1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sıcak kumun şampiyonları
Sıcak kumun şampiyonları

Sıcak kumun şampiyonları

Sıcak kumun şampiyonları

A+A-

Burhan Gürkan

 

Dünya’da futbolun oynanmaya başladığı yer olan İngiltere “Futbolun Beşiği” olarak nitelendirilir. Yüzyıllardır oynanan bu oyun, beraberinde alternatif şekillerini de getirmektedir. Brezilyalı futbolcuların bu oyundaki yeteneklerini sergiledikleri yerlerden bir tanesi de plajlar olunca, Plaj Futbolu’nun anavatanı olarak da Brezilya kabul edilir. 90’lı yılların başında kurallar çerçevesinde oynanmaya başlayan bu oyun zaman geçtikçe milli takımlar bazında, hatta Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupaları çerçevesinde oynanmaya başladı. Dünya tarafından beğeni ile oynanan bu oyun, geçtiğimiz haftasonu ülkemizde ilk kez resmi olarak düzenlendi. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu tarafından gerçekleştirilen organizasyon Camelot Beach Club’da Cumartesi ve Pazar günleri oynandı.

Üç kategoride 16 takım
Ektam Kıbrıs Ltd. ve Hediyem Su’nun sponsorluklarında gerçekleştirilen TAMSU Plaj Futbolu Turnuvası renkli görüntülere sahne oldu. Turnuva üç kategoride gerçekleştirildi. A takımlar, kadınlar ile dernekler ve firmalar kategorilerinde gerçekleştirilen organizasyonun ilk gününde grupların ilk iki maçları oynandı. A takımlar kategorisinde oluşturulan iki grupta Ahed Construction, Gamacı’s Team, Yeni Boğaziçi, Alayköy Belediyesi, Kum-Bazlar, Dream Team, Çetinkol ve Alsancak takımları yer aldı. Kadınlar kategorisinde Ortaköy, Tüfekçi, Düzova ve Akdeniz, Dernekler ve Firmalar kategorisinde Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği, Hakemler Derneği, Antrenörler Derneği ve Ektam Kıbrıs Ltd. yer aldı.

Normal futboldan farklı
Sıcak kumların üzerinde, dayanıklılık ve beceriye dayanan bu oyun, çim sahada oynanan futboldan biraz daha farklı. Mesela taç atışları ayakla kullanılıyor. Serbest atış kazanıldığında 5 metrelik bir baraj mesafesi bulunuyor. Kaleye 5 metreden daha yakın vuruşlar biraz da penaltı niteliği taşıyor çünkü baraj kurulmadan kaleye vuruş gerçekleştirilebiliyor. Kum zeminin de ağırlığı, topu zaman zaman kontrol etmek ve istediğiniz şekilde pas vermenize engel olabiliyor. Bunun gibi etkenler sonunda bildiğimiz çim saha futbolundan farklı bir oyun ortaya çıkıyor. Büyük keyif veren oyunda kazanılan şampiyonluklar da bir o kadar daha anlamlı oluyor.

Çetinkol, Akdeniz ve Antrenörler şampiyon
Cumartesiden Pazar gününe kadar süren turnuvada mücadele eden 16 takım arasında kategorilerde 3 şampiyon çıkarken, A takımlarda Çetinkol, kadınlarda Akdeniz, Dernekler ve Firmalar kategorisinde de Antrenörler Derneği mutlu sona ulaşan ekipler oluyorlar. Önümüzdeki yıl yaz aylarında daha geniş kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi planlanan turnuvanın ülkenin diğer bölgelerinde de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 1035 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 117. Sayısı

Adres Kıbrıs 117. Sayısı