1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Ha DP-UG, ha UBP…
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Ha DP-UG, ha UBP…

A+A-

 

CTP-BG, ha DP-UG’yle koalisyon kurmuş ha UBP’yle… Ben farklı olduğunu düşünmüyorum.
Neden böyle düşünüyorum?
Daha önce de yazmıştım; DP ile UBP arasında zaten ekonomik ve siyasal olarak farklı bir yaklaşım olmamasının dışında son zamanlarda UBP içindeki gerilim sonucunda yeniden parçalanma ve 7 eski UBP’li vekilin DP’nin UG kanadından aday çıkması, bu isimlerden 4 tanesinin DP-UG’li olarak yeniden meclise girmeleri o isimlerin artık UBP’li olmadıkları anlamını taşımaz.
Bir hafta önce şunları yazmıştım;
“Seçimden yenilgiyle çıkan UBP’nin olağanüstü kurultay toplamaya başlayacağı bugünlerde parti içinde de yeni bir yarış başlayacak. Başlayacak yarışta UBP içinde şu andaki duruma göre Eroğlu tarafının daha güçlü olacağını düşünüyorum. Bunu düşünürken DP’nin UG kanadı içinde meclise giren 4 eski UBP’li vekilin de bu süreçte Eroğlu yanında yer alacağını söylemek yanlış olmaz.
Süreç içinde DP’nin UG’si istifa edildiği için ortadan kalkar mı, meclise giren 12 milletvekili içinde başka UG’li de var mı, onlar da UBP yolunda istifa eder mi bilemem ancak eski politik benzer olaylara baktığımızda bu gelişmelerin çok da olasılık dışı olmadığını görebiliriz. Onun için de oluşacak koalisyon hükümetinde de olası bu gelişmelerin hesaplanması, öngörülmesi gerekecektir.”
Aynı görüşü koruyorum ve onun dışında “DP’nin UG kanadından meclise giren başka isim var mı bilmiyorum” derken şimdi başkaları da var diyebiliyorum. Çünkü bu isimler arasında Eroğlu’nun çağrısıyla aday olan ve meclise giren o 4 isimden başka DP-UG’li isimlerin olduğu şimdi daha net.
***
İşte böyle bir ortamda eğer CTP-BG koalisyon kuracaksa UBP’yle veya DP-UG’yle kurmasının bir farkı olacak mı?
Her iki tarafta da UBP var. Birinde sandıkta kalmış İrsen Küçük’ün UBP’si, diğerinde Eroğlu’nun vesayeti altına girmiş DP’nin UG’si yani başka bir deyimle yine UBP’liler…
Ha, vicdani bir yanı olabilir. Yani CTP tabanı DP-UG’yle kurulacak bir koalisyonda daha rahat olabilirler çünkü ‘UBP’yle hükümet kurmamış olacak. En azından adı UBP olmayacak. Böylelikle CTP yönetimi de daha rahat olacak çünkü “neden UBP’yle kurdunuz?” baskısı olmayacak.
Böyle bir rahatlık dışında tekrar söylemek istiyorum ki iki koalisyon biçimi arasında bir fark yok.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “mantıklı olan CTP-UBP koalisyonudur” açıklamasını yaparken yaklaşık olarak bunları demek istemiştir diye düşünüyorum ve Talat’ın bir de kuvvetli vurgu yaptığı DP’de UG’den dolayı oluşan Eroğlu faktörüdür. Talat’ın, Eroğlu’suz bir oluşumun, daha iyi olacağı görüşünde olduğu anlaşılıyor. Bu görüş tartışılabilir ancak ortaya koymaya çalıştığım durumdan ötürü en azından iki partinin bir farkı olmadığını söylemek mümkün olabilir.
Şunu da belirteyim; Ben UBP’yle bir koalisyon kurulsun demiyorum, sadece farkları olup olmadığıyla ilgili görüşümü anlatmak istedim ve tabii ki şunu da ortaya koymak gerekir; UBP’li bir koalisyonda UBP’nin eski hükümette olması nedeniyle şimdiki geçici hükümette olduğu gibi usulsüz işlerin üzerine gidilmesi olanağının ortadan kalkacağını da unutmamak gerek.

Bu yazı toplam 2049 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar