Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy


  Bu hafta sizlere yeni bir seçki hazırladım. Yarı yıl tatilini değerlendirip istediğim kadar olmasa da romanlarımdan birkaçını okudum. Bunlardan biri Elif Şafak’ın Ustam ve Ben kitabı. Edebiyatı ve sözcükleri kullanmasıyla okuru yanıltmasa da tarihi bir kurguda tarihlerle oynaması beni biraz düşündürdü. Fakat yine de iyi bir kitap. Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar…

 

Yeni Çıkanlar


32 Alıntıda Felsefe Tarihi
Mathias Leboeuf, NTV Yayınları

Bildiğim tek bir şey varsa o da hiç bir şey bilmediğimdir...
Felsefe tarihi birkaç kelimeyle özetlenebilseydi eğer; bir avuç alıntı, belli belirsiz anılar, her şeyiyle kavranamamış, insana sıkıntı veren bir kültür denebilirdi.
Bu küçük kitap Herakleitos'tan Deleuze'e, arada Aristoteles, Hegel ya da Marx'ı da ihmal etmeyerek, üç bin yıllık bilgelik tarihini 32 alıntıda anlatma denemesi.


Sinemanın Öyküsü
Philip Kemp, Hayalperest Yayınevi

Sinemanın Tüm Öyküsü; önemli tarihsel dönemleri, uluslararası çaptaki sinema yapıtlarını sosyal ve kültürel gelişmeler bağlamında ele alarak yakından inceliyor. Kronolojik olarak düzenlenmiş kitap, görüntü yansıtma etkinliklerinin ilk günlerinden günümüzün yüksek teknolojisine ve çoklu ekranlarına dek, sinemasal evriminin izlerini sürüyor. Görsellerle desteklenmiş derinlikli metinler, ilk sessiz filmlerden gişe bombası filmlere ve 21. yüzyılın CGI (görsel efekt) destekli sarsıcı işlerine kadar sinemanın tüm janrlarını açıklıyor. Ayrıntılandırılmış zaman çizelgeleri metne eşlik ediyor ve sinema tarihini aydınlatıyor.


Mitlerin Kısa Tarihi
Karen Armstrong, Alfa Yayıncılık

Karen Armstrong inanç sistemleri üzerine önde gelen bir düşünür olup, bu kısa ve özlü kitabında mitolojinin tarihini ve tezahürlerini ayrıntılarıyla ele alıyor. Armstrong, Paleolotik dönemden ve avcı mitlerinden başlayarak son beş yüzyıldaki "Büyük Batı Dönüşümü"ne, mitin bilim tarafından tahtından indirilmesine dek bize kılavuzluk yapıyor. Mitlerin tarihi insanlığın tarihidir. Bizim hikayelerimiz ve inançlarımız, merakımız ve dünyayı anlamaya yönelik çabamız bizi atalarımıza bağlıyor. Mitler evreni anlamlandırmamıza yardımcı oluyor.

 

Pompei Toprağa Gömülen Kent
Robert Etienne, Yapı Kredi Yayınları

Robert Etienne, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlamasıyla yerle bir olan kentin hikâyesini, sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını, kentin yakın zamana kadar geçirdiği arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarını en ince ayrıntısına kadar anlatıyor.


Elmalar Diyarı
John Cheever, Everest Yayınları

Elmalar Diyarı'ndaki kahramanlar, tıpkı bundan önceki Cheever öykülerinde olduğu gibi, küçük dünyalarında yaşamaya devam ediyor. Kimi saf, kimi eski kafalı, kimi alabildiğine şaşkın... Başlarına garip mi garip, olmayacak haller geliyor. Nezakete, genel ahlaka, sağduyuya, hatta gerçeğin ta kendisine bile mesafe alıyor, güvenmemeyi öğreniyorlar. Afallıyor, tökezliyor, sarsılıyor ama yaşamaya devam ediyorlar.


Bizans Orduları
900-1461
Ian Heath, İş Bankası Kültür Yayınları

Antik Roma uygarlığının doğrudan mirasçısı Bizanslılar, siyaseti de askeri stratejiyi de son derece incelikli biçimde ele alıyorlardı. Rüşvet vermek, bir düşmanı diğerine kırdırmak ve çeşitli ittifaklar kurmak, rakiplerini dize getirirken Bizanslıların öncelikli tercih ettikleri yöntemlerdi. Ancak diplomasi fayda etmezse, imparatorluğun sefere çıkardığı ordular kendi zamanlarındaki en gelişmiş ve en üstün teşkilatlı kuvvetler arasındaydı. Özellikle de imparatorluğun gücünün doruğa çıktığı 10.-11. yüzyıllarda, Bizans orduları Araplara ve Bulgarlara kaybettikleri toprakların büyük kısmını geri almış ve Batı'da Tuna'ya, Doğu'da ise Şam kapılarına dayanmışlardı. Ne var ki dışarıdan fark edilmeyen bir takım iç çekişmelerle askeri düzeni bozulan Bizans, 1071'de tarihin akışını değiştiren Malazgirt yenilgisine uğradı ve güç merkezi olan Anadolu'nun büyük kısmını kaybetti. Bu tarihten sonra, Türkler, Slavlar ve Latinler gibi genç ve hırslı toplumlarla her taraftan kuşatılan imparatorluk, dört yüzyıl süren kanlı bir gerileme devri neticesi yok oldu.


Caesar
Adrian Goldsworthy, İş Bankası Kültür Yayınları

Asıl şanını ve zenginliğini, bir milyondan fazla insanı öldürüp bir o kadarını da esir aldığı Galya'daki valiliği sırasında kazanan Caesar, bundan sonra eski siyasi ortağı Pompeius'la içsavaşa tutuştu. Onu da yendiğinde, ülkesinin topraklarını genişletmiş, dört kez zafer alayı düzenleyip dört defa konsül olmuş, senato tarafından ömür boyu diktatörlük payesiyle ödüllendirilmiş, takvime bir ay ekleyip o aya kendi adını vermiş, döneminin başta gelen edebi eserleri arasında sayılan Gallia Savaşı adlı kitabını yazmış biri olarak Roma'daki en zengin, güçlü ve etkili kişi haline geldi. Bu şekilde hayatının zirvesine ulaşmışken cumhuriyeti yok edip krallığını ilan edeceğini düşünen bir grup cumhuriyetçinin düzenlediği suikast sonucu öldürüldü.

Kitap Dünyası…

2012 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mo Yan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013’te başlattığı “100 Çinli Entelektüel” projesi kapsamında Türkiye’ye geliyor

Felsefeyi çocukların gündelik yaşamına ustalıkla yerleştiren ve dünyada milyonlarca okura ulaşan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 25. kitabı, yaşamımızı biçimlendiren “inanmak” ve “bilmek” Türkçe’ye çevrilerek okurlarıyla buluştu.

Reha Çamuroğlu yine ses getirecek bir dönem romanıyla okurun karşısına çıkıyor. Bir yüzleşme romanı olarak da değerlendirilecek Cemil Reloaded Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Bu haber toplam 1171 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 147. Sayısı

Adres Kıbrıs 147. Sayısı