1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Schwartz’lar...
Schwartz’lar...

Schwartz’lar...

Schwartz’lar...

A+A-

Ersin KAŞİF

Doksanlı yılların sonlarıydı. Gençlik Dairesi’nin halk dansları ekibi ile, özellikle yaz aylarında uluslararası festivallere katılıyordum. Gençlik Dairesi’nde on seneyi aşkın bir sürede keman çaldım. Birçok Avrupa ülkesini görme, gezme ve inceleme fırsatım oldu. Suceava, bende en fazla iz bırakan şehirlerden biri oldu. Romanya’nın kuzeyinde çok güzel bir şehirdi Suceava. Yemyeşil çehresi, akarsuları, parkları, anıtları ve tarih kokan sokakları. Yedi defa aralıksız Romanya Sucueva’da bulundum. Özellikle oranın bir derneğiyle kurduğumuz yakın ilişkiler ve dostluk unutulamaz. Romen ekip de bizler gibi her sene Kıbrıs’a yolculuk yapmaktaydı. Saatlerce otobüs yolculuğu değerdi dostluk uğruna.

RADİKAL KARAR

Romen ekibin son Kıbrıs gezisiydi. Romanya’da ekonomik kriz almış başını gidiyordu. Yirmi kişilik Romen dansçıları ve müzisyenlerinin yarısı Romanya dönüş yolculuğuna çıkmadılar. Çok radikal bir karar almışlardı, gelecek yaşamlarına dair. Kıbrıs’ta kaldılar. Dansçı kızların bazıları Girne Eski Yat Limanı’ndaki cafe’lerde garsonluk yaptılar. Grubun müzisyenleri ise otellerde müzik yapmaya başlamışlardı. Baba Ovidiu Schwartz grubun Pan Flütçüsüydü ve adeta bir virtüözdü.  Mihaela Schwartz ise çok iyi bir kemancı. Ovidiu ve Mihaela Schwartz çifti, birçok iyi hotel ve genellikle yabancı turistlerin uğrak yeri restaurantlarda müzik yaptılar. Çok uzun bir zaman diliminde Girne’de Dome Hotel’de kulakların pasını sildiler. Dinleyenleri kendilerine hayran bıraktılar. Ovidiu’nun bu süre içinde Türkçesi çok ilerlemişti. Eşi Mihaela ile kendi aralarında Türkçe konuşacak kadar iyi. Çocukları Eduard Schwartz dünyaya geldiğinde bir süreliğine Romanya’da yaşamlarına devam ettiler. Ardından Eduard’ı, kısaca Eddy’yi de alıp Kuzey Kıbrıs’a döndüler. Eddy ilkokulu Kıbrıs’ta okudu. Annesi kemancı olmasına rağmen Eddy’yi keman eğitimi için bana yönlendirdiler. İşte bu sürede bu aile ile çok daha samimiyetim olmuştu. Eduard, Lefkoşa Güzel Sanatlar Lisesi’ni kazanarak keman öğrencim olarak ortaokula devam etti. Otel ve restaurantların sıkıntılı durumu 2000’li yıllarda kendini çok belli ediyordu. Schwartz ailesi müzik icrası yanında enstruman tamiri ile de ilgileniyorlardı. Bu sayede Kuzey Kıbrıs’ta keman öğrencilerinin bir kısmı, Romanya’dan gelen el yapımı kemanlarla tanıştı.

EDDY GÜNEYDEN KUZEYE GEÇİYORDU

2003 yılında Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs özgürce dolaşıma açılması, aile için çok büyük bir şanstı. Schwartz ailesi hayatları hakkında yeni bir radikal karar alıp Kıbrıs’ın güneyine yerleşmeye karar verdiler. Güney’deki büyük otellerde müzik yaptılar. Eddy ise her sabah kalkıyor, hazırlanıyor ve okuluna gidiyordu. Güneyden Kuzeye geçip okuluna yani, Lefkoşa Güzel Sanatlar Lisesi’ne gidiyordu. Güneydeki okullarda okumaya başlayan ve güneye geçen onlarca öğrenci varken, bir çocuk güneyden kuzeye geçmekteydi. Bu bir ilkti aslında. Romanyalı bu çocuk Güneyden Kuzeye geçip eğitim alan tek öğrenciydi. Romanya eski Romanya değildi artık. Avrupa Birliği yolculuğu yaramıştı Romanya’ya. Romanya Hükümeti dersine çok iyi çalışmıştı. Romanya’dan gelen haberler Schwartz ailesini tekrardan radikal bir karar almaya zorlayacaktı. Artık memlekete dönme zamanı gelmişti. Aile, Romanya’ya, Sucueva’ya döndü. Zaman hızla geçti. Haberleşmemiz hiç kesilmedi. Schwartz ailesi çok güzel anılar ve izler bırakarak Kıbrıs’tan ayrılmışlardı. Şimdilerde Eddy,  bir rock yıldızı olma yolunda hızla ilerliyor. Ovidiu ve eşi Mihaela müzik serüvenlerini sürdürüyorlar. Müzik adına çok değerli çalışmalar yaptılar, şimdi ise Romanya’da yapıyorlar. Kıbrıs ise  Schwartz’ları hiç unutmayacak.

Bu haber toplam 1561 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 232. Sayısı

Adres Kıbrıs 232. Sayısı