1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Portekizli Mariza, Müziği “Fado” ile Dünya Turnesi İçin Yollarda!
Portekizli Mariza, Müziği “Fado” ile Dünya Turnesi İçin Yollarda!

Portekizli Mariza, Müziği “Fado” ile Dünya Turnesi İçin Yollarda!

Portekizli Mariza, Müziği “Fado” ile Dünya Turnesi İçin Yollarda!

A+A-


Ersin Kaşif

Dünya müziklerine meraklı olanlar bileceklerdir. “Fado” 19. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiş ve süregelen, Portekiz halk müziği türüdür. Kelime anlamı olarak kader ya da alın yazısı gibi çevirileri olsa da tam bir çevirisinin olmadığı söyleniyor. Fado, balıkçı, kaşif ya da denizci olan sevgililerini, eşlerini denize uğurlayan ve onların geri dönmesini umutla bekleyen 19. yy Portekiz kadınlarının, artık beklenen yakınlarının geri gelmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardan türemiştir. Bu nedenle Fado, derin acıların, hüzünlerin, özlemin, nostaljinin, mutluluğun ve aşkın ifade edildiği bir müzik türüdür aslında. Fado'nun, isimlerini Portekiz'in Lizbon ve Coimbra şehirlerinden alan iki türü vardır. Coimbra'nın sade bir tarzı olmakla beraber Lizbon fado'su daha yaygındır. Günümüz Portekiz'inde modern fado bir çok ünlü müzisyenin icra ettiği popüler bir müzik dalıdır. Klasik fado bir Portekiz gitar ve bir klasik gitar eşliğinde tek bir şarkıcının performansıyla icra edilmektedir. Modern fadonun ise yaylı çalgılar dörtlüsünden tüm bir orkestraya kadar çeşitli uygulamaları mevcuttur. 20. yüzyılın en ünlü fado sanatçısının Amalia Rodrigues olduğu söyleniyor. Tanınan ve ün yapmış birçok Fado şarkıcısının yanında. Fado'yu  Portekiz sınırlarından tüm dünyaya kendi kanatlarıyla taşıyan, Portekiz devleti tarafından 'Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı' unvanı alan Mariza, tüm dünyada 1 milyondan fazla albüm satışıyla fado'nun 1 numaralı temsilcisi olmayı sürdürüyor. 3 kez Grammy adaylığı ile ve üst üste 3 kez kazandığı 'Avrupanın En İyi Sanatçısı' BBC Ödülleriyle meşhur Guardian gazetesinin "Dünya Müziğinin Divası" olarak gösterdiği Mariza, 2013 turnesinde unutulmaz hitlerini sahneye taşırken müzikal yolculuğu sırasında başka şarkıcılardan sevdiği şarkıları da ilk kez sevenleri ile buluşturuyor. 1999 yılında efsane Fado şarkıcısı Amalia Rodrigues'in adını taşıyan Vakıf tarafından "Fado'nun Sesi" unvanını alan ve Türkiye'de de büyük hayran kitlesine sahip olan sanatçı, yeni albümünü çıkarmaya hazırlanırken 2013 dünya turnesi kapsamında 7 Mayıs'ta Türkiye’de de konser verdi. (EMI MUSIC)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Emeli Sande, 50 yıldır "The Beatles"a ait olan rekoru kırdı!
Müzik dünyasının efsane grubu The Beatles'ın 1963-1964 yılları arasında İngiltere Top 10 müzik listelerinde 'Please Please Me' ile aralıksız 62 hafta yer alarak kırdığı rekoru, aradan geçen 50 yılın ardından Emeli Sandé kırmış oldu! Sanatçı, ilk stüdyo albümü "Our Version of Events" ile albümün çıktığı ilk günden bu yana İngiltere “Top 10”  listelerinden inmeyerek listedeki 63. haftasını da doldurdu! Müzik dünyası için büyük heyecan yaratan bu rekor ile Emeli Sandé, uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak bir başarıya imza atarak tarih yazıyor! Hade hayırlısı. (EMI MUSIC)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Janelle Monae’den yepyeni bir şarkı: Q.U.E.E.N
Pop, soul, afro-punk, funk türlerini oldukça başarılı bir şekilde harmanladığı müziğiyle kariyerinin başlangıcından bu yana olumlu eleştirilerle taçlandırılan Janelle Monáe, Erykah Badu ile birlikte kaydettiği yeni single'ı 'Q.U.E.E.N.' ile bir kez daha müzikseverlerle buluşuyor! 'Q.U.E.E.N'i aşağıdaki link'e tıklayarak dinleyebilirsiniz: (EMI MUSIC)
http://soundcloud.com/atlanticrecords/queen-feat-erykah-badu

.

Bu haber toplam 2606 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 107. Sayısı

Adres Kıbrıs 107. Sayısı