çalışma durdurulmuştu. Ben neden çalışmanın durdurulduğunu sormuş ve trafiğin en yoğun olduğu bölgede çalışmanın 24 saat sürmesi ve en kısa zamanda o çalışmanın bitirilmesi gerektiğini yazmıştım.
Sümer Aygın, çalışmanın zorunlu olarak durdurulduğunu çünkü dökülen çimentonun kurumasının beklenilmesi gerektiğini söyleyerek ihmalden kaynaklanan bir durum olmadığını kaydetti. Geçtiğimiz Cuma gün dökülen çimentonun üzerinin bu Cuma yani yarın kapanacağını da ekledi.
Uygulanan çalışma yöntemi böyle olabilir ama ben yine de çalışma yapılacak yer dikkate alındığında bu yöntemin dışında başka çalışma yöntemleri de uygulanabileceğini düşünüyorum. Çimentonun kurumasının beklenilmediği, en yoğun trafik noktasını felce uğratmayacak başka drenaj çalışma yöntemleri olabileceğini düşünüyorum. Sorduğum bazı inşaat mühendisi dostlar da endişemi paylaşıyorlar ve çimento dökümü yerine çalışmayı en erken zamanda bitirecek sistemlerin uygulanabileceğini belirtiyorlar.
Tekrar etmekte yarar var; Hirondelle gibi Girne’nin Lefkoşa ve Lefkoşa üzerinden diğer bölgelere en önemli ulaşım noktası olan bir yerde yapılan çalışmanın vatandaşı en az mağdur edecek şekilde planlanması çok önemlidir.

-----------------------------------
 

Bir de öyle olmasa!

“Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne Hoşgeldiniz” tabelası gördük, ilerledik, “vay be, nasıl bir koruma bölgesi göreceğiz acaba” diye merak ettim. Ama o da ne? Bu nasıl bir özel çevre koruma bölgesi anlamadım!
Daha önce bildiğim gibi her yerde siteler, evler, villalar, havuzlar var da bu da yeterli değilmiş… Bir yerde yolun hemen dibinde vadi veya dere yatağı diyebileceğimiz yerde toprak yığılmış. Bayağı… Toprak gerçekten de yığılmış. Yani dozer gelmiş, bir yerden toprağı çekmiş başka bir yere yığın yapmış. E ne olmuş peki? Daha ne olacak! Bu yığının üzerine küçük küçük evlerin sütunları çıkmış. Yani bungalov gibi yapılar yapılıyor. Yığının üzerine, özel çevre koruma bölgesinde… Yüz metre daha gidiyorum, yine yolun hemen dibinde arazi düzleştirilmiş, toprak bazı yerde kesilmiş, kireçle yapılacak inşaatın çizgileri çizilmiş. Nerede? Alagadi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde…
Dikkatinizi bir kez daha çekmek isterim; Burası “Özel Çevre Koruma Bölgesi”… Ya bir de özel çevre koruma bölgesi olmasa!..

Bu yazı toplam 2141 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar