1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. OLEASTRO RESTORANT OLİVE PARK- MILL-MUSEUM
OLEASTRO RESTORANT OLİVE PARK- MILL-MUSEUM

OLEASTRO RESTORANT OLİVE PARK- MILL-MUSEUM

OLEASTRO RESTORANT OLİVE PARK- MILL-MUSEUM

A+A-

 


Zekai Altan

Yeni çekimler ve yeni vziyonlar ile DAÜ TV ve Sim TV ile Kıbrıs Mutfağına imza koymaya devam ediyoruz. Yolumuz babamın köyü ve çocukluğumun önemli bir bölümü geçen Evdim köyünde. 1974’e kadar. Sonra Anoyra köyü. Anoyra köyü yüksek bir alanda kurulu müthiş bir köy. Havası, atmosferi çok güzel. Köy pırıl pırıl. Lefkoşa yanına bile yanaşamaz. Yanaşamaycak da. Yani standartı yüksek bir köy. Alt yapısı, temzliği insanların çağdaşlığı. Dokusu ve özellikle cami, yani Cem Evi ile eski okula kadar korumacılğı inanılmaz güzel. Önceden burada Türk ve Rumlar birlikte yaşıyorlardı. Nüfusu yaklaşık 300 kadar. Tarihi ve kültürel mekanları da olan bir köy. Dağın tepesinde. Burada o doğanın kokusunu şinyanın, zeytin, harnıpların varlığını hisseder ve yaşarsınız.

PASTELLİNİN MERKEZİ

Anoyra’da bol miktarda harnıp ağacı vardır. Ve de gerçek orijinal pastellinin merkezidir. Pastelli burada yapılır. Hatta burada küçük bir müze de kuruldu Desbina ve Andrea çifti tarafından. Aynı alan içerisinde de pastelli, betmez yapıp satıyorlar. Hem de Kıbrıs mutfağı yapıp gelenekleri ile. Anoyra’ya yolunuz düşmese bile buraya gidin ve günübirlik bir gezi yapın.  Desbina ve Andrea size pastelli ikram edecek. Tadacaksınız. Anoyra köyünün pastellisini tadın, köyün kasaba gibi gelişmişliğini görün ve kıyaslayın. Ve geziniz. İnanılmaz güzellikte bir köy. Tekrarlamak isterim. Bakımlı ve imreneceğiniz bir köy. Tabii burada güzel bir gezinti yaptıktan sonra bir tepe üzerinde yemek alabileceğiniz bir de mekan vardır. Adı Oleastro. Oleastro’ya bizi Costantina dostumuz götürdü. DAÜ TV müdürü Serkan ve eşi Ayben ile birlikte. Bir de yanımızda Evdim’de ikamet edenYedikonuklu Tofas dostumuz vardı. Anoyra’ya gidecek olursanız lütfen Oleastro’nun yerini köylüye sorun. Ben tarif edemeyeceğim.

OLEASTRO

Oleastro restoranttan öte zeytinyağı üretim yeri. Çok geniş bir alan. Giriş kapısının üzerinde Olive Park, Mill, Museum yazılı. Yani burada zeytin parkı ve içerisinde zeytin ile ilgili araç ve gereçleri, zeytinyağı ve un değirmenini müze olarak görebilirsiniz. Geniş alana yayılmış bir müze mekanı. Hem açık hem de kapalı alanlarda. Burada bir de dizaynı çok güzel yapılmış bir mekan hizmet vermektedir. Restorant. Constantina dostumuz bizi güzel bir mekana getirdi. Seçici olduğu belli. Kendisine çok teşekkür ederim. Mekan temiz. Bir tarafında zeytinyağı çıkarılan makineler, diğer tarafta da etnografik eşyaler içerisinde restorant. Dış ve iç alanlarda da hizmet vermektedir. Öğle yemeği için siparişleri Contantina dostumuz sordu biz de verdik. Siparişlerimiz tava, pirohu ve köfte. Yanında da salata. Zeytinyağlı. Yemek öncesi gabira yani ızgara edilmiş dilimli ekmek üzerine zeytinyağı ve kekik serpiştirilmiş olarak ilk servis yapıldı. İçecek olarak bira ve taze portakal suyu. Meşrubat yoktu. Gabira edilmiş ekmekteki zeytinyağı ve kekik çok güzel. Tipik Kıbrıs mutfağı girişi. Damak tadı. Geleneksel bir tat ve buraya da uygun. Olması gereken. Salata da bol zeytinyağlı. Marul, hıyar, domadez, siyah zeytin ve küp gibi doğranmış beyaz peynir. Pek de fetta değildi. Üzerine hellim rendelenerek de servis edilebilirdi. Bu güzel damak tadı girişler açlığımıza çok iyi geldi. Ve ana yemek servisi. Tava parça etlerden yapıldı. Soğanlı ve baharatlı. Baharatlar acılı falan değildi. Kıbrıs damak tadına göre.  Tavalar bulgur pilavı üzerinde servis yapıldı. Etler kemikli ve çok iyi veya biraz fazla piştiğinden olacak etlerden ayrıldı. Pirohu ise iyi kaynatıldı. Ancak noru veya hellimi bol değildi. Köfteler ise yuvarlak. Bizim geleneksel Kıbrıs köftesi gibi değildi. Köfteler de bulgur pilavı üzeinde servis edildi.

FİNAL

Ortamı güzel bir mekanda sade bir öğle yemeği aldık. Tadı güzeldi. Lezzetli ve doyurucu. Final olarak da yenidünya meyvesi ve samsı. Tam bir final oldu. Ve Türk Kahvesi ile  son. Altı kişi fiyatı 100,00 EURO. Bira ve portakal suları ile birlikte. Yolunuz Anoyra köyüne düşerse öğle veya aşam yemeğinizi bu güzel ve geniş mekanda alabilirsiniz. Contantina dostuma da yeniden teşekkürler.

TE: +357 99 525 093-+357 252 22 216
İNFO@OLEASTRO.COM.CY
WWW.OLEASTRO.COM.CY

Bu haber toplam 1968 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 158. Sayısı

Adres Kıbrıs 158. Sayısı