1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Potaların zirvesini zorlayan adam
Potaların zirvesini zorlayan adam

Potaların zirvesini zorlayan adam

Potaların zirvesini zorlayan adam

A+A-

Necmi Belge

Kıbrıs Türk basketbolunu yıllarca Kıbrıs dışında özellikle Türkiye’de temsil eden ve 4 yıl önce Kıbrıs’a dönüş yapan başarılı sporcu Halil Kutruza ile bu başarılı geçmişini konuştuk.
Bir anlamda, “Potaların zirvesini zorlayan adam” olarak nitelendirebileceğimiz Halil Kutruza’nın bugüne kadar olan kariyerini anlatmaya başlayalım.

TOFAŞ’A TRANSFERİ

8 şubat 1984 Lefkoşa doğumlu Halil Kutruza basketbola Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda başladı. Burada beden eğitimi öğretmeni Ahmet Aknar’ın dikkatini çeken Halil bu takımda şampiyonluklar yaşadı. İlkokul 4. sınıfta, okulu ile birlikte Türkiye’ye giden Halil, Efes Pilsen, Ülker ve Tofaş gibi takımlardan teklifler almaya başladı. Bu bağlamda, Halil Kutruza 1996’da Tofaş kulübüne transfer oldu.

1996 - 1998 yılları arasında Tofaş küçük takımda oynarken, bir yıl şampiyonluk ve ardından da en iyi forvet ödülünü kazandı. 1997’de, Türkiye Milli takıma seçilen Halil, Türkiye küçük Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası’na katıldı.

Kendisini geliştirmeye devam eden Halil, 1998-2000 yılları arasında Tofaş yıldız ve milli takımda oynamaya devam etti. Tofaş ile şampiyon olurken, yine en iyi forvet ödülünü aldı.

2001 yılında Türkiye Genç Milli takımla final oynadı.  Aynı yıl TOFAŞ A takımında yer alırken, Türkiye Basketbol Ligi’nde en iyi oyun kurucu seçildi.

DÜNYA’NIN EN İYİ FORVET ÖDÜLÜ

Türkiye Genç Milli takımı ile Avrupa Sampıyonası’nda da 5’inci olurken, aynı yıl Liselerarası Dünya Şampiyonası’nda takımı 3’üncü oldu, orada da dünya en iyi forvet ödülünü almayı başararak, ödüllerine ödül kattı.
2002 yılında Koç Grubu ani bir kararla Tofaş takımını kapatırken, takım da bir alt ligde oynamaya mecbur bırakıldı.
2005 yılına kadar Birinci Lig ve İkinci Lig olmak üzere Tofaş’ta 9 sezon gecirdi ve ardında kardeş kulüp Çanakkale’ye zorunlu transfer oldu. Başka takımlardan teklif alan Halil Kutruza’ya Tofaş bonservisini vermeyince, Çanakkale’de oynamaya mecbur kaldı.
Ardından 1 yıl Bahçeşehir, Uşak Belediye Spor ile Beykoz takımlarında basketbol hayatını başarılı bir sekilde götürdü.

2010’DA ADAYA DÖNÜŞ VE GÖNYELİ İLE ŞAMPİYONLUK

Askerlik probleminden dolayı 2-3 yıl dönemediği Kıbrıs’a ancak 2010’da dönebildi. Döndüğü yıl, Gönyeli’de oynadı ve bu takımda da şampiyonluğa ulaşırken, en değerli oyuncu ve yine Gönyeli’de 1 yıl sonra sayı krallığını kazandı.
Gönyeli’nin ardından Yakın Doğu Üniversitesi’ne tranfer olan Halil geçtiğimiz sezon yine sayı krallığını elde etti. Bu yıl, yine Yakın Doğu Üniversitesi’nde oynamaya devam eden Halil, Telsim Büyük Erkekler Basketbol Ligi’nin en değerli oyuncusu seçildi.

“KIBRIS’TA BASKETBOL BÜYÜK AŞAMA GÖSTERDİ”

Böylesine müthiş bir basketbol kariyerine sahip olan Halil Kutruza Kıbrıs basketbolu ile ilgili olarak ambargolara rağmen, Kıbrıs basketbolun un büyük bir aşama gösterdiğini söyledi.
Kıbrıs’a kesin dönüş yaptığı 2010 yılından beri bu sezon, Kıbrıs basketbolunun en iyi, en kaliteli sezonunu geçirdiğini belirten Halil, kendilerine desteklerini esirgemeyen Telsim’e  teşekkürü bir borç bildiğini dile getirdi.
Bu sezon, Girne Amerikan Üniverstesi ile MAGEM’in Telsim Basketbol Ligi’ne çok büyük bir renk kattığını ifade eden Halil, gelecek sezon bu sayının daha da artmasını temenni etti. Halil, uluslararası platformlarda oynayan bir sporcu olarak KKTC’nin tanınmaması nedeniyle, uluslararası turnuvalara katılınamamasının çok üzücü olduğunu dile getirirken,  bundan sonraki yıllarda bu sorunun aşılması dileğinde bulundu.

“TECRÜBELERİMİ GENÇLERE AKTARMAK İSTİYORUM”

Kendisinin, bu yaşadığı tecrübeleri buradaki gençlerle paylaşıp bu deneyimleri onlara aktarmak istediğini dile getiren Halil, onların bunu istedikleri sürece, onlara aktarmayı istediğini ve onlara yardımcı olacağına olan inancını belirtti.
Şimdilerde, YDÜ genç basketbol takımı antrenörlüğü yapan Halil, çok yetenekli gençlere sahip olduklarını ancak bu gençlerin yeteneklerini çalışarak daha da yukarılara çıkarabileceklerini iddia etti.
Kendisinin, bu kadar başarı kazanması ve bunlara imza atmış olmasının nedeninin, yeteneğinin yanında çok çalısması olduğunu belirtti.
Halil Kutruza basketbol yaşamına devam ederken, eşi Eda Türmen Kutruza ve 3 yasındaki kızı  Mira Kutruza ile de mutlu bir yaşam sürdürüyor.
Arica Cranberries Dance & Gym Center isimli bir Fitness salonuna sahip olan Halil, eşi Eda ile birlikte kendi salonunda genel ve kişiye özel TRX eğitimi veriyor.

Bu haber toplam 4314 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 159. Sayısı

Adres Kıbrıs 159. Sayısı