Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta size yeni çıkan kitaplardan bir seçki hazırladım. Bu haftaki kitaplar genelde inceleme eserlerinden oluşuyor. Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…


Yeni Çıkanlar


Devlet-i Aliyye –Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar 2
Halil İnalcık, İş Bankası Kültür Yayınları

Halil İnalcık Devlet-i 'Aliyye'nin ilk cildinde, Osmanlı Devleti'nin bir beylikten güçlü ve köklü bir imparatorluğa dönüşümünün öyküsünü konu ederek geniş kitlelere ulaştı. Okuyucuların merakla beklediği ikinci cildin konusu, imparatorlukta padişahlık otoritesinin yok oluş sürecinde çeşitli odakların iktidarı ele geçirmek için verdiği mücadele…
Halil İnalcık, dönemin tarihçilerinin "tagayyür ve fesad", yani bozuluş ve kargaşa olarak adlandırdıkları bu durumu, o çağın kaynaklarından ve az bilinen arşiv belgelerinden de yararlanarak günümüz okuyucusu için anlatıyor, yorumluyor.


Jung
Antony Stevens, Dost Kitabevi

Carl Gustav Jung'un yaşayan en önemli biyografı sayılan Anthony Stevens, bu alandaki otoritesinin en çarpıcı örneklerinden birini bu kitapla ortaya koyuyor. Jung düşüncesinin izini sürerken eleştirel olduğu kadar nesnel bir vurguyla bu büyük düşünürün yapıtını ve etkisini incelikle çözümlüyor. "Arketip", "bilinç içeriği", "persona", "anima", "kolektif bilinçaltı" gibi kavramları irdelediği teknik bir analizden Jung'un simyaya ve Doğu bilgeliğine dönük merakına kadar birçok alanı kat ediyor titizlikle. Hem zamanının en etkili düşünürlerinden biri hem de birçok keskin fikir ayrılığının odak noktası olan Jung, bu derinlikli soruşturmada düşünsel ve kişisel yaşantısının farklı kesitleriyle irdeleniyor.


Ortaçağ
(Barbarlar- Hıristiyanlar- Müslümanlar)
Umberto Eco, Alfa Yayıncılık

“Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı ile giren Umberto Eco'nun romanlarında ortaçağa sık sık yer verdiği biliniyor. Fakat ortaçağ üzerine sahip olduğu geniş bilgiyi kurgudan öteye taşıyan Eco bu sefer karşımıza ortaçağ tarihi uzmanı ve ansiklopedi yazarı olarak çıkıyor. Umberto Eco'nun danışmanlığında hazırlanan ve toplam dört ciltten oluşan Ortaçağ Ansiklopedisi'nin ilk cildi, "Babarlar, Hıristiyanlar, Müslümanlar" adıyla Alfa Yayınları tarafından yayımlandı.
Umberto Eco bu kitapta, farklı disiplinlerde ortaçağ üzerine uzmanlaşmış isimlerle işbirliği yaparak; okuyucusunu sanat, tarih, edebiyat, müzik, felsefe, bilim ve teknik gibi başlıklar altında Avrupa uygarlığının söz konusu dönemdeki hikayesine doğru yolculuğa çıkarıyor. Kitap, Umberto Eco'nun ortaçağın ne olduğunu ya da kendi deyişiyle öncelikle ne olmadığını anlatan giriş yazısıyla başlıyor ve böylelikle kitaptan nasıl yararlanılması gerektiğinin ipuçlarını veriyor. Bu yazıda ortaçağın başlangıç ve bitim tarihlerini de tartışan Eco, dönemin yaygın kabuller (476-1492 yılları) itibarıyla en az 1016 yılı kapsadığını belirtiyor. Girişi izleyen bölümler klasik ansiklopedi formatında düzenlenmiş değil. “


Muhalif Aydın
Oğuzhan Börekçi, Ülkü Ayşe, İmge Kitabevi Yayınları

"Entelektüel-Aydın kimdir?" ve "toplumların tarihsel gelişme süreçlerinde entelektüellere toplum ve kendileri tarafından yüklenen roller nelerdir?" sorularına verilebilecek pek çok yanıt vardır. Ancak "entelektüel" kişiyi niteleyen en önemli kavramlardan biri kuşkusuz "muhalif" olmaktadır. O, sorgulayan, meydan okuyan, eleştiren, iktidar ve otoriteyle arasına mesafe koyan, gerçeğin çarpıtılmış biçimlerini ifşa eden, radikal bir duruş gösteren, başkaldıran, yerleşik düzenin kalıplarıyla hesaplaşan, özgürlükten yana tavır koyan, sürgün ve marjinal bir kişidir.
  Bu anlamda Türk aydınının "muhalif" olma işlevini ne ölçüde yerine getirdiği güncelliğini kaybetmeyen önemli bir tartışma konusudur. Elinizdeki kitapta, Tanzimat döneminden başlayarak, günümüze kadar gelinen süreçte, Osmanlı-Türk aydınının muhalif tavrının hangi koşullarda oluştuğu, toplumsal -siyasal eleştirilerinin hangi konular etrafında yoğunlaştığı, muhalif kimliğinin nasıl bir yapı ve görünüm sergilediği ve bunların toplumsal-siyasal gelişmelere paralel olarak nasıl bir dönüşüm geçirdiği incelenmiştir.”


Kırım Savaşı ve Avrupa’nın Doğuşu
Alan Palmer, Alfa Yayıncılık

Kırım Savaşı çoğunlukla Doğu Meselesindeki çarpıcı olaylardan biri olarak görülür; hem mağlup Rusya'nın hem de savaşçı olmayan Avusturya'nın çapını küçülterek Avrupa'daki güç dengesini değiştiren kesin bir mücadele olarak öne çıkmıştır.
Rusça, Fransızca ve İtalyanca kaynaklar ile İngiliz arşivlerinde şimdiye dek işlenmemiş malzemeyi etkin bir şekilde kullanan Palmer konuyla ilgili ülkelerin görüşlerini de ortaya koyuyor. Kara ve donanma kuvvetlerine dair olayların hepsi Büyük Devletler siyaseti ve diplomasisi bağlamında işleniyor. Avrupalı ve Baltık açıları vurgulanarak Kırım Savaşı'nı açık ve net bir şekilde odaklanan kitap bu konuya yönelik ilk kapsamlı yorum olma özelliği taşıyor.


Mucizeler Çağı
Karen Thompson Walker, Pegasus Yayınları

California'da sıradan görünen bir cumartesi sabahında Julia ve ailesi, dünyanın dönüşünün yavaşlamaya başladığını öğrenir. Günler ve geceler gittikçe uzamakta, yerçekimi kuvveti değişmekte ve doğa yok olmaktadır. 11 yaşındaki Julia ve tüm insanları yepyeni bir dönem beklemektedir.
"Gerçekte ne kadar az şey bildiğimiz hâlâ beni hayrete düşürüyor… Belki de benim ve ailemin başına gelenlerin yavaşlamayla hiçbir ilgisi yoktu. Mümkündü ama zannetmiyordum. Hem de hiç."


Matematik Tarihi
Florian Cajori, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık

Florian Cajori'nin anıt niteliğindeki bu başyapıtı, basıldığı ilk yıllardan itibaren büyük yankı uyandırmış ve sonrasında sayısız dile çevrilmiştir. Kronolojik olarak kimin neyi, nasıl keşfettiği dışında, Cajori'nin matematikle uğraşan bilim adamlarının özel hayatını, karşılaştıkları güçlükleri ve zaman zaman da birbirleriyle olan çatışmalarını en ince ayrıntısına kadar işlemesi bu kitabı diğer pek çok muadilinden farklı kılmaktadır.
Cajori, matematik tarihine ilişkin ilgi çekici ve güvenilir açıklamalar yaptığı bu tek ciltlik matematik tarihinde devasa büyüklükteki matematiksel dokümanları düzgün akıcı bir hikayeye dönüştürmenin tartışmasız ustası olduğunu gözler önüne sermiştir.

Kitap Dünyası…

Öğrencilerin, araştırmacıların ve boş vakitlerinde canı sıkılanların ortak noktası Wikipedia, tüm konularını basmaya hazırlanıyor. Indiegogo üzerinde başlatılan proje ile 1.000 ciltlik Wikipedia Ansiklopedisi basılacak.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki bazı kütüphanelerde Yahudi soykırımının simge isimlerinden Anne Frank ve onun hakkında yazılan 265 kitabın tahrip edildiği bildirildi.

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 148. Sayısı

Adres Kıbrıs 148. Sayısı