1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. 13 Eylül’de öğretmen sınavı, 15 Eylül’de okul ! Öğretmen Münhalleri
Salih Sarpten

Salih Sarpten

13 Eylül’de öğretmen sınavı, 15 Eylül’de okul ! Öğretmen Münhalleri

A+A-

Albert Einstein’a göre “aynı şeyleri yaparak, farklı sonuçlar elde edemezsiniz”…

Eğitim sistemimizde, öğretmen atamalarına ait durum tam da burada anlatılmak istenen gibidir… Öğretmenle ilgili yeterliliklerimiz, koşullarımız ve ihtiyaçlarımız her geçen gün değişmesine rağmen; onların hangi yere, hangi yeterlilikte ve hangi alanlara atanması ile ilgili yapılanlar bir türlü değişmiyor… Aynı şeyleri yaparak, farklı sonuçlar bekliyoruz. Dahası bu konuda geçmişte yaşadığımız sıkıntıları tekrar yaşayacağımız da gün gibi ortada duruyor…

Öğretmen münhallerine, sorgulayıcı bir anlayışla daha yakından bakalım…

Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 2014-2015 öğretim yılı için Genel Ortaöğretim ve Mesleki Teknik Öğretim kadrolarına, farklı alanlarda 40 adet öğretmen münhali duyurusu yayımlandı. Başvurular başladı… Öğretmenlik atanma yazılı sınavları 6,7 ve 13 Eylül 2014 tarihlerinde…

İlk dikkat çeken konu da bu sınav tarihleri aslında… 13 Eylül’de yazılı sınava giren bir aday, 15 Eylül’de açılacak okullarda görevinin başında olmasını beklemek biraz hayalcilik olur diye düşünüyorum…

Orta Eğitim Öğretmen Sendikası ise lise ve meslek liselerinde esas ihtiyacın 102 olduğunu ve 40 adet münhalin asla yeterli olmayacağını söylüyor… Gerçekten durum bu mu? Esas ihtiyacın yarısının altında bir münhal sayısı mı belirlendi?

Şüphesiz 40 öğretmen münhali, eğitim dönemine yine eksik öğretmen sorunu ile başlanmasına neden olacak ancak (sendikanın istediği) 102 adet münhal de eğitim sistemimizin gerçeklerinden oldukça uzakta… Zaten temel sorunda burada başlıyor… Ne yazık ki hem okullar, hem de alanlar arasında öğretmen dağılımları açısından çok ciddi dengesizlikler var…

Örneğin Güzelyurt bölgesindeki okullarda ciddi sayıda öğretmen fazlalığı varken, Karpaz bölgesindeki okullarda ivedilikle öğretmene ihtiyaç var. Merkezlerdeki okullarda öğretmenlerin ders yükleri oldukça aşağılarda iken, kırsaldaki okullarda öğretmen ders yükü oldukça yüksek… Dahası aynı okulda bazı alanlarda ciddi sayıda öğretmen fazlalılığı varken, bazı alanlarda öğretmen ihtiyacı var… Bu yapı sürdürülebilir değildir… Bu durumu görmezden gelerek öğretmen ihtiyacı belirlemek, var olan sorunlara yenilerini eklemekten başka bir işe yaramayacaktır…

Öğretmen münhallerine daha yakından bakalım: Genel Ortaöğretim Dairesi kadroları için tüm münhaller “Dipkarpaz Recep Tayip Erdoğan Ortaokul + Lefke Gazi Lisesi” olarak, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi kadroları için ise “Karpaz Meslek Lisesi + Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi”  muhtemel münhal yerleri olarak belirlenmiş… Yani neredeyse KKTC’nin tamamı… Başka bir ifadeyle atanan genç bir öğretmene, hem Karpaz’da bir okulda hem de Lefke’de bir okulda görev verilecek… Bu durumun mümkün olamayacağı ortada…

Münhal alanlarına baktığımızda daha büyük çarpıklıkları da görüyoruz: Örneğin ne Lefke Gazi Lisesi’nde, ne de Dipkarpaz RTE Ortaokulu’nda “İngilizce dilinde Coğrafya-Sosyal Bilgiler” dersi yok. Ancak bu alan ve bu okullar için tam 3 münhal var…

Bütün bunlardan anlaşılan şudur: Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki öğretmen dengesizliğini yeni atanacak öğretmenleri farklı okullara görevlendirerek çözme yoluna gitmeyi deneyecektir. Son 5 yıldır bu yöntem deneniyor… Ancak bu durum öğretmen kadrolarını daha da karmaşık hale getirmekten başka bir işe yaramıyor…

Oysa yapılması gereken; öğretmenlerin okul, alan ve ders yükleri bakımından doğru veriler içeren bir envanter oluşturarak, bir stratejik planlama yapmak ve bu planlama üzerinden öğretmenin yer değiştirmesi, atanması ve görevlendirilmesinin esaslarının belirlenmesiydi… Görünün o ki bu öğretim yılı için de bu anlamdaki tren kaçmıştır…

Ve ne yazık ki, yine bu 15 Eylül’de okulları öğretmensiz açma ihtimalimiz çok yüksektir…

 

---------------------------------------------------- 

Aklınızda Bulunsun
 

Kimler Burs Alabilecek?

Bu sayfayı takip edenler hatırlayacaktır. Daha öncede bu durumu gündeme getirmiş, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi’nin kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapması gerektiğini vurgulamıştım. Burs başvurularının başlamasıyla beraber bu konuda çok fazla sayıda şikayet e-postası aldım… Ben de tekrar gündeme getirmek istedim. Durum şu;

“KKTC kontenjan listesi” ile “İhtiyaç Fazlası Bölümler Listesi” tam dokuz alanda çakışıyor… Yani “Bilgisayar Enformatik”, “Bilgi Teknolojileri”, “Uluslararası İlişkiler”, “Uluslararası İşletme”, “Zihin Engelliler Öğretmenliği”, “Sosyal Bilgiler Öğretmenliği”, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon”, Elektrik-Elektronik Mühendisliği” ve “Eczacılık” bölümleri ülkemizdeki üniversiteler için ihtiyaç fazlası bölümler olarak belirlenmiş iken aynı zamanda ÖYSM tarafından KKTC kontenjanı olarak ayılmış ve öğrencilerim bu bölümlere yerleştirilmiş durumda…

Hal böyle olunca da yanıtlanması gereken sorular ortaya çıkıyor:
Bu bölümler gerçekten ihtiyaç fazlası mı?
Bu bölümlerde okuyan çocuklarımız burs başvurusunda bulunabilecekler mi? Yoksa bu bölümlerde Türkiye’deki üniversitelerde okurlarsa burs alacaklar, KKTC’deki üniversitelerde okurlarsa burs almayacaklar mı?

Bu konuda hem gençlerin hem de anne-babaların ivedilikle bilgilendirilmesi gerekmektedir diye düşünüyorum. Benden hatırlatması…

 

Anlayana - Gülmece

Sandal 99

Sandal kiralama servisinde sorumlu müdür, gölün kenarına kadar gelerek megafonu ile gölün ortasındaki sandala doğru bağırmaya başlar:
- "99 numaralı sandal. Zamanınız doldu. İskeleye dönünüz!"
Aradan dakikalar geçtiği halde sandal geri dönmeyince anonsunu tekrarlamış:
- "99 numaralı sandal. Hemen geri dönün yoksa saat farkı ödemek zorunda kalacaksınız!"
Bu arada müdür yardımcısı heyecanlı bir şekilde müdürün gelir ve;
- "Anormal bir şey var patron!... Bizim 75 sandalımız var… 99 numaralı sandalımız yok ki!"
Müdür, megafonu tekrar kaldırarak;
-  "66 numaralı sandal. Paniklemeyin. Kurtarma motoru şimdi geliyor!"

Bu yazı toplam 3294 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar