1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Ölümden dönen ve mucizeler yaratan genç atlet: Aliye Burkay
Ölümden dönen ve mucizeler yaratan genç atlet: Aliye Burkay

Ölümden dönen ve mucizeler yaratan genç atlet: Aliye Burkay

Ölümden dönen ve mucizeler yaratan genç atlet: Aliye Burkay

A+A-

Necmi Belge

Son yıllarda, atletizm sporunda 200 ve 400 metrede yıldızı parlayan genç atlet Aliye Burkay’ı tanıtmak istiyorum bugün. Yaşamında bir dönüm noktası olan büyük bir kazadan sonra adeta, ölümden  dönüp yeniden hayata tutunan Aliye, bu olayı “hayata yeniden dönüş” olarak kabul ediyor.

3 Şubat 1995 yılında doğan Aliye’nin atletizm macerası Mağusa Şht. Osman Ahmet İlkokulu’nda hocası ve antrenörü olan Mehmet Erkol’un ilkokul 3.sınıfta Aliye’yi keşfi ile başlar.

İZMİR’DE TÜRKİYE İKİNCİLİĞİ
Aliye’nin ilk önemli başarısı İlkokullararası atletizm yarışmalarında ilkokul dördüncü sınıfta 800 metrede birinciliği ile başlar. KKTC’deki birinciliklerin ardından 5.sınıfta 800 metrede  İzmir’de Türkiye ikinciliği ile ilerisi için umut veren Aliye’nin gerçek başarıları ortaokulda devam ettiği Levent Koleji’nde ortaya çıkar.

Mehmet Erkol’un himayesinde, dev adımlarla yürüyen Aliye, Levent Koleji’ndeki hocası Serkan Biran ile 200-400 metrede birinciliklere imza atmaya başlar. Üç yıl üst üste Konya, Eskişehir ve Ankara’da Türkiye şampiyonalarında KKTC’yi temsil ederken ilk beşe girmeyi başarır. Lise eğitimini de Levent Koleji’nde sürdüren Aliye Burkay, 10. sınıfta elemelerde 400 metrede 1.03.52 ile birinci gelirken, 200 metrede 27.52 saniye koşmuştu.

ZİRVEYE TIRMANIRKEN, 15 METRE YÜKSEKLİKTEN AŞAĞIYA ÇAKILDI
İşte; bu büyük tempo ile tam zirveyi yakalama noktasına gelen Aliye bir yarış öncesi Atatürk Stadı tribünlerinde konsantre olmaya çalışırken dengesini kaybederek, yaklaşık 15 metreden asfalt zemine çakıldı. Kendi yarışından önce, arkadaşlarının yarışını izlemek için, çıktığı tribünlerin en üstüne oturan Aliye dengesini kaybedip, asfalta düştü. Bu kazada adeta ölümden dönen Aliye’nin ayağı kırılır. Uzun tedavi süresince ona en büyük desteği hocası Mehmet Erkol verir ve pistlere dönmesi için her şeyi yapar.  

ATLETİK YAPISI ONU 90 GÜNDE AYAĞA KALDIRDI
Hocası Mehmet Erkol, bu kazanın nedenini aşırı antreman temposu, yol yorgunluğu, sınav stresi ve yarıştaki beklentiler olduğunu ifade etti...
Mutlak bir ölümden dönen Aliye 10 günlük tedaviden sonra, 90 gün sonra mucivezi bir şekilde ayağa kalkar. Aliye’yi tedavi eden doktorlar, Aliye’nin atletik bir yapıya sahip olması nedeniyle kazayı ucuz atlattığını ifade ederler.

Yürümeye başladıktan üç ay sonra, Serkan Biran nezaretinde antremanlara  başlayan Aliye kısa bir süre sonra eski formuna ulaştı. Lise döneminde ikinciliklere ulaşan Aliye 400 metreyi 65 saniyede, 200 metreyi de 30 saniyede koşar.  O güne kadar hiç geçilmeyen Aliye’nin morali bozulur. Son sınıfta yaşının büyük olması nedeniyle yarışmalara katılamaz.

MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Geçirdiği üzücü ve büyük kazadan sonra, normal bir insanın yürüyemeyeceği bir durumdan yeniden pistlere dönen Aliye adeta bir mucizeyi gerçekleştirdi. Bu yıl, Levent Koleji’nden mezun olan Aliye 2013-2014 ders yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nde Beden Eğitimi bölümünde eğitimine başladı.
Bu sezon, 200-400 metrede üniversitelerarası atletizm yarışmalarına hazırlanmaya başlayan Aliye antrenörü Berk Tuna nezaretinde üç aydır sıkı bir şekilde hazırlanıyor. Çok yoğun antreman temposunda Perşembe ve Pazar hariç beş gün antreman yapan Aliye’nin hedefi, 200-400 metrede yapabileceği en iyi dereceyi yapmak.

“O OLMASAYDI BU GÜNLERE GELEMEZDİM”
Bu bağlamda, Adres dergisine konuşan Aliye “Çok sevdiğim atletizme başladığımda hedefim hep birinciliklerdi. Bu konuda elimden tutan ve  halen yaşamımda ve spor hayatımda büyük destek veren  hocam Mehmet Erkol’a çok minnetarım. Gerek sosyal, gerekse de sportif yaşamımdaki en büyük destekçimdir. O olmasa, belki de bu günlere gelemezdim.” diye konuştu.
Geçirdiği büyük kaza ile ilgili olarak da hiçbir zaman olumsuz ve kötü düşünmediğini, tam aksine hayata sarıldığını ifade eden Aliye, hasta yatağında bile mutlaka başarıyı yakalayacağına inandığını vurguladı.

TÜM GÜNÜNÜ SPORLA YAŞAYAN BİR BAŞARI HİKÂYESİNİN KAHRAMANI
Atletizm’de en büyük hedefinin, 200-400 metrede önce Kıbrıs birincilikleri sonra da Türkiye ve uluslararası birincilikler olduğunu belirtti. Aliye aynı zamanda Esentepe hentbol takımının da başarılı bir sporcusudur. Hem atletizmi hem de hentbolu bir arada yürüterek tüm gününü sporla yaşayan bir başarı hikayesinin kahramanıdır Aliye.
Geleceğin büyük atleti Aliye Burkay, kendisine ilgi gösteren ADRES dergisine teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

------------------------------------

MEHMET ERKOL: “ALİYE KOŞMAK İÇİN YARATILDI”

Aliye Burkay’ın manevi babası ve herşeyi olan antrenörü Mehmet Erkol, Aliye’yi şu sözlerler anlatıyor.
“Aliye’yi ilkokulda gördüğüm zaman, büyük bir yetenek olduğunu gözlemledim. Adeta, koşmak için yaratıldığını tespit ettim. Koşmak onun için bir tutkudur. Bu nedenle, onu ilkokullar 800 metre yarışlarına hazırlamaya başladım. İlkokulda, girdiği tüm yarışmalarda birinci olan Aliye, bu başarısını ortaokula da taşıdı.
Özellikle, Levent Koleji’nde antrenörü Serkan Biran ile büyük bir çıkış yakalayan Aliye, tam zirveyi yakalamak üzere iken, geçirdiği büyük kaza ile adeta ölümden döndü.
Yeniden başladığı atletizmde, daha önce geçtiği tüm rakiplerine geçilen Aliye’nin moralinin bozulduğunu ve hırslandığını gözlemledim. Bu durum hocası olarak beni daha da hırslandırdı. Çünkü, Aliye için geçmişte geçtiği tüm rakiplerine geçilmek kabul edilmez bir durumdu ve kaybetmeye alışık değildi. O gün, ben bunu gözlerinden okudum ve onun mutlaka eski başarılı günlerine döneceğine inandım. Tabii ki, o da buna inanmıştı.
Bugün, Girne Amerikan Üniversitesi’nin bir öğrencisi olan Aliye, atletizm yaşamına burada devam ediyor.  Antrenörü Berk Tuna nezaretinde çalışan Aliye’yi gelecekte büyük başarıların beklediğine inanıyorum.”

Bu haber toplam 2838 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 137. Sayısı

Adres Kıbrıs 137. Sayısı