1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Osmanlı’da Padişah cinayetleri
Osmanlı’da Padişah cinayetleri

Osmanlı’da Padişah cinayetleri

Osmanlı’da Padişah cinayetleri

A+A-


Erdinç Gündüz

‘Muhteşem Yüzyıl’, Türk televizyon tarihinin en çok izlenen dizilerinden biri olmuş. Tarihi sevenler bir yana, tarihle pek ilgilenmeyenleri bile ekran başına toplamayı başaran ‘MuhteşemYüzyıl’ dizisi, ta başından da uyarıldığı gibi, tarihi bazı gerçeklerin yanısıra, bazı ‘kurgular’la da zenginleştirilmiş bir yapım.

Tarih’le ilgilenmiş olanların zaman zaman eleştirdiği, tarihle hiç ilgilenmeyenlerin ise dizideki neyin gerçek neyin kurgu olduğunu bile anlayamadığı yapımın en çok ilgi toplayan bölümü ise Şehzade Mustafa’nın, babası Sultan Süleyman’ın emriyle boğularak öldürülmesinin yer aldığı bölüm oldu.

Tarihi bilen ve diziyi izleyenler ‘boğdurma’ sahnesinin nasıl gerçekleştirildiği merağı içindeydiler. Tarihi bilmeyenler ise şaşkındı, inanamıyorlardı. ‘Bir baba, oğlunun öldürülmesini nasıl emrederdi ?’.... ‘Bir baba kendi oğlunun canına nasıl kıyardı ?’... ‘Olay doğru muydu ? Yoksa ‘kurgu’ muydu ?’...

Daha yakın tarihi anlatan ‘resmi’ kitapları olduğu gibi, ‘Osmanlı’yı anlatan resmi tarih kitapları da genellikle zaferler, kahramanlıklar, ihtişam v.s.’den söz eder. Resmi tarih kitaplarında o ‘taht’ın perde gerisindeki kan gölünü anlatıldığı pek görülmez. Ama gerçek bambaşkadır. Osmanlı’da taht kavgası veya başka nedenlerle öyle akıl almaz cinayetler işlenmiştir ki, anlatmakla bitmez.
İşte bu araştırmada, ayrıntılara girmeden, Osmanlı Padişahlarının cinayetlerininin bir dökümünü vermeye çalışacağız sizlere.

     ***

Cinayetler aslında ‘Kurucu’ Osman Bey zamanında  başlamış olmakla birlikte tarihçiler, Padişah Cinayetleri’nde dönüm noktasının Fatih Sultan Mehmet’in ‘Kanunnamesi’ olduğunu belirtirler. Tarihçiler, ünlü Fatih Kanunnamesi ile ‘Devlet bekası için, baba, anne, amca dahil, akraba ve hatta evlat öldürülmesinin’ yasallaştırıldığını vurgularlar.

Ve işte ‘Padişah Cinayetleri’ :

• ‘Kurucu’ Osman Bey, öz amcası Dündar Bey’i kendi elleriyle boğarak öldürmüştür.

• I. Murat, Padişah olacak olan ağabeyi Halil’i öldürerek tahta oturmuştur. Tahta oturduktan sonra da kardeşi İbrahim’i öldürtmüştür.

• Yıldırım Beyazid, tahta geçer geçmez ilk iş olarak 10 kardeşini boğazlatarak öldürtmüştür.

• II. Murat, Padişah olur olmaz önce kardeşi Mustafa’yı öldürtmüş hemen ardından da diğer kardeşlerini de gözlerine mil çektirterek kör etmiştir.

• Fatih Sultan Mehmet, kundaktaki kardeşini öldürtmüş, ünlü ‘Kanunname’yi çıkartmıştır.

• II: Beyazıt tahta geçince, kardeşi Cem Sultan Roma’ya kaçmıştır. Beyazıt önce kardeşi Cem’in 4 çocuğunu öldürtmüş, daha sonra da Cem Sultan’ı Roma’da boğdurtarak öldürtmüştür.

• Yavuz Sultan Selim’in tahta geçer geçmez ilk işi,  önce kardeşlerinin tümünü hemen sonrasında da öz amcasının Bursa’daki beş oğlunu öldürtmüş, neredeyse soyunun tümünü ortadan kaldırmıştır.

• Kanuni Sultan Süleyman, önce oğlu Mustafa’yı boğdurtarak öldürtmüş, daha sonra İran’a kaçan oğlu Beyazıt’ın peşine adam salarak onu da boğulmak suretiyle öldürtmüştür. Bunlardan ayrı olarak oğlu Beyazıt’ın 4 çocuğunu, yani torunlarını da öldürtmüştür.

• Padişah III. Murat beş kardeşini öldürtmüştür.

• Murat’tan sonra tahta çıkan oğlu III.Ahmet, babasının öldüğü gün, 19 kardeşini boğazlatarak öldürtmüş, hemen sonrasında da kendi öz oğlunu, uyurken boğdurtmuştur.

• IV.Murat’tan sonra tahta geçen IV. Mustafa, III. Selim’i kılıçla doğratarak öldürtmüş, cesedini kazıklara çakarak hayvanlara yem yapmıştır.

• II.Mahmut önce IV. Murat’ı zehirleyip, sonra da IV.Murat’ın karısı ve çocuklarını öldürtmüş, ama daha da önemlisi öz annesini de zehirleterek öldürtmüştür.

Bu haber toplam 26813 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 147. Sayısı

Adres Kıbrıs 147. Sayısı