1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Süper Lig’in yabancıları
Süper Lig’in yabancıları

Süper Lig’in yabancıları

Süper Lig’in yabancıları

A+A-

Halil Tunç

Dünyanın tüm futbol liglerinde yabancı oyuncular futbol kalitesini yükseltmek ve seyir zevkini arttırmak amacıyla transfer edilirler. FIFA, UEFA ve CONCAFAF gibi uluslararası futbol kuruluşlarının belirlediği genel sınırlamalar dışında, her ülkenin kendine özgü yabancı sınırlamaları var. AB ülkelerinde, AB vatandaşı olsun olmasın tüm Avrupalı futbolcular yerli statüsünde oynarken, sınırlamalar diğer kıtalardan yapılan yabancı oyuncuları kapsamaktadır. İngiltere gibi bazı ülkelerde ise yabancı bir oyuncunun ülkede çalışma izni alabilmesi, ülkesinin milli takımlarında forma giyme sayısı ve sıklığına bağlıdır.
Türkiye’de uygulanan 6+0+4 gibi anlamsız bir uygulamanın uluslararası arenada ülke futbolunu temsil eden Türk takımlarına zarar verdiği konuşulurken, özellikle Galatasaray’ın, AB statüsündeki oyuncuların, yerli sayılması için AB nezdinde hukuksal çalışmaları devam ediyor.
Ülkemize baktığımız zaman, diğer ülkelere kıyasla yabancı oyuncu sayısındaki sınırlama dikkat çekmektedir. 2013 yılı Eylül ayında KTFF tarafından yayınlanan talimat uyarınca Süper Lig’de her kulüp en fazla 3 (üç) yabancı uyruklu futbolcu kadrosunda bulundurma hakkına sahiptir. Genelde kulüplerimiz fiyatlarının ucuz olması ve atletik yapıları nedeniyle Afrikalı oyuncuları tercih etmektedirler.

NİJERYA’NIN YENİ HARİKA ÇOCUĞU: PETER OLAYİNKA
Bu yıl ligimizde forma giyen yabancılar arasında en dikkat çekeni Yenicami forması ile savunmaların korkulu rüyası olan Peter Oladeji Olayinka. Yaz aylarında devam eden transfer döneminde Avrupa’nın devlerinden Porto’nun bu oyuncuyu transfer etmek için 4 yıllık teklifte bulunduğu dedikoduları uluslararası futbol sitelerinde yer almıştı. Arnavutluk’un BK Bylis Balshi takımıyla olan sözleşmesi, 30 Haziran 2013’de biten, 16 Kasım 1995 doğumlu Nijeryalı forvetin, Porto yerine Yenicami’ye neden geldiği tam bir sır perdesi. Daha önce ülkemizde MTG forması giyen ve kısa sürede Hollanda devi Ajax’a kadar yükselen Eyong’un kariyerindeki yükselişe benzer bir yükselişi Olayinka’da da görebiliriz.

EN PAHALI CHİBUZOR
Dünyanın sayılı futbol siteleri arasında görülen trasfermarkt.de’ye göre ligimizin en değerli oyuncusu olarak, €200,000 piyasa bedeli bulunan ve bu sezon Adanaspor’dan Cihangir’e transfer olan Nwogbo Chibuzor, görülüyor.
Süper Ligimizde kendi ülkelerinin A-Milli Takımlarında oynamış yetenekli futbolcular da yer alıyor. Bunlar arasında, Burkina Faso forması giymiş Serdarlı forveti İbrahim Kabore’yi, Kongo milli takımı formasını terletmiş Çetinkayalı orta saha oyuncusu Patrick Tshinozola Batshi’yi ve kısa bir süre önce Sierra Leone aday kadrosuna çağırılmaya başlayan 19 yaşındaki MTG oyuncusu Abraham Mike Lewis’i sayabiliriz.

HALI SAHADA KEŞFEDİLEN YETENEK
Yabancı futbolcular arasında en ilgi çekici olanlarından biri de Samson Ezeute. Bu oyuncu geçen yıl özel bir firma tarafından düzenlenen halı saha liginde forma giyerken, Y.Boğaziçi yöneticileri tarafından keşfedilmiş ve kendisine Süper ligin yeni takımında forma bulmuş.
Afrikalı oyuncuların kimlik kartlarında yazan yaşları ile gerçek yaşlarının aynı olmadığı son yıllarda dünya futbolunda sıkça tartışılan bir konu.

CEDRİC 43 YAŞINDA MI?
Drogba gibi çok önemli bir futbolcunun bile gerçek yaşının 41 olduğu gibi iddialar varken, Çetinkaya’nın bitirici forveti Meuheukeu Cedric Fein’in birçok uluslararası futbol sitesinde yaşı 43 olarak görülüyor. Fein’in, KTFF kayıtlarında, 19 Mayıs 1987 doğumlu görünmesi oldukça ilginç bir nokta olarak göze çarpıyor.
Afrikalı oyuncular dışında bu yıl ülkemizde ilk kez Portekizli bir oyuncu da forma giyiyor. Ligin yenilerinden Mormenekşe, genç milli takımlar düzeyinde Cristiano Ronaldo ile birlikte oynamış, 26 yaşındaki Jose Pedro Rodrigues’i Portekiz’in Graciosa takımından savunmasına taze kan olarak kattı.
5 Kasım 2013 tarihinde Zürih’te, FIFA Başkanı Sepp Blatter’in başkanlığında ve UEFA Başkanı Michel Platini’nin katılımıyla, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu ve Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Costakis Koutsokoumnis arasında gerçekleşen görüşme sonrası ülke futbolumuzun uluslararası düzeye yükseltilmesi halinde, oyuncularımıza yeni ufuklar açılırken aynı zamanda ülkemize gelen yabancı futbolcuların da kalitesinde gözle görülür bir yükselme olacaktır.

Bu haber toplam 1392 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 135. Sayısı

Adres Kıbrıs 135. Sayısı