1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Savaş Tilki
Savaş Tilki

Savaş Tilki

Savaş Tilki

A+A-

Necmi Belge

Kıbrıs Türk Futbolunun yetiştirdiği en değerli hakemlerden olan Savaş Tilki ile kariyeri ve başarıları hakkında Gönyeli Belediyesi’ndeki ofisinde konuştuk. Yenidüzen Gazetesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Yılın Spor Ödülleri’nde en fazla oy alarak Yılın Hakemi ödülünü kazanan Savaş Tilki 24 yıldır aktif olarak hakemlik yaparken, aynı zamanda Kıbrıs Türk Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nde de birçok görev üstlendi. 9 Şubat 1966’da Lefke’de doğan Savaş Tilki, 1974’te ailesi ile birlikte yerleştiği Gönyeli’de bir Gönyeli tutkunu olurken Gönyeli’nin adeta bir simgesi haline geldi. 1980-90 arasında Gönyeli Spor Kulübü’nde futbol oynayan Savaş Tilki, futbol yaşamına nokta koyduktan sonra henüz 24 yaşında iken daha sonra kendisine büyük ün kazandıracak futbol hakemliğine başladı. 1991 yılında faal hakemliğe başlayan Savaş Tilki bugün 23 yıllık başarılı kariyere sahip hakem olarak karşımızda durmaktadır. Henüz 48 yaşında olan Savaş Tilki’nin Futbol Federasyonu kurallarına göre iki yıl daha hakemliğe devam etme imkânı olduğu görülüyor. Bu noktada Savaş Tilki’ye başarılı Hakemlik kariyeri ile ilgili düşüncelerini sorduk.

BİRÇOK SPOR DALIYLA UĞRAŞTI
Savaş Tilki, çocukluğundan bugüne kadar birçok spor branşında faaliyette bulunduğu, okul yıllarında atletizm yaparken, Gönyeli Spor Kulübü’nde 1980 yılında başladığı futbol hayatına 1990’da nokta koyduğunu söyledi.
Daha sonra, TC Büyükelçiliği’nde dönemin FIFA kokartlı Basın Müşaviri Coşkun Kutay hocanın teşviki ile hakemliğe başladığını açıklayan Tilki, 6 ay gibi kısa bir sürede üst klasman hakem olarak en üst liglerde görev almaya başladığını belirtti.
Yaklaşık 24 yıllık hakemlik hayatında birçok zorlu maçlarda ve finallerde orta hakem olarak görev yaptığını anımsatırken, 20 yıla yakın da Kıbrıs Türk Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nde (KTFHGD) yönetim kurulu üyeliği, Asbaşkanlık ve Başkanlık yaptığını söyledi.
Tilki, halen KTFHG Derneği Genel Koordinatörü olarak görevini sürdürürken kendi söylemiyle hakemlikteki başarısının sırrının bu mesleğe olan sevgisinden, saygısından, derneğine karşı bağlılığından ve birlikte görev yaptığı arkadaşları ile dostluğu olduğunu vurguluyor.   

“HAKEMLERİMİZ ULUSLARARASI DÜZEYDE MAÇ YÖNETEBİLİR”
Kıbrıs’ta hakemliğin nasıl olduğu konusunda görüşlerini sorduğumuz Savaş Tilki,  Kuzey Kıbrıs’ın ambargolar altında olmasına rağmen,  futbol hakemlerimizin Türkiye dahil olmak üzere Dünya çapında ve uluslararası müsabakaları yönetebilecek düzeyde olduğunu iddia etti. Tilki bu bağlamda, FIFA gözetiminde KTFF ile KOP “Kıbrıs’ta futbolu birleştirme” görüşmeleri devam ederken başkanı Hasan Sertoğlu’nun girişimlerini hakem camiası olarak tüm arkadaşları ile birlikte heyecanla takip ettiklerini belirtti.
Ayrıca, bu konunda Başkan Sertoğlu’nun yürütmekte olduğu görüşmelerde Sertoğlu’na tam destek verdiklerini ifade eden Tilki, görüşmelerin ülke sporu adına olumlu sonuçlanacağına inandığını dile getirdi.
KOP’un FIFA’ya üye oluşu nedeni ile Güney Kıbrıs’taki hakem arkadaşlarının bu başarıyı yakaladığını ifade eden Tilki, eğer ambargolar olmasaydı kendilerinin de çok başarılı olacağını ve belki de bugün Güney Kıbrıs’taki hakemler gibi gibi FIFA kokartı takma şansları olacağını iddia etti.

UNUTAMADIĞI MAÇLAR
Tilki hakemlik hayatında kendisini en çok etkileyen anekdotlarının çok olduğunu ancak, bunların arasından üç taneyi hiç unutamadağını söyledi.
İlkinin, henüz daha 6 aylık hakem iken 1991 yılında birçok başarılı hakem varken Yenicami-K.Kaymaklı maçında orta hakem olarak görevlendirilmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti. İkinci hatırasının ise, KTFF ile Londra Türk Toplumu liginin 2006 yılında ilk kez ortak olarak düzenlediği Londra Süper Kupası’nda orta hakemlik görevi yapması olduğunu dile getirdi.
Tilki, hakemlik hayatında unutamayacağı anıları arasında en dramatik olan üçüncüsünün,  bir gün ara ile yönetmiş olduğu Süper Lig’den küme düşme müsabakası olan Esentepe-Binatlı maçı ve Güzelyurt’ta yer alan BÜY-B.Bağcıl Süper Lig’e yükselme maçları olduğunu belirtti.
Bu maçların ilkinde, küme düşen Esentepe futbolcularının boynuna sarılarak ağlamalarını, bir gün sonra Süper Lig’e yükselen B. Bağcıl futbolcularının küme çıkma sevinçlerini aynı şekilde boynuna sarılarak paylaşmalarının kendisini en çok etkileyen olayların başında geldiğini söyledi.  
Savaş Tilki son olarak, Yenidüzen gazetesinin 2013-2014 sezonunun en başarılı hakem ödülünde kendisini destekleyen tüm Yenidüzen okurlarına ve Yenidüzen spor servisindeki tüm arkadaşlarına ve dostlarına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2449 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 161. Sayısı

Adres Kıbrıs 161. Sayısı