Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-


Yurdagül Akcansoy

Siz bu satırları okurken yeni yılın dört beş günü geride kaldı bile… 2014’ün dünyaya sevgi ve barış getirmesini dilerken, sağlık ve mutluluk da diliyorum… Okumalarınız bol olsun…

Yeni Çıkanlar


Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğrafçılık
1839-1923
Engin Özendes, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları

Osmanlı İmparatorluğu'nda Fotoğrafçılık 1839-1923, bulunuşundan hemen sonra İmparatorluk topraklarına ulaşan fotoğrafın 1839 ile 1923 yılları arasındaki serüvenini anlatıyor. Engin Özendes, bir yandan Osmanlı toplumunun fotoğrafa ve fotoğrafçılığa yaklaşımını, geleneklerine bağlı Osmanlı sultanlarının, 19. yüzyılın bu yeni buluşuna gösterdikleri ilgiyi; hatta fotoğrafçılık mesleğini sürdürenlere verdikleri desteği anlatırken, mekândaki ve toplumdaki değişimi her biri tarihi belge niteliği taşıyan fotoğraflarla dönemin sosyal yaşamını da gözler önüne seriyor. Bir belge olarak gelecek kuşaklara ışık tutacağına inandığı kitabında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde çalışmış olan fotoğrafçıların ayrıntılı bir listesini de veren Engin Özendes Türkiye'nin fotoğraf geçmişini tanımak, araştırmak isteyenlere, Ortadoğu fotoğrafıyla ilgilenenlere de çok önemli bir başvuru kaynağı sunuyor.


Sultan Bayezid Han
1481- 1512
Sydney Nettleton Fisher, Kitap Yayınevi

Osmanlı tarihinde "Sultan Bayezid Han-ı Sani" olarak da bilinen II. Bayezid imparatorluğun parlak hükümdarlarından biri olarak kabul edilmez. Bayezid'in 1481'den 1512'ye kadar süren saltanatı zaferlerle süslenmiş olsaydı bile, babası, Konstantinopolis fatihi Sultan Mehmed Han'ın gölgesi altında kalmaktan kurtulamazdı. Üstelik halefi Yavuz Sultan Selim Suriye'yi, Kutsal Toprakları ve Mısır'ı fethetmiş; onun oğlu Muhteşem Süleyman da Rodos ve Belgrad'ı almış ve Viyana'yı kuşatmıştı. Ama imparatorluk onun saltanatı sırasında az büyümüş olsa da, son derece değerli mevziler kazandı. Osmanlılar, Yunanistan ve Arnavutluk'taki sahil kentlerinin alınması sayesinde sadece Balkan Yarımadası'na değil, bütün doğu Akdeniz'e ve buradaki ticarete de hâkim oldu. Osmanlı donanması daha önce görülmemiş bir büyüklük ve etkinliğe kavuştu. Zamanın deniz imparatorluğu Venedik'i mağlup eden yeni bir deniz gücüydü bu. Saltanatı sırasında neredeyse bütün bilinen dünyayla süren ticari ilişkiler öylesine ilerletilmişti ki, Sultan Bayezid Han çağının en zengin hükümdarı haline gelmiş, babasının zekice yarattığı imparatorluk dünyanın büyük güçleri arasına sağlam biçimde yerleşmişti. İç savaşı, Şah İsmail'in yarattığı tehdidi, imparatorluğa karşı birçok isyanı, depremleri ve veba salgınlarını atlatan Bayezid, II. Murad ve II. Mehmed'in attığı temeller üzerinde sağlam bir yapının iskeletini kuran padişah oldu.


Bir Yılbaşı Hikayesi
Buket Uzuner, Everest Yayınlar

“Aslında tamamen bir kaçıştı benimkisi. Tüketim çılgınlığından, yozlaşmış siyasetten, açgözlülük ve ikiyüzlülükten kaçış... Özgürlük yoksulu ülkeleri demokrasi adına-imiş gibi işgal eden ülkelerden birinin vatandaşı olmak utancından, çaresizlikten, tıraş olmak mecburiyetinden ve tabii kendimden kısacık bir süre için kaçış, bir nefes molası..."


Mihmandar
İskender Pala, Kapı Yayınları

"Ey Emîr! Sakın Allah'ın dinini bozma, müminler arasına fitne girmesine müsaade etme. Askere adalet ile muamele eyle ve düşman karşısında can kaygusu çekme. Bana gelince, senden ve senin ait olduğun şu dünyadan hiçbir şey istemediğimi bil ve herkese böylece ilan et. Şurada can oynatan cengâverlerden son arzum odur ki Azrail (a.s) bize uğradıktan sonra na'şımı Konstantiniyye surlarına yakın götürsünler. O gün savaş hattı nerede oluşursa, bedenimi o noktaya kadar taşısınlar ve orada, savaşan mücahitlerin arasında beni defneylesinler.”


Şarkısı Beyaz
Yılmaz Odabaşı, İletişim Yayınları

Bir siyasi roman ve bir aşk romanı. Sıkıyönetim altında, 90'ların sert ve gayri meşru savaş koşullarının eşiğinde "siyasi bir şehir": Diyarbakır... Orada, kendine bir yol çizmeye çalışan, "ruhu bile sanık" bir genç adam ve dünyayı cehennem bilmiş ürkek bir genç kadın... Bu iki kanadı kırığın hazin aşkı...


Teklifinizle İlgilenmiyorum
Başar Başarır, Can Yayınları

Sakin sakin kumandanın kırmızı düğmesine basıyorum. Susun, hepiniz susun lütfen. Ne halin varsa gör Cüneyt. Öpsün seni Zeki Müren.
  Küçük adımlarla balkona doğruyum... Bir sıçrayışta korkulukların tepesindeyim. En dengeli halimde. En güvenli. En ben. Yüzüme çarpan rüzgârın tatlı nefesinde nenemin kokusunu buluyorum. Kollarımı iki yana açıp Abdurrahman Efendi'nin çatısına doğru bırakıyorum gövdemi.


Gezi, İsyan, Özgürlük
Sokağın Şenlikli Muhalefeti
Derleyen: Kemal İnal

Taksim Gezi Parkı'ndaki bir grup kentlinin ekolojik duyarlılığa dikkat çekerek ateşlediği işaret fişeğiyle harekete geçen milyonlarca insanın kısa bir süre içinde AKP hükümetinin neo liberal ve muhafazakar politikalarını eleştirmeye ve değiştirmeye dayalı eylemleri hiç kuşkusuz Türkiye ve dünya demokrasi tarihinde yeni bir sayfa açmıştır. "Komün", "paylaşma", "dayanışma", "kolektif davranış" gibi bir süredir, en azından kamuoyu nezdinde, sözü edilmeyen değerlerin bir daha bizden ayrılmamak üzere geri dönüşü, tek kelimeyle muhteşem! Toplumun farklı kesimlerinden gelen bir yığın insanın, bilhassa gençlerin, günlerce polisin her türlü baskısına, hükümetin her boydan ve renkten otoriter açıklamalarına, medyanın yanlı, yanlış ve yalan yayınına ve sokaktaki iktidar yanlısı sivillerin linç girişimlerine karşı durarak ceplerinden çıkarttıkları "kırmızı kart", demokrasi oyunundaki kural-dışı, baskıcı ve hak-hukuk tanımayan AKP takımına karşı önemli bir uyarıydı.

Kitap Dünyası…

Nobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk, Makedonya'nın  "Uluslararası 2013 Tabernakul Edebiyat Ödülü"nü aldı.

Ankara Kitap Fuarı 3–12 Ocak 2014 tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar alanında açılıyor.

Türkçe edebiyatın sözünü sakınmayan kalemi Ayfer Tunç, yazarlık hayatının 25. yılında sarsıcı bir romanla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. 2014 yılında edebiyattaki 25. senesi olan Ayfer Tunç’un uzun süredir beklenen yeni romanı Dünya Ağrısı, 14 Ocak’ta okurla buluşmaya hazırlanıyor.

“Büyülü Gerçekçilik” akımının yaşayan en önemli temsilcisi olan Latin Amerikalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in onuruna yapılan heykelinin açılışı Bogota’da yapıldı.

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 140. Sayısı

Adres Kıbrıs 140. Sayısı