Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

 

Bu hafta sizler için yeni kitaplar seçtim. Yeni yıl ile birlikte yazarların yeni kitapları yayınlanmaya devam ediyor. Türk edebiyatının en iyi çağdaş yazarlarından biri olan Ayfer Tunç’un da yeni kitabı okurla buluştu. Okumalarınız bol olsun…


Yeni Çıkanlar


İnsan Zaman Mekan
K.T. Sanatçı ve Yazarlar Birliği

K.T Sanatçı ve Yazarlar Birliği yayın organı İnsan Zaman Mekan dergisi yeni sayısı Ocak 2014 ile okurlarıyla buluştu. İnsan Zaman ve Mekan dergisi görünüşünü değiştirdi ve kitap görünümünden çıkıp gazete şekline dönüştü. Dergiyi düzensiz çıkarmayı amaçladıklarını yazsalar da dergiyi bu şekliyle yayınlamalarındaki amaç bir yıl içinde daha çok sayı yayımlayabilmek.
Dergide her zamanki gibi yazılar, şiirler yer alıyor. Bunun yanında poster ve resimlere de yer veriliyor… İnsan Zaman ve Mekan… İnsana, zamana ve mekana dair ne varsa….


Sesli Düşünceler
Tamer Öncül, Söylem Yayınları

“Yok oluyoruz; Bu memleket bizim… Temiz toplum yaratacağız… vb.” tepkisel çıkışlar, bizi Sarayönü’ne hapsedip; şovenizme kaydırmaktan öte işe yaramıyor…Evet, kimliğimiz kültürümüz aşınıyor; Toplumsal kirlenme tavan yapıyor… Birey olmak yerine “bireyci” olmayı seçiyoruz… Sevgisizliğimiz, hoşgörüsüzlüğümüz acımasızlığa ve dışlayıcılığa dönüşüyor… Üretmekten çok sınırsız tüketmeyi tercih ediyoruz… İnsana, doğaya, çevreye değer vermiyor; Dünya’yı “Ortak Evimiz” değil Çöplüğümüz gibi kullanıyoruz… Tüm bunları, bizim yaşadığımız yarı/buçuk coğrafyaya özgü sanıp; dar zümresel çıkarların peşinde koşarak çözüm arıyoruz…”

Türkiye’nin Antik Kentleri
Yaşar Yılmaz, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları

Antik kentleri gezerken, bu coğrafya halklarının atası olarak bilinen Luvi-Pelasglardan tutun da Hititlere, Makedonyalılara, Roma döneminden Doğu Roma (Bizans) dönemine, Selçuklulardan Osmanlı dönemine kadar tarihin izlerini peş peşe sürmek mümkündür.
Yaşar Yılmaz'ın, 3,5 yıl boyunca tek tek yerinde inceleyip ortaya çıkardığı envanterden yararlanarak hazırladığı kitapta 118 antik kent tanıtılıyor. Tarihi kaynakların da desteğiyle ortaya çıkan kısa, öz ama doyurucu metinler özgün fotoğraflar, güncel karayolları haritası ve yol tarifleri eşliğinde sunuluyor. Antik kentlerin pazaryeri, çeşme, tiyatro, hamam gibi kent çekirdeğini oluşturan önemli yapılarının yanı sıra önemli tarihi kişiliklerine, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi vb. temel özelliklerine değiniliyor.

 

NW Londra
Zadie Smith, Everest Yayınları

“Burası NW, Londra'nın kuzeybatı ucu.
Ya da zengini ve fakiri, güçlüsü ve güçsüzü, kalın duvarlar ardında yaşayanı ve hiçbir yere ait olmayanıyla hayatların incecik çizgilerle birbirinden ayrıldığı herhangi bir yer... Ancak her şeye rağmen olmadık bir rastlantı, sınır ihlali ya da bir karşılaşma, bu hayatları geri dönülmezcesine değiştirebiliyor.”


Dünya Ağrısı
Ayfer Tunç, Can Yayınları

Hayatı "yolcu" olarak yaşamak isterken baba mirası otelin işletmecisi, ailesinin "reisi" olmak zorunda kalan Mürşit, her geçen gün tamahkârlaşan bir şehirde, gerçek dostluğu İstanbul'da bıraktığı hayaletlerden kaçarak Mürşit'in oteline sığınan Madenci'de buluyor. İki arkadaşın dünya algısı, okuyucuya Türkiye tarihindeki utanç sayfalarının bir özetini sunuyor.
Arka planı toplumsal facialar, kitlesel cinnet hikâyeleriyle örülen Dünya Ağrısı'nda, geçmişle hesaplaşma cesaretini gösteren insanları yaşadıkları toplumdan ayıran sınır imleniyor.
Dünya Ağrısı kelimelerle sıkılmış bir yumruk.
“Böyle bir şehirde sır saklamanın imkânsız olduğunun farkında değil. Öğrenecek elbet, bir gün şehir dediği şeyin birbirini gözleyen sayısız gözden ibaret olduğunu o da anlayacak. Ama buna çoktan alışmış olacak ya da daha fenası başkalarını gözleyen sayısız gözden biri haline gelecek…”


Ürkek Kuşlar
Feyza Hepçilingirler, Everest Yayınları

Aşklar, sevdalar, kırgınlıklar, ayrılık, yalnızlık ve yaşamın dayattıkları karşısında ürkek kuş konumuna düşmeye karşı verilen savaşım… Ürkek kuşların çoğu kadın ama yenilen değil, kimi zaman kabullenmek zorunda kalsalar da genellikle savaşan, kazanan; hatta devleşen kadınlar…
Yani eklenen dört öyküyle daha da zenginleşen Ürkek Kuşlar, Türkçe’nin tadını, öykünün güzelliğini ve ironinin zevkini yaşatmaya devam ediyor.

 

Devrimleri Yazmak
Tunus’tan Suriye’ye Arap İsyanından Sesler
Hazırlayanlar: Layla Al-Zubaidi, Cassel ve C. Roderick, Metis Yayıncılık

Kahire'den Şam'a, Tunus'tan Bahreyn'e kadar, Arap dünyasında yaşanan devrimlerden doğan en heyecan verici yazıları bir araya getiriyor Devrimleri Yazmak. Muazzam bir kişisel tanıklık derlemesi; ayrıca sadece, içinde yaşadığı coğrafyayı sarsan değişikliklere bilfiil katkıda bulunmuş ve birinci elden tanıklık etmiş kişilerin metinlerinden oluşuyor.
Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında, yani kişisel olan ile siyasalın kesişiminde yer alan bu sesler devam etmekte olan, bize umut verdiği kadar yüreklerimizi de parçalayan bir sürecin parçaları. Ortadoğu'da Arap dünyasında eşsiz bir yere sahip olan bu yaratıcı ve özgün yazarlar tarihten, kararlılık ve mücadeleden, keza kimlik ve aktivizm gibi meselelerle siyasi ve duygusal angajmandan bahsediyorlar.


Kapitülasyonlar ve Osmanlı Hukuk Sistemi
18. Yüzyılda kadılar, konsoloslar ve Beratları
Maurits H.  Van den Boogert, İş Bankası Kültür Yayınları

Tüccar Jan Hendrik Meijer, 26 Ocak 1754 Cumartesi günü, Pera'daki evinden ayrıldı ve onu Osmanlı başkentinde bir daha gören olmadı. Geride karısını ve iflas etmiş iki şirketini bırakmış, yanına önemli miktarda para ile iş ortağının babasına ait elmasları almıştı. Hollanda büyükelçisi Elbert de Hochepied endişeliydi; davanın çözüm mercii kapitülasyonlar gereğince şimdilik büyükelçilikti, ama alacaklılar arasında bulunan bazı Osmanlı uyruklarıyla bir ihtilaf çıkarsa ne yapacaktı? Yargılama yetkisi kimde kalacaktı?
  Kapitülasyonlar ve Osmanlı Hukuk Sistemi, kançılarya kayıtları, şeriyye sicilleri ve Düvel-i Ecnebiyye Defterleri gibi geniş bir arşiv taramasının yanı sıra, orijinal ahidnamelerin çeşitli dillerdeki çevirileriyle de karşılaştırıldığı titiz bir çalışma. Martin van den Boogert bu çalışmada, Jan Hendrik Meijer veya Elbert de Hochepied gibi 18. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış, ticaret veya diplomasiyle uğraşmış yabancıların ve onların himayesindekilerin nasıl bir hukuk sistemine tabi olduklarını, kapitülasyonlar ile Osmanlı kanunlarının ve adli mercilerinin bu sistemin şekillenmesinde ne ölçüde belirleyici olduklarını araştırıyor.

---------------------------------

Kitap Dünyası…

Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu Hamdi Koç, İnci Kut ve Doğan Kitap’ı ödüle değer bulurken, Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülü ise Celil Oker’in oldu. Bu dalda Labirent Yayınları’na Jüri Özel Ödülü verildi. “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülü ise Nevin Halıcı’ya sunuldu.

1981’de Erdal Öz’ün kurduğu, o günden bugüne, Türkiyeli okuruna yerli ve yabancı edebiyatın en nitelikli örneklerini ulaştıran Can Yayınları, 2014 yılına girerken yenilendi. 33 yıllık yayıncılık serüveninde ulusal ve uluslararası sayısız ödülü kucaklayan, Türk Edebiyatı’nın dünyaca tanınmasında öncü rol üstlenen Can Yayınları, değişen logosu, kitap kapaklarıyla ve zenginleştirilen yayın içeriğiyle yeni ve renkli bir döneme uyanıyor. Klasik ve çağdaş edebiyatın en iyi örneklerini sunmaya devam edecek olan yayınevi, aynı zenginliği kurgu dışı eserlerde de sürdürmek için gereken ön çalışmayı tamamladı.

Bu haber toplam 1238 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 142. Sayısı

Adres Kıbrıs 142. Sayısı