Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta size yeni kitaplar seçtim. Yayımlanan kitaplara yetişmek, hepsini okumak mümkün olmuyor. Çoğu zaman sevdiğimiz romanları bile okumaya neredeyse yetişemiyoruz. O yüzden iyi kitaplar okumak, iyi kitaplar seçmek çok önemli. Bazen albenisine kapıldığımız kitaplar bizi yanıltırken, bazen beğeniyoruz. Ben genelde okumalarımda sevdiğim yazarların kitaplarını okumayı tercih ediyorum. Arada bir de okumadığım yazarlardan seçiyorum. Beğenirsem okumaya devam ediyorum. Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar…


Yeni Çıkanlar


İstanbul Kırmızısı
Ferzan Özpetek, Can Yayınları

Ferzan Özpetek, doğup büyüdüğü şehir olan İstanbul'u yıllardır uzaktan gözlemliyor. Bu sevginin ve hüznün romanı olan İstanbul Kırmızısı, sanatçının sinema eğitimi için İtalya'ya gidişine kadarki İstanbul yaşantısından izler taşıyor. Mesafelerle ölçülebilen uzaklığın kişiyi bir şehre ait olmaktan alıkoyamayacağını, önemli olanın şehirde yaşamak değil, şehri yaşatmak olduğunu gösteriyor.


Aşk’ın Kalplerimizdeki Mutat Yolculuğu
Sibel K. Türker, Can Yayınları

“Bu hikâyeleri bana yazdıran sadece efsunlu bahar havası değildir sanırım. Kime sorsanız aşk hakkında söyleyecek az çok bir şeyi vardır. Kış ya da yaz, bahar ya da sonbahar, fark etmez. Kimi karşıdır ona kimi de tarafında yer alır. Genelde tarifler, aşkın kalbimize doğru bildik bir yolculuk yaptığı ve bir süre sonra da bu yolculuğunu noktaladığı üzerine. Ben de bu konuda ne düşüneceğimi bilemiyorum pek. Bu hikâyeleri yazma fikri başta kolay gözükmüştü ama nasıl da zor olduğu sonradan anlaşıldı.”


Dünya Nasıl Değişir?
Eric Hobsbawn, Agora Yayınları

Eric Hobsbawm  bir Marksizm değerlendirmesi sunuyor. Marksizmin, Fransız Devrimi ve Alman felsefesine dayanan kökenlerini ele alıyor; Engels'in İngiltere'de İşçi Sınıfının Durumu'ndan Gramsci'nin Hapishane Defterleri'ne ve Komünist Manifesto'ya kadar Marksist düşünürlerle kilit önemdeki eserlerini değerlendiriyor, son yirmi beş yılda Marksizmin kaderinin tersine dönüşünü çözümlüyor. Dünya Nasıl Değişir, Karl Marx'ın önceki iki yüzyıl için olduğu kadar içinde bulunduğumuz yüzyıl için de büyük bir düşünür olduğunu gösteriyor...


İstanbul’un Son Sürgünleri
Hülya Demir, Rıdvan Akar, Doğan Kitap

1964 yılında Kıbrıs sorununda gerginliğin artması karşısında, kendini aslen "İstanbullu" hisseden bir azınlık topluluğu "diplomatik koz" olarak "değerlendirildi" ve İstanbul Rumlarının bakiyesi olan küçük cemaatin 40 bin ferdi bir çırpıda sınır dışı edildi. Türkiye ve Yunanistan arasında 1930 yılında imzalanan dostluk ve barış antlaşmasının feshedilmesiyle başlayan bu sürgünün sonucu İmroz ve Bozcaada'nın Türkleştirilmesi, Heybeliada Ruhban Okulu'nun kapatılması, bugün bile hâlâ tartışma konusu olan Rum malları olarak bilinen gayrimenkullerin el değiştirmesi oldu.


Bir Tutam Gündüz Bir Tutam Gece
Kristin Hannah, Pegasus Yayınları

Kariyerinde yaşadığı büyük skandalın ardından şehirden uzaklaşıp kasabasına geri dönen psikiyatr Julia ve yaşadığı küçük çevrede gerçek aşkı hiç tatmamış ablası Ellie, ailesi bulunana kadar Alice adını verdikleri küçük kızın bakımını ve tedavisini üstlenirler. Alice için gösterdikleri fedakârlık ve çaba, iki kız kardeşi yakınlaştırıp geçmişte kendilerine bile itiraf edemedikleri sırların gün yüzüne çıkmasına yol açar. Julia ve Ellie hayatlarında eksikliğini hissettikleri her şeyin aslında çok yakında olduğunu keşfederken sevginin, umudun ve bir aile olabilmenin anlamını yeniden öğrenirler.


Hayvan Katili
Vamık D. Volkan, Okuyan Us Kitaplığı

“Yazar birine Peter, diğerine ise Gregory adını verdi. Ama onlar asıl isimlerini hiçbir zaman bilmeyeceğimiz yaşayan gerçek iki kişi...
Peter... Annesi ve anneannesinin pençesinde hapisteymiş gibi büyütüldükten sonra hayvanları sürüler halinde öldürmeyi hobi edinen bir silah tüccarı...
Gregory... Binlerce kişinin ölümüne şahit olduğu esir kampının travmasını üvey oğlunun benliğine yığan eski bir asker...
Gregory'ye göre avlanan değil avlayan olmak Peter'ın psikolojik anlamda kurtulmasının tek yoluydu. Bu yüzden Peter'a ilk silahını o vermişti.
Bu kitap Peter'in iç dünyasını anlatmaktadır ve Gregory de bu dünyada ikamet etmektedir...”


Delila
Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri
Hasan Cemal, Everest Yayınları

“Hasan Cemal bir gün bir çığlık duydu. Kürdistan dağlarından yankılanan genç bir kadın sesi "berxwedan jiyane" diyordu; "yaşamak direnmektir!" O çığlığı unutmadı hasan cemal, sesin sahibinin peşine düştü. Son nefesini çoktan o dağlara üflemiş olan genç kadını bulamadı ama onun ailesini, arkadaşlarını, yoldaşlarını ve kelimelerini buldu. O genç kadının adı delila; kendi deyişiyle "şarkı söyleyen bir gerilla."Bugün "kürtlerin sezen aksu'su" diye tarif ediyorlar delila'yı. Onun dağlarda kaydettiği şarkılarını dağlarda ve şehirlerde dinleyip söylüyorlar hâlâ. O sesin hikâyesini bilen ise pek az. Hasan Cemal, delila'nın ya da silvanlı şenay'ın i i dağa çıkmadan önceki hayatını, en yakınlarıyla; konuşarak öğrendi ve yazdı. Delila'nın dağdaki günlerinin hikâyesini ise, Hasan Cemal’in gazeteci merakı ve inadı sayesinde kendi kelimelerinden öğrenebiliyoruz. Şenay'ın ailesinin korumak için saklayıp, Yerini unuttuğu dağ günlükleri Hasan Cemal eliyle yeniden nefes alıyor; bir gerillanın yaşadıklarını, hissettiklerini kendi iç sesinden duyabiliyoruz.”


Sona Kalan
Tess Gerritsen, Martı Yayınları

Bambaşka hayatlara ait Claire, Will ve Teddy adında üç masum çocuğun yolları bir anda, hiç beklenmedik bir trajediyle kesişir. Önce aileleri, ardından koruyucu aileleri katledilen bu çocuklar için artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Peki, onları bir araya getiren bu sarsıcı olaylar bir rastlantı mı yoksa birbirleriyle bağlantılı gerçeklerin önemli bir halkası mıdır?

 

Kitap Dünyası…

Fransa'nın ünlü mizah dergileri ''Hara-Kiri'' ve ''Charlie Hebdo''nun kurucusu François Cavanna hayatını kaybetti.

Beyazperdeye de uyarlanan Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling, hikayenin sonunda verdiği kararlardan pişman olduğunu itiraf etti.

Türkiye’nin ilk sesli kitap dükkanı okurlarıyla buluştu. Her yazarın kendi kitabını seslendirdiği, internet ve mobil cihazlar üzerinden kolay ulaşılabilir ve yenilikçi bir mecra sunan Seslenen Kitap, kitapseverlere yeni bir platform sunarak bilgiye ulaşımı kolaylaştırıyor.

Bu haber toplam 1111 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 145. Sayısı

Adres Kıbrıs 145. Sayısı