1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ‘Önce İnsan’ diyebilmek önemli
‘Önce İnsan’ diyebilmek önemli

‘Önce İnsan’ diyebilmek önemli

‘Önce İnsan’ diyebilmek önemli

A+A-

Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Sosyal Aktiviteler Merkezi (SAM) projesini ADRES KIBRIS’a anlattı:

 

• Gönyeli sürekli büyüyen ve gelişen bir kent. Gönyeli Belediyesi de çok kısa bir sürede bu büyümeye cevap veren hızlı bir gelişim gösterdi ve birçok belediyeye örnek olacak icraatlarda bulundu. Bu ivmenin sırrı nedir?

• Dürüstlük ve adaletten taviz vermemek, kurallara uyma prensibinden asla vazgeçmemek ve verilen hizmetin niteliği konusunda hassasiyet göstermek. Bütün sır burada, dürüstlük, adalet, kurallara uymak ve nitelik. Bunlar olmadan yerel yönetimlerde başarı da olmaz.  Biliyorsunuz Yerel Yönetimler halkın ihtiyaçlarını birinci elden ve doğrudan karşılayan en temel birimlerdir. Bir kent büyüyüp gelişirken, ihtiyaçları da onunla birlikte büyür. Bu yüzdendir ki modern bir kent oluşturmak, çağdaş belediyecilik uygulamalarını ve bu uygulamaları çerçeveleyen uluslararası prensipleri de yakından takip etmeyi gerektirir. Biz yola çıkarken, Gönyeli’yi köyden kente dönüştüreceğimizi ve bu kentin Avrupa standartlarında biçimleneceğini söyledik. Öyle de yaptık. Gönyeli’nin su depolama kapasitesini 400 tondan 2500 tona çıkardık; 144.000 metre içme suyu şebekesini en güvenilir boru tipi olan yüksek politenli borularla yeniledik. Daha önceleri çeşmelerden paslı ve sağlık açısından oldukça tehlikeli bir su akarken, biz Gönyeli’yi çeşmelerinden içme suyu akan tek kent haline getirdik.  Gönyeli şu an alt yapısı projelendirilmiş tek kent olmanın haklı gururunu yaşıyor. Mesela kanalizasyon sorunu artık tarih oldu, tam 126 kilometre kanalizasyon hattı döşedik. Bu yatırımın bugünkü bedeli 22.6 milyon Türk lirasına tekabül ediyor. Çevreye ayrılan kaynağı tam 7 katına çıkardık ve Çevre Master planı çerçevesinde yeşillendirilmek üzere 197 yeşil alan oluşturduk. Bugüne dek ektiğimiz toplam fidan sayısı 17.000’i aştı. Her yıl 80.000 çiçek fidesi ekiyoruz. Bir kısmı oyun gruplu, bir kısmı da jimnastik aleti içeren 21 park alanı yarattık, yürüyüş parkurları yanında 70 koruluk oluşturduk. Bunlar az önce bahsettiğim temel prensipler, yani dürüstlük, adalet, nitelik ve kurallara uygun hizmet etme prensipleri olmasa olmazdı.  Şu an yürüttüğümüz asfaltlama projeleri yanında, Atatürk Caddesinde yaptığımız yenileme projesinde fiziksel ve görme engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da gözeterek Avrupa şehirlerinde görmeye alıştığımız yol ve kaldırım düzenlemelerini Gönyeli’ye getirdik. Tüm bunların yanında Kıbrıs’taki belediyecilik anlayışına yeni bir boyut kazandıran Gönyeli Sosyal Aktiviteler Merkezi’ne de hayat verdik.

• Gönyeli SAM gerçekten de büyük bir ilgi görüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni bina açılışı ile birlikte birinci yılını doldurdu. Şu an 1000’in üzerinde insana hizmet veren bu birimi biraz anlatır mısınız?

• Gönyeli SAM, başta gençler, çocuklar, yaşlılar ve kadınlar olmak üzere Gönyeli’de yaşayan herkese çeşitli alanlarda sosyal hizmet ulaştıran bir merkez. Eğitim, sağlık, spor, dans, sanat ve benzeri her türlü alanda çeşitli projeler üretiyor. Dünyada belediyecilik hizmetleri artık sadece temizlik, aydınlatma ve çevre düzenlemelerinden ibaret değil. Belediye sınırları içerisinde yaşayan halkın nitelikli sosyal hizmet alması, toplumsal yaşamda güçlü ve sağlıklı bir noktaya varması için özellikle Avrupalı belediyeler Gönyeli SAM gibi merkezler oluşturuyorlar. Aslında Gönyeli SAM’a temel oluşturan evrensel prensipler Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında Rio’da düzenlediği “Yeryüzü Zirvesi” ile başlayan, 1996 Habitat Zirvesi, 2000 New York Milenyum Bildirgesi ve 2002 Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi ile hayat bulan Gündem 21 Programında şekillendi. Bu evrensel prensiplerden hareketle “Önce İnsan” diyen, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve yönetişim ilkeleri çerçevesinde çalışan bir bölüm olarak hayat buldu. Gönyeli halkı arasındaki toplumsal paylaşımı destekleyici, ortak yaşamı güçlendirici hizmetler vermeye başladı. 2012 yılından bugüne dek toplam 19 ayrı başlıkta proje üretti ve 1318 kişiye ulaştı. Bu faaliyetleri çok boyutlu tasarlıyoruz. Bir yandan hizmetin çeşitliliğine özen gösteriyoruz. Mesela Tai-Chi & Chi Gong, Latin Aerobik ve Yoga gibi dünyada sevilerek yapılan yeni spor alanlarını belediyemize taşırken, öte yandan da İngilizce, Yunanca gibi dil kursları ile lisanını geliştirmek isteyenlere imkânlar sunuyoruz. Bunları yaparken her toplumsal kesimin faydalanabileceği bir hizmet yelpazesi oluşturmaya özen gösteriyoruz. Mesela şu an yürütülmekte olan projeler arasında 7-14 yaş grubu çocuklarımız için Resim ve Basketbol kurslarımız var. Yine okul öncesi eğitim döneminin önemli unsurlarından olan “Bal Arısı Minikler Tiyatro Eğitimi” 4-7 yaş grubu çocuklarımızın keyifle katıldığı bir proje. Bu dönem çocuklarımız için Masa Tenisi, Aletli Müzik Kursu ve Satranç kursları düzenliyoruz. Ayrıca 5-7 yaş arası çocukların drama teknikleri ile İngilizce öğrenmesini sağlayacak, yine 3 yaş ve üstü çocuklarımızın da Montessori yöntemi ile İngilizceyi kolayca öğrenecekleri kurslarımız da başlıyor.

• Peki, gençler için neler var?

• Gençler Dell Arte Oyunculuk Atölyesine geliyorlar. Bir yandan tiyatro sanatının tarihini, tekniklerini öğrenirken, öte yandan farklı ekollerin oyunlarını performe ederek uygulamaya da giriyorlar. Çok yoğun bir ilgi göstermeleri yanında, güzel dostluklar da kurdular. Bunlar dışında yetişkinler için düzenlenen perspektif Resim Atölyesi, Klik Fotoğraf Atölyesi ve Tango da hem gençlerin hem de orta yaşlıların çok katılım gösterdiği projelerimiz arasında.

‘PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ’ BAŞLATTIK

• Sanırım bir ilk gerçekleştirerek Danışmanlık hizmetleri de başlattınız…

• Evet, gururla söylemek isterim ki kuzey Kıbrıs’ta ilk defa Psikolojik Danışmanlık Servisi ve Ebeveyn Danışmanlığı Servisi adı altında iki tane hizmet başlatan belediye Gönyeli Belediyesi olmuştur. Gönyeli SAM’ın verdiği önemli sosyal hizmetler arasında bulunan bu servisler insanların gerek gündelik hayatta karşılaşılan zorluklarla baş etmesini kolaylaştıran, gerekse çocukların eğitimi ve yetiştirilmesinde onlara nasıl yaklaşılması gerektiğini doğru biçimde aktaran önemli hizmetler oldu.

• Feslikan Dost Kahvesi de bu sosyal hizmetler kapsamında mı açıldı?

• Feslikan Dost Kahvesi Gönyeli SAM ve Yaşlılar Şubemizin birlikte yürüttüğü bir proje. Biliyorsunuz Yaşlılar şubemiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızın fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarına cevap vermek üzere çeşitli hizmetler veriyor. Feslikan Dost Kahvesi ile bu hizmetlere bir yenisini daha ekledik. Hafta içi her gün saat 9.00-12.00 saatleri arasında Feslikan Dost Kahvesi’ne gelen 65 yaş üstü vatandaşlarımıza çay ve kahve ikramı yapıyoruz. Onlar sohbet ederken hemşirelerimiz de onların şeker ve tansiyon ölçümlerini yapıyor.

 

Bu haber toplam 1277 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 156. Sayısı

Adres Kıbrıs 156. Sayısı