1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Özbarışcı: Pul biriktirmek bir kültürdür
Özbarışcı: Pul biriktirmek bir kültürdür

Özbarışcı: Pul biriktirmek bir kültürdür

Özbarışcı: Pul biriktirmek bir kültürdür

A+A-

 

Hüseyin Özbarışcı  

Adres Kıbrıs dergisi olarak bizler bu hafta, Akçay’da yaşayan Mehmet Özbarışcı’nın evine konuk olduk.
Arşivlerinde 1975 yılından bu yana kullanılan, dağıtımı yapılan posta pulu bulunması nedeniyle evine konuk olduğumuz Mehmet Özbarışcı, bizi çok sıcak bir şekilde karşılayarak, sorularımızı yanıtladı. Mehmet Özbarışcı ilk olarak bizlere hayat hikâyesini kısa bir şekilde anlattı; 
24 Aralık 1955’te Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan Akçay köyünde,  ailesinin 2. çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Behlül Özbarışcı çiftçi, annesi Dervişe Özbarışcı ise ev hanımıydı. 1982 yılında Cihangirli (Abohor) Yılşen Özbarışcı ile evlendi. Şu an da halen Akçay’da yaşayan Mehmet Özbarışcı, evli ve 2 kız çocuğu babasıdır.
Mehmet Özbarışcı’nın kısaca hayat hikâyesini dinledikten sonra sorularımızla pul koleksiyonculuğu hakkında bilgiler almaya çalıştık.

Kaç yıldır pul koleksiyonu yapıyorsunuz?
1975 yılından beri pul biriktiriyorum. İlk zamanlar beğendiğim pulları alıyordum fakat daha sonra Posta Dairesi’ndeki görevlinin önerisiyle tedavüle giren bütün pulları seri olarak almaya başladım. Pullarla beraber ‘ilk gün zarfları’nı da alarak koleksiyonumu zenginleştirmeye başladım. 

“KÜLTÜRÜM ARTTI”

Pul koleksiyonu size neler kazandırdı?
Pul koleksiyonculuğu bir kültür olayıdır. Pul koleksiyonu ile birlikte genel kültürüm arttı. Beni devamlı olarak araştırmaya yönlendirdi. Zamanla biriken pullar, gerektiği zaman bir maddiyat olabiliyor. 

Gelecekte pullarınızı ne yapmayı düşünüyorsunuz?
İleride çocuklarıma vermeyi düşünüyorum. Manevi olarak değerli oldukları için çocuklarımdan tek istediğim, onların da biriktirip ileride çocuklarına devretmeleridir.

1975 yılından bu yana hiç seri kaçırdınız mı?
1975 yılından bu yana hiç seri kaçırmadım. Bir dönem ekonomik zorluklardan dolayı 2 yıl ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra eksiklerimi tamamladım. Şu anda eksik serilerim bulunmamaktadır.

“EN GÜZEL HEDİYE”

Bu konudaki tavsiyeleriniz nedir?
Başta gençler olmak üzere herkese tavsiye ederim. Bana göre bir anne ve babanın çocuklarına maddi ve manevi olarak verebileceği en güzel hediyedir. Bir hobi olarak da yapılabilir.

2014 yılında çıkacak olan seriler nelerdir?
Bu yıl öncelikle 6 Ocak 2014 tarihinde bir seri çıktı. Bu seri, Kıbrıs Türk Postaları’nın kuruluşunun 50. yılı anısına satışa sunulmuştur. Bunun yanında, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2014 yılı pul sürüm programı çerçevesinde 7 seri daha pul satışa sunulacaktır. Ancak bu program gerektiği zaman da değiştirilebilir.    

Posta Dairesi’ne kaydınız bulunuyor mu?
Güzelyurt’taki Posta Dairesi şubesine eskiden beri kayıtlıyım. Buradan elde ettiğim yıllık pul sürüm programını alıp, pulların çıkacağı tarihleri öğrenmiş oluyorum. Böylelikle günü geldiğinde Posta Dairesi’ne gidip pullarımı alıyorum. Bu arada isteyen herkes Posta Dairesi’ne kayıt yaptırabilir. Kayıt olmadan da pul alınabilir.

Koleksiyonunuzu isteyenler görebilir mi yoksa kısıtlamanız var mı?
Beni tanıyan kişiler benden bu konuda öneriler alabilir. Koleksiyonumu benim kontrolümde yakınlarıma gösterebilirim. Ancak, pulun elle tutulmaması, ellenmemesi gerekir. Pul ellendiği zaman maddi değerinden düşer. 

İLK POSTA PULU

Bu konuda araştırmalar yaptınız mı?
Pul konusunda araştırmalarım da var. Doğru olan bilgileri alıp öğrenmekteyim. Bir dönem, Türkiye’de çıkan ‘Yeni Koleksiyon’ dergisini devamlı olarak almaktaydım.

Öğrendiğiniz bilgiler ışığında dünyadaki ilk posta pulu ne zaman ve nerede çıktı?
Edindiğim bilgilere göre dünyada ilk posta pulu 1840 yılında İngiltere’de çıktı. Dünyadaki ilk resmi pul ise 21 Eylül 1847 yılında tedavüle konmuştur.

Bu haber toplam 2416 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 144. Sayısı

Adres Kıbrıs 144. Sayısı